Umak bolognese tradicionalno je talijansko jelo od mljevenog mesa, rajčica i začina koji se poslužuje uz kuhanu tjesteninu, a koje je iznimno popularno i u hrvatskim kućanstvima.

Ako ste se odrekli mesa ili smanjili količinu namirnica životinjskog porijekla koje konzumirate, možete iskušati i vegansku verziju ovog popularnog recepta.

Umjesto mljevene svinjetine i junetine u ovom receptu koristi se kombinacija zelene leće, oraha i gljiva, koje obiluju bjelančevinama i zdravim masnoćama, a jelu daju „mesni“ okus.

Kremasta tjestenina Hrana i piće Iz jednog lonca: Recept za najkremastiju tjesteninu bez grama sira i maslaca

Sastojci:

800 ml nasjeckane rajčice iz konzerve
500 ml pasate
400 g šampinjona
200 g suhe zelene leće
150 g nasjeckanih oraha
125 ml crnog vina
2 lovorova lista
2 žlice dimljene paprike u prahu
1 litra povrtnog temeljca
1 luk
1 mrkva
1 stapka celera
2-3 češnja češnjaka
sušeni origano
soli i papar po želji
biljno ulje za pirjanje

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako fina! Trik za pečenje brokule koju će voljeti i najveći hejteri povrća

Priprema:

1. Na biljnom ulju prepirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.

2. Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi nekoliko minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

3. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.

4. Podlijte vinom pa drvenom kuhačom ostružite sve okuse s dna lonca. Dobro promiješajte.

5. Ulijte u lonac rajčice, pasatu i povrtni temeljac.

Slika nije dostupna Hrana i piće Trik s kojim će i kuhani poriluk imati okus po pečenom mesu s roštilja

6. Ubacite suhu leću koju ste prethodno isprali u vodi, lovorov list i ostale začine.

7. Na laganoj temperaturi kuhajte sve zajedno oko pola sata do 45 minuta, odnosno dok se leća ne skuha do kraja.

8. Pri kraju kuhanja dodajte nasjeckane orahe, posolite i popaprite po potrebi.

9. Umak poslužite preko kuhane tjestenine i ukrasite s malo svježeg peršina po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju