"Sretna sam kad kuham i sretna sam kada su ljudi sretni kad jedu moju hranu", kaže nam Dominka Juzbašić, vlasnica i glavna chefica restorana Masha Vegeteria koji je otvoren u lipnju ove godine u Jelsi na otoku Hvaru.

Želja da otvori vegetarijanski restoran u Dominki je dugo tinjala. S obzirom na to da je i sama vegetarijanka posljednjih 25 godina te da je osmislila nekolicinu vegetarijanskih jela za restoran Spizza u Jelsi koji je u vlasništvu njezina supruga, ova odluka bila je sljedeći logični korak.

"Trebala sam pronaći samo ugostiteljski lokal po svojoj mjeri", iskreno priznaje vlasnica Mashe Vegeterije.

Ponuda restorana Masha Vegeteria Ponuda restorana Masha Vegeteria (Foto: Uz dopuštenje Dominke Juzbašić / Masha Vegeteria)

Idealno mjesto pronašla je u Jelsi na rivi (na adresi Jelsa 225). Riječ je o restoranu s 50 mjesta i 90-ak četvornih kvadrata smještenom u kamenoj zgradi. Unutarnji dio uslužnog prostora zauzima dvije trećine te kvadrature, a ostatak čini vanjska terasa s lijepim pogledom na centar grada.

Restoran posuđuje ime od obiteljskog kućnog ljubimca – ženke jorkširskog terijera Maše koja pozdravlja goste već na samom ulazu.

"Moja kći Ela Katarina i ja istraživale smo što Masha znači na svjetskim jezicima i jako su nam se svidjela neka značenja. Na latinskom ona označava zvijezdu mora, na perzijskom je kao mjesec, a na arapskom – voljena", pojašnjava vlasnica.

Što se ovdje može probati?

Jelovnik u restoranu podijeljen je na doručak i brunch te večernji meni. U jutarnjim i ranim podnevnim satima probati se mogu jela poput avokado tosta s poširanim jajima, hrskavim rolicama s feta sirom koje su prelivene medom i sezamom ili pak fish and chips koji s krumpirima umjesto ribe servira prženi tofu s algama i veganskom majonezom s bučinim uljem.

Vegetarijanska ponuda restorana Masha Vegeteria Vegetarijanska ponuda restorana Masha Vegeteria (Foto: Uz dopuštenje Dominke Juzbašić / Masha Vegeteria)

Za večeru možete uživati u zanimljivim predjelima, salatama i glavnim jelima – od začinjene bundeve, tartara od dimljenog patlidžana s mangom i burate s jagodama do artičoka na buzaru, palente s vrganjima ili pak hrskavog katsu burgera od tofua.

"Naši gosti su i domaći i strani turisti kao i građani Jelse i okolnih mjesta, a dolaze nam i turisti iz grada Hvara i Starog Grada", ističe Dominka Juzbašić.

Pritom treba znati da njezini klijenti nisu samo vegani i vegatarijanci, već i ljudi koji inače redovito konzumiraju meso i ribu.

Dominka Juzbašić je vlasnica i glavna chefica restorana Masha Vegeteria Dominka Juzbašić je vlasnica i glavna chefica restorana Masha Vegeteria (Foto: PR / Dorijan Šipuš)

"Dolaze nam i ljudi koji konzumiraju meso i ribu i to smatram velikim uspjehom jer moja misija je pokazati kako hrana bez mesa može biti ukusna i prije svega zdrava. Neke od najboljih recenzija upravo su ostavili gosti koji su konzumenti mesa", kaže vlasnica restorana.

"Sjajna hrana i sjajno osoblje. Tamo smo jeli tri od četiri noći. Hrana je bila tako ukusna i savršeno začinjena! Vratila bih se bilo kada. Moja najveća preporuka", samo je jedan od pozitivnih komentara za ovaj restoran na Tripadviseru i drugim sličnim mjestima.

Dominka Juzbašić koja je nedavno izdala i prvu hvarsku vegetarijansku kuharicu veći dio godine živi u Sisku, no svako ljeto provodi u obiteljskoj kući na otoku Hvaru. Baš zato i restoran Masha Vegeteria bit će prilagođen tome i raditi od 1. lipnja do 31. listopada svake godine.

Oda talijanskoj kuhinji i hrvatskoj namirnici: Novi restoran u srcu Zagreba s lijepim ambijentom i prijateljskim cijenama Restoran Tomassino u Zagrebu - 5 Restoran Tomassino u Zagrebu - 4 Restoran Tomassino u Zagrebu - 3 +1 Restoran Tomassino u Zagrebu - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju