"Sretna sam kad kuham i sretna sam kada su ljudi sretni kad jedu moju hranu", kaže nam Dominka Juzbašić, vlasnica i glavna chefica restorana Masha Vegeteria koji je otvoren u lipnju ove godine u Jelsi na otoku Hvaru.
Želja da otvori vegetarijanski restoran u Dominki je dugo tinjala. S obzirom na to da je i sama vegetarijanka posljednjih 25 godina te da je osmislila nekolicinu vegetarijanskih jela za restoran Spizza u Jelsi koji je u vlasništvu njezina supruga, ova odluka bila je sljedeći logični korak.
"Trebala sam pronaći samo ugostiteljski lokal po svojoj mjeri", iskreno priznaje vlasnica Mashe Vegeterije.
Ponuda restorana Masha Vegeteria (Foto: Uz dopuštenje Dominke Juzbašić / Masha Vegeteria)
Idealno mjesto pronašla je u Jelsi na rivi (na adresi Jelsa 225). Riječ je o restoranu s 50 mjesta i 90-ak četvornih kvadrata smještenom u kamenoj zgradi. Unutarnji dio uslužnog prostora zauzima dvije trećine te kvadrature, a ostatak čini vanjska terasa s lijepim pogledom na centar grada.
Restoran posuđuje ime od obiteljskog kućnog ljubimca – ženke jorkširskog terijera Maše koja pozdravlja goste već na samom ulazu.
"Moja kći Ela Katarina i ja istraživale smo što Masha znači na svjetskim jezicima i jako su nam se svidjela neka značenja. Na latinskom ona označava zvijezdu mora, na perzijskom je kao mjesec, a na arapskom – voljena", pojašnjava vlasnica.
Što se ovdje može probati?
Jelovnik u restoranu podijeljen je na doručak i brunch te večernji meni. U jutarnjim i ranim podnevnim satima probati se mogu jela poput avokado tosta s poširanim jajima, hrskavim rolicama s feta sirom koje su prelivene medom i sezamom ili pak fish and chips koji s krumpirima umjesto ribe servira prženi tofu s algama i veganskom majonezom s bučinim uljem.
Vegetarijanska ponuda restorana Masha Vegeteria (Foto: Uz dopuštenje Dominke Juzbašić / Masha Vegeteria)
Za večeru možete uživati u zanimljivim predjelima, salatama i glavnim jelima – od začinjene bundeve, tartara od dimljenog patlidžana s mangom i burate s jagodama do artičoka na buzaru, palente s vrganjima ili pak hrskavog katsu burgera od tofua.
"Naši gosti su i domaći i strani turisti kao i građani Jelse i okolnih mjesta, a dolaze nam i turisti iz grada Hvara i Starog Grada", ističe Dominka Juzbašić.
Pritom treba znati da njezini klijenti nisu samo vegani i vegatarijanci, već i ljudi koji inače redovito konzumiraju meso i ribu.
Dominka Juzbašić je vlasnica i glavna chefica restorana Masha Vegeteria (Foto: PR / Dorijan Šipuš)
"Dolaze nam i ljudi koji konzumiraju meso i ribu i to smatram velikim uspjehom jer moja misija je pokazati kako hrana bez mesa može biti ukusna i prije svega zdrava. Neke od najboljih recenzija upravo su ostavili gosti koji su konzumenti mesa", kaže vlasnica restorana.
"Sjajna hrana i sjajno osoblje. Tamo smo jeli tri od četiri noći. Hrana je bila tako ukusna i savršeno začinjena! Vratila bih se bilo kada. Moja najveća preporuka", samo je jedan od pozitivnih komentara za ovaj restoran na Tripadviseru i drugim sličnim mjestima.
Dominka Juzbašić koja je nedavno izdala i prvu hvarsku vegetarijansku kuharicu veći dio godine živi u Sisku, no svako ljeto provodi u obiteljskoj kući na otoku Hvaru. Baš zato i restoran Masha Vegeteria bit će prilagođen tome i raditi od 1. lipnja do 31. listopada svake godine.
Oda talijanskoj kuhinji i hrvatskoj namirnici: Novi restoran u srcu Zagreba s lijepim ambijentom i prijateljskim cijenama +1