Želite uživati u pečenom piletu s hrskavom kožicom te sočnim i mekanim mesom? Stavite pile u slanu kupku na barem 12 sati. Donosimo vas savjet kako točno pripremiti kupku te što napraviti s piletinom.
Važno je piletinu dobro posušiti prije nego što je stavite u pećnicu. Ako želite da se meso ispeče savršeno – stavite ga na ražanj. Na tržištu se mogu naći modeli pećnica koji omogućavaju pečenje na ražnju unutar električnog uređaja.
Ako nemate tu mogućnost, piletinu možete ispeći i na uobičajeni način na limu za pečenje. Dodatnu dubinu okusa i hrskavost mesa zajamčit će rastopljeni maslac koji treba aromatizirati s nešto češnjaka i svježih listova kadulje te premazati preko piletine tijekom pečenja.
Sastojci za pečenu piletinu:
- 2 pileta od 1 kg ili 1,5 kg
- 270 g soli
- 240 g meda
- 240 ml brandyja
- 12 klekove bobice
- 6 žlice maslaca
- 4 trake limunove korice
- 3 grančice svježeg timijana
- 3 l hladne vode
- 2 lovorova lista
- 2 češnja češnjaka
- 1 l vruće vode
- šaka svježih listova kadulje
Priprema pečene piletine:
- Očistite piletinu na uobičajeni način.
- Napravite slanu kupku: sol i med rastopite u jednoj litri vode uz miješanje. Kada tekućina zavrije, u nju umiješajte brandy, hladnu vodu, limunove korice, klekove borice, lovorov list i grančice timijana. Pustite da sve zajedno dosegne sobnu temperaturu.
- Potopite piliće u dobivenoj tekućini i stavite u hladnjak na 12 do 24 sati. Važno je da piletina bude u tom vremenu stalno pod vodom.
- Izvadite piletinu iz vode i dobro je posušite papirnatim ručnicima. Meso će biti hrskavije ako izvučete što je moguće više vlažnosti iz mesa.
- Nabodite piliće na ražanj i stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva Celzija oko sat vremena, odnosno dok najdeblji dio pileta ne dosegne temperaturu od 73 stupnjeva.
- Ispod pilića stavite velik lim za pečenje kako bi na njega kapala masnoća tijekom termičke obrade.
- Tijekom pečenja piletinu premažite par puta s rastopljenim maslacem koji ste prethodno lagano zagrijali s nasjeckanim češnjakom i svježim listovima kadulja.
- Pustite da piletina odmori barem 10-ak minuta prije nego što je razrežete i poslužite. Dobar tek!
Miriše na zimu! Recept chefa Stipana Iličića za sočno pile marinirano u naranči, rumu i medu +12