Za fina jela od krumpira najbolji su odabir oni iz slobodnog uzgoja – takvi gomolji sporije rastu, pa su samim time ukusniji i sadrže manje vode. Osim dobrog krumpira, važan je i pravi recept – a i ako ih se samo odlučite ispeći u pećnici, dobro je znati da im okus itekako može varirati ovisno o detaljima poput sorte koju koristimo, temperature na kojoj se peku, koristimo li ulje ili ne te kada ih solimo.
Za slasni pečeni krumpir ne treba vam puno sastojaka – i samo maslinovo ulje bit će dovoljno. Iskoristite brašnasti krumpir, ogulite ga i prepolovite pa narežite na četvrtine i isperite u vodi od viška škroba. Zatim ga osušite papirnatim ručnicima i premažite maslinovim uljem da se ne isuši tijekom pečenja.
Pećnicu zagrijte na 200 °C i složite kriške krumpira na lim obložen papirom za pečenje pa pecite 20 minuta i okrenite da se ravnomjerno ispeku. Vratite ih u pećnicu i pecite još 20 minuta. Krumpir prije pečenja nemojte soliti jer će vanjski dio biti tvrd i žilav, a korica neće biti hrskava. Umjesto toga posolite ga nakon pečenja.
Recepte i savjete za savršeni krumpir potražite i u ovim tekstovima:
Ne podgrijavajte ova jela: Tri vrste hrane koje nije dobro stavljati u mikrovalnu pećnicu
10 jela koja možete napraviti s vrećom krumpira od 10 kilograma
Detalji koji čine razliku: Kako ispeći krumpir kao u najboljem restoranu
Zašto mi ne uspijeva francuska salata? 5 čestih pogrešaka zbog kojih neće biti dovoljno ukusna
Trikovi s kojima ćete svaki put savršeno skuhati krumpir bez obzira na to o kojem se jelu radi