Carbonara je talijansko jelo koje je iznimno popularno i u Hrvatskoj. Obuhvaća kuhanu tjesteninu sljubljenu s kremastim umakom na bazi žumanjaka, sira pecorino i guancialea.
Namirnice za pravu carbonaru možete sljubiti i s tortellinima od sira, a kako biste dobili još ukusniju verziju carbonare.
Ako imate veliku želju i vremena, tortelline od sira možete napraviti i sami. Ako želite brzinski obrok, poslužite se onim kupovnim.
Tortellini carbonara - sastojci:
- 1 pakiranje tortellina od sira od 250 g
- 75 g naribanog sira Pecorino
- 3 žumanjka
- 2 kriške guancialea
- sol i papar
Tortellini carbonara - priprema:
- Tortelline skuhajte u vrućoj posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju.
- Žumanjke pomiješajte s naribanim sirom pecorino i dosta papra te stavite sa strane.
- Guanciale narežite na manje kockice i prepržite na tavi dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i hrskavu teksturu. Izvadite guanciale sa strane.
- Na preostalu masnoću u tavi dodajte kuhane tortelline, prelijte s umakom na bazi sira i žumanjaka i dobro promiješajte. Kuhajte sve zajedno na laganoj temperaturi par minuta dok se sastojci ne povežu, a žumanjci termički ne obrade.
- Ako vam je umak pretjerano gust, u njega možete dodati i nešto vode u kojem se kuhala tjestenina. Poslužite tortelline tople s prženim kockicama guancialea i salatom po želji. Dobar tek!