Carbonara je talijansko jelo koje je iznimno popularno i u Hrvatskoj. Obuhvaća kuhanu tjesteninu sljubljenu s kremastim umakom na bazi žumanjaka, sira pecorino i guancialea.

Namirnice za pravu carbonaru možete sljubiti i s tortellinima od sira, a kako biste dobili još ukusniju verziju carbonare.

Ako imate veliku želju i vremena, tortelline od sira možete napraviti i sami. Ako želite brzinski obrok, poslužite se onim kupovnim.

Tortellini carbonara - sastojci:

  • 1 pakiranje tortellina od sira od 250 g
  • 75 g naribanog sira Pecorino
  • 3 žumanjka
  • 2 kriške guancialea
  • sol i papar

Tortellini carbonara - priprema:

  1. Tortelline skuhajte u vrućoj posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju.
  2. Žumanjke pomiješajte s naribanim sirom pecorino i dosta papra te stavite sa strane.
  3. Guanciale narežite na manje kockice i prepržite na tavi dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i hrskavu teksturu. Izvadite guanciale sa strane.
  4. Na preostalu masnoću u tavi dodajte kuhane tortelline, prelijte s umakom na bazi sira i žumanjaka i dobro promiješajte. Kuhajte sve zajedno na laganoj temperaturi par minuta dok se sastojci ne povežu, a žumanjci termički ne obrade.
  5. Ako vam je umak pretjerano gust, u njega možete dodati i nešto vode u kojem se kuhala tjestenina. Poslužite tortelline tople s prženim kockicama guancialea i salatom po želji. Dobar tek!

Tajne profesionalaca: Kako savršeno skuhati tjesteninu? Kako skuhati tjesteninu? - 4 Kako skuhati tjesteninu? - 5 Kako skuhati tjesteninu? - 1 +1 Kako skuhati tjesteninu? - 2