Da biste pripremili ukusno i zasitno jelo, ne treba vam mnogo sastojaka, a često nema potrebe ni za dugotrajnim stajanjem pred štednjakom. U potrazi za receptima koji se rade od tek nekoliko namirnica zavirili smo i preko granice, kod Nijemaca i Portugalaca, a za dodatnu inspiraciju slobodno zavirite i u talijansku "siromašku kuhinju" uz koju od jeftinih komada mesa, kruha i tjestenine nastaju prefina jela.

Ponedjeljak, 19. 2. – Tjestenina sa sirom i špinatom

Kremasta gorgonzola, vrhnje, hrskavi orasi i špinat sve je što vam treba za brzinski ljetni umak koji je kremast i pun okusa, a poslužiti ga možete s tjesteninom, njokima ili preliti preko povrća iz pećnice. Umjesto špinata poslužit će i pikantna rikula ili blitva. Korak koji ne treba preskočiti jest tostiranje oraha u suhoj tavi jer daju sjajnu aromu. Recept vas čeka ovdje. 

Utorak, 20. 2. - Bratkartoffeln

Volite li restani krumpir, lako biste se mogli zaljubiti u njemački bratkartoffeln, odnosno prženi krumpir, koji je nešto konkretniji i manje kašast – a divnu aromu i okus mu daje slanina. Tako je dobar da ga Nijemci jedu i za doručak. Ovisno o receptu, Nijemci u ovo jelo mogu, ali i ne moraju dodati luk, kao i sir - ili pečeno jaje. Prženi krumpir poslužite uz kobasice, pečenje ili meso s roštilja, uz kakvo dobro pivo.

Mesna štruca Mesna štruca (Foto: Shutterstock)

Srijeda, 21. 2. – Mesna štruca

Hackbraten je naziv za mesnu štrucu koju Nijemci obožavaju. Radi se o jednostavnom mesnom jelu punjenim kuhanim jajima i često obloženim kriškama slanine. Recept za njemački specijalitet potražite ovdje. 

Četvrtak, 22. 2. - Amiško varivo od kupusa i mljevenog mesa

Amiško varivo od kupusa i mljevene junetine jednostavan je, ali obilan i zasitan obrok. Mladi kupus reže se i kuha zajedno s mesom, krumpirom, mrkvom, lukom, celerom i jednostavnijim začinima poput soli i papra u mješavini vode i soka od rajčice. Kliknite ovdje za recept. 

Petak, 23. 2. – Tjestenina s kozicama

Dobra organiziranost u kuhinji krucijalna je za brzu pripremu ručka ili večere. U tome će vam pomoći i namirnice koje se ne moraju dugo termički obrađivati, ali i pokoji trik, kao što je to slučaj s ovim receptom za tjesteninu s kozicama.

Portugalski kolač Portugalski kolač (Foto: Shutterstock)

Subota, 24. 2. – Portugalski kolač

Pão de ló naziv je jednostavnog portugalskog kolača za koji će vam trebati tek nekoliko osnovnih sastojaka. Skromna slastica u Portugalu se priprema na brojne načine, a kuhari će ga nerijetko ostaviti nepečenim u sredini – tako da vas dočeka nježna krema kada zagrabite žlicu. Kako ga pripremiti, provjerite ovdje. 

Nedjelja, 25. 2. – Pile na soli

Za savršeno pečenje sasvim su dovoljna dva sastojka: domaća piletina i pokoja šaka soli, a dodate li tome kremasti pire i salatu – ručak je gotov bez previše kompliciranja. Ovdje ćete pronaći recept.

Treći najskuplji na svijetu: Magični začin kojem Šveđani ne mogu odoljeti Kardamom - 1 Kardamom - 2 Kardamom - 3 +1 Kardamom - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju