Umjetnost snalaženja s onim što imate na raspolaganju Talijani zovu: l’arte dell’arrangiarsi, a zahvaljujući takvom pristupu kuhanju u Italiji već stoljećima nastaju neodoljivo jednostavna jela.

Skromni sastojci udružuju se u kuhinju koja se naziva cucina povera, odnosno "siromašna kuhinja".

Talijani nisu jedini koji su uspjeli iskombinirati skromne sastojke u zasitna i ukusna jela kroz povijest. Primjeri se mogu naći u raznim zemljama – od Hrvatske do Sjedinjenih Američkih Država.

Ovaj tjedan posvećujemo upravo jelima za siromahe – koja se pripremaju od relativno jednostavnih namirnica koje većina ljudi ima u svojim smočnicama i hladnjacima.

Na jelovniku će se naći sve - od domaće kukuruzne zlevanke, preko turskih jaja pripremljenih u jogurtu do talijanske tjestenine s krumpirom.

Pohana cvjetača Pohana cvjetača (Foto: Shutterstock)

U srijedu – na Valentinovo – dat ćemo si oduška i napraviti obrok od nešto skupljih sastojaka, a koji se prema kralju rocka naziva Elvisov sendvič. On kombinira bijeli kruh, maslac od kikirikija, špek, med i bananu.

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam ideja za sedam dana u tjednu pred nama.

Ponedjeljak, 12. 2. – Pohana cvjetača bez jaja i ulja

Na #MeatlessMonday umjesto mesa – ispohajte cvjetaču. Ovo iznimno fleksibilno povrće može se pripremiti na razne načine – dodaje se u juhe i variva, od nje se rade pirei, a pretvoriti se čak može u rižu i tijesto za pizzu.

Danas vam dajemo recept za pohanu cvjetaču. Umjesto klasičnog pohanja s jajima, nudimo vam vegansku alternativu s brašnom od slanutka.

Turska jaja Turska jaja (Foto: Shutterstock)

Utorak, 13. 2. – Turska jaja u jogurtu

Poširana jaja poslužena u mješavini jogurta i češnjaka turski su specijalitet dostojan sultana. Prema nekim podacima, u 15. stoljeću çılbır je doista svako jutro stizao na stol otomanskim vladarima. Evo kako se priprema.

Srijeda, 14. 2. – Elvisov sendvič

Sendvič s maslacem od kikirikija američka je verzija siromaškog jela koje se jede uvijek i svagdje. Elvis Presley obožavao je u njega dodati i nešto banane, slanine i meda, po čemu je ovo jelo dobilo ime Elvisov sendvič. Imamo recept!

Četvrtak, 15. 2. – Meksički trokut sa sirom

Quesadilla je meksičko jelo koje podrazumijeva jednu ili dvije tortilje punjene sirom i nadjevom po želji, tostiranom u tavi i narezanom na trokute. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju za ovo jelo koja se priprema u manje od 10 minuta.

Quesadilla je popularno meksičko jelo Quesadilla je popularno meksičko jelo (Foto: Shutterstock)

Petak, 16. 2. – Tjestenina s krumpirom

U bivšoj Jugoslaviji jeo se grenadir marš – kombinacija kuhanog krumpira, tjestenine, luka, slanine i začina, dok Talijani i danas uživaju u sličnom jelu – pasti e patate. Kao što ime daje naslutiti, jelo je to koje spaja tjesteninu i krumpir, a dodatnu dozu slasnosti daje joj sir. Evo kako se sprema.

Subota, 17. 2. – Kukuruzna zlevanka

Zlevanka ili zlevka brz je i jednostavan kolač koji se tradicionalno priprema u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj. Ime je dobio jer se svi sastojci pomiješaju, a potom (i)zliju u lim za pečenje.

Za pripremu zlevanke ne treba vam mikser niti bilo kakva posebna oprema u kuhinji. Tek mrvica strpljenja i vremena. Povrh svega, u njega idu svakodnevni sastojci koji se mogu naći u bilo kojoj smočnici i hladnjaku. Imamo recept!

Zlevanka Zlevanka (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 18. 2. – Ćoravi gulaš

Gospođa Mira iz Velike Gorice otkrila nam je recept za ćoravi gulaš - odnosno za gulaš od krumpira i paprike koji je savršeno rješenje kada biste pojeli nešto fino na žlicu, a kod kuće nemate mesa. U slast!

7 iznenađujućih recepata za 7 opasno dobrih jela koja morate probati u veljači Jaja u oblacima Hot dog od mrkve Zagrebački odrezak +0 Veganska vučena svinjetina od jackfruita

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju