Pão de ló naziv je jednostavnog portugalskog kolača za koji će vam trebati tek nekoliko osnovnih sastojaka. Skromna slastica u Portugalu se priprema na brojne načine, a kuhari će ga nerijetko ostaviti nepečenim u sredini – tako da vas dočeka nježna krema kada zagrabite žlicu.

Kolač od jaja, šećera i brašna potječe iz davnih dana, još iz 16. stoljeća, a danas se smatra majkom ili ocem brojnih biskvitnih kolača, a među njima su britanski sponge cake, talijanski pan di spagna, francuski genoise i japanska castella.

I dok nekima ne sjeda dobro tekuća sredina pa kolač peku koju minutu dulje dok se ne stvrdne, mnogima je upravo čar u mekom srcu biskvita.

Slavni portugalski kolač navodno je nastao pogreškom kada su ga portugalske opatice prilikom pripreme prerano izvadile iz pećnice. Vjerojatno zbog nervoze jer su ga posluživale kralju, no njemu se slastica svidjela, a ostalo je povijest.

Sastojci za portugalski kolač:

  • 1 jaje
  • 3 žumanjka
  • 20 g šećera
  • 21 g meda
  • 25 g brašna

Priprema portugalskog kolača: 

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija 10 minuta prije pečenja. Kalup za kolač obložite papirom za pečenje. Izmiješajte jaja, žumanjke, šećer i med pa izmiksajte u gustu, blijedu smjesu bez grudica.
  2. Prosijte brašno u smjesu i nježno ga umiješajte.
  3. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup pa pecite oko 15 minuta. Imajte na umu da vrijeme pečenja ovisi o pećnici. Želite li da kolač bude mekan u sredini, neka vam orijentir bude 12, 13 minuta pečenja. 

Hit posuda s kojom ćete napraviti savršeni omlet u 45 sekundi 45 Second Omelet Maker - 3 45 Second Omelet Maker - 2 +0 45 Second Omelet Maker - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju