Za novogodišnju proslavu se pripremaju jela od svinjetine, a prema tradiciji razlog tome je u vjerovanju da za sreću ne treba odabrati perad koja u potrazi za hranom kopa po tlu unatrag - nego svinje koje ruju svojim njuškama po tlu prema naprijed.
Stoga za svečaniji stol i druženje možete odabrati kakav komad mesa za pečenje u pećnici, a višak jela sutradan poslužiti uz kakvu salatu ili prilog prema želji. Sredinom tjedna će se mnogi oporavljati uz kakvu laganu hranu, a vjerujemo i onu koja pomaže protiv mamurluka, pa donosimo i recept za fino jelo na žlicu - prisiljeno zelje ili kupus na pasiranoj rajčici.
Ponedjeljak – Apšmalcane mahune
Apšmalcane mahune pravi su zagrebački specijalitet, a riječ je o mahunama koje se prvotno skuhaju u vodi, a potom preprže na nekoj vrsti masnoće s krušnim mrvicama. Jelo je dobilo ime prema njemačkoj riječ za masnoću – schmaltz. Krušne mrvice mogu se prepržiti na masti, ulju ili maslacu – na vama je izbor, dok će im dodatnu dozu okusa dati komadići nasjeckanog špeka i češnjaka. Recept možete potražiti ovdje.
Pečena svinjetina (Foto: Shutterstock)
Utorak – Svinjsko pečenje
Predlažemo fino carsko meso, s kojim ne možete pogriješiti, a savjete potražite ovdje. Recept za bajaderu ćete pronaći ovdje, a odlučite li se na porchettu – rolanu sporo pečenu svinjsku potrbušinu, iskoristiti možete ovaj recept.
Srijeda - Waldorfska salata
Osmišljena 1896. za dobrotvorni bal u hotelu Waldorf-Astoria u New Yorku, jedna od napopularnijih salata na svijetu, prema originalnom receptu radi se od samo tri sastojka: jabuka, celera i majoneze. Waldorfska salata je prefina pratnja višku mesnog pečenja od dana prije, a recept potražite ovdje.
Prisiljeno zelje vrlo je jednostavno, a ukusno varivo s kupusom
(Foto: Shutterstock)
Četvrtak – Prisiljeno zelje
Prisiljeno zelje ili kupus na pasiranoj rajčici za mnoge je bilo sastavni dio djetinjstva, a riječ je o jednostavnom i jeftinom varivu koje se priprema od tek nekoliko namirnica – svježeg kupusa, rajčice, luka i pokojeg začina. Postoje različite vrste prisiljenog zelja – netko ga ne može zamisliti bez šake kuhanog graha, drugi pak obično u zelje stavljaju i kobasice ili kakav drugi komad sušenog mesa, no mi vam donosimo recept za najlakšu varijantu.
Petak - Salata od tune i krumpira
Salata od tune jednostavno je jelo koje se uz prave dodatke lako pretvara u hranjivi ručak ili večeru. Kako bi bila slasna, birajte voštani krumpir. Brašnasti će se lako prekuhati i raspadati prilikom miješanja. Ovdje je i recept.
Subota - Piletina u umaku od senfa i gljiva
Piletina u finom umaku jednostavno je jelo punog okusa idealno za kraj tjedna kada se zaželite nekog pravog domaćeg safta. Umak možete poslužiti s rižom, palentom, kvinojom ili ječmom. Za recept kliknite ovdje.
Čokoladni kuglof
(Foto: Shutterstock)
Nedjelja – Čokoladni kuglof
Za kraj tjedna brusimo se na nešto slatko, a za oko nam je zapeo sočni kuglof bogatog okusa. Recept za tako sočan kolač nakon kojeg ćete htjeti oblizati i tanjur potražite ovdje.
10 najčešćih pogreški zbog kojih palačinke ne uspijevaju
+3