Kuglof je kolač koji karakterizira okrugli oblik i rupa u sredini, a koji se peče u posebnom kalupu.
Teško je sa sigurnošću tvrditi otkud potječe ova slastica – pekla se na području Njemačke, u Beču, ali i u francuskoj pokrajini Alsace u kojoj čak postoji festival posvećen kuglofu. Popularan je u i Hrvatskoj u kojoj se jede tijekom cijele godine, a posebno u vrijeme blagdana.
Donosimo vam recept za čokoladnu verziju kuglofa koju krasi bogat i dekadentan okus, te velika sočnost.
U receptu se koristi evaporirano mlijeko – konzervirani proizvod od svježeg kravljeg mlijeka iz kojeg je uklonjeno oko 60 posto vode. Često ga naziva i nezaslađeno kondenzirano mlijeko, a može se kupiti u specijaliziranim trgovinama i na internetu.
Možete ga napraviti i kod kuće. Zagrijte punomasno mlijeko na laganoj temperaturi i kuhajte ga uz povremeno miješanje oko pola sata dok 60 posto tekućine ne ispari.
U ovom slučaju treba vam 750 ml mlijeka kako biste kuhanjem dobili 300 ml evaporiranog mlijeka potrebnog za ovaj recept. Nemojte dopustiti da mlijeko zavrije, a nakon kuhanja ono će se zgusnuti pa ga svakako procijedite i ohladite prije korištenja.
Ovaj kolač je jednostavan za napraviti kod kuće – 15-ak minuta bit će vam potrebno za izradu smjese, te nešto više od sat vremena za pečenje u pećnici.
Sastojci za čokoladni kuglof:
- 550 g šećera
- 400 g omekšanog maslaca ili margarina
- 300 g brašna
- 300 ml evaporiranog mlijeka
- 60 g nezaslađenog kakao praha
- 5 jaja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Sastojci za glazuru:
- 125 ml vrhnja za šlag
- 100 g tamne čokolade
- 1 žlica meda
Priprema čokoladnog kuglofa:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup za pečenje kuglofa i stavite sa strane.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sol. Stavite sa strane.
- Mikserom istucite omekšali maslac, šećer, ekstrakt vanilije i jaja dok ne dobijete gustu i glatku smjesu.
- Postepeno dodajte mlijeko i smjesu na bazi brašna i miješajte dok se sastojci ne sljube.
- Prebacite smjesu u pripremljeni kalup za kuglof i stavite u zagrijanu pećnicu na oko 70 minuta, odnosno dok se kolač ne ispeče. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Pustite da se kuglof ohladi do kraja.
- Pripremite čokoladnu glazuru: na laganoj temepraturi i u malom lončiću zagrijte vrhnje za šlag i med te komadiće čokolade. Miješajte sve zajedno oko tri do pet minuta dok se čokolada ne rastopi.
- Prelijte glazuru preko ohlađenog kuglofa. Pustite da se stisne, a potom narežite kolač i poslužite.
10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa +3