Kuglof je kolač koji karakterizira okrugli oblik i rupa u sredini, a koji se peče u posebnom kalupu.

Teško je sa sigurnošću tvrditi otkud potječe ova slastica – pekla se na području Njemačke, u Beču, ali i u francuskoj pokrajini Alsace u kojoj čak postoji festival posvećen kuglofu. Popularan je u i Hrvatskoj u kojoj se jede tijekom cijele godine, a posebno u vrijeme blagdana.

Donosimo vam recept za čokoladnu verziju kuglofa koju krasi bogat i dekadentan okus, te velika sočnost.

U receptu se koristi evaporirano mlijeko – konzervirani proizvod od svježeg kravljeg mlijeka iz kojeg je uklonjeno oko 60 posto vode. Često ga naziva i nezaslađeno kondenzirano mlijeko, a može se kupiti u specijaliziranim trgovinama i na internetu. 

Možete ga napraviti i kod kuće. Zagrijte punomasno mlijeko na laganoj temperaturi i kuhajte ga uz povremeno miješanje oko pola sata dok 60 posto tekućine ne ispari.

U ovom slučaju treba vam 750 ml mlijeka kako biste kuhanjem dobili 300 ml evaporiranog mlijeka potrebnog za ovaj recept. Nemojte dopustiti da mlijeko zavrije, a nakon kuhanja ono će se zgusnuti pa ga svakako procijedite i ohladite prije korištenja.

Ovaj kolač je jednostavan za napraviti kod kuće – 15-ak minuta bit će vam potrebno za izradu smjese, te nešto više od sat vremena za pečenje u pećnici.

Sastojci za čokoladni kuglof:

  • 550 g šećera
  • 400 g omekšanog maslaca ili margarina
  • 300 g brašna
  • 300 ml evaporiranog mlijeka
  • 60 g nezaslađenog kakao praha
  • 5 jaja
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Sastojci za glazuru:

  • 125 ml vrhnja za šlag
  • 100 g tamne čokolade
  • 1 žlica meda

Priprema čokoladnog kuglofa:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup za pečenje kuglofa i stavite sa strane.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sol. Stavite sa strane.
  3. Mikserom istucite omekšali maslac, šećer, ekstrakt vanilije i jaja dok ne dobijete gustu i glatku smjesu.
  4. Postepeno dodajte mlijeko i smjesu na bazi brašna i miješajte dok se sastojci ne sljube.
  5. Prebacite smjesu u pripremljeni kalup za kuglof i stavite u zagrijanu pećnicu na oko 70 minuta, odnosno dok se kolač ne ispeče. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  6. Pustite da se kuglof ohladi do kraja.
  7. Pripremite čokoladnu glazuru: na laganoj temepraturi i u malom lončiću zagrijte vrhnje za šlag i med te komadiće čokolade. Miješajte sve zajedno oko tri do pet minuta dok se čokolada ne rastopi.
  8. Prelijte glazuru preko ohlađenog kuglofa. Pustite da se stisne, a potom narežite kolač i poslužite.

10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa Blagdanski deserti - 2 Torta od sira s limoncellom Torta +3 Raspucanci s limunom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju