Osmišljena 1896. za dobrotvorni bal u hotelu Waldorf-Astoria u New Yorku, jedna od napopularnijih salata na svijetu, prema originalnom receptu radi se od samo tri sastojka: jabuka, celera i majoneze.

Salata je, naravno, kroz više od jednog stoljeća, dobila brojne varijacije i nadopune, a mi vam donosimo recept za waldorfsku salatu koji nije originalan, ali mislimo da ćete ovih dana cijeniti ovakvu – light verziju. Umjesto od same majoneze, dressing za ovu salatu radi se od majoneze pomiješane s jogurtom ili grčkim jogurtom pa će biti lakši i svježiji od originalnoga.

Ova je verzija recepta obogaćena preprženim orasima, grožđem i limunovim sokom koji će također osvježiti tešku i gustu majonezu.

Waldorfska salata oduvijek se poslužuje na podlozi od puterice, ali možete je probati zamijeniti mladim špinatom ili rikolom. Waldorfska salata sjajno će ići uz mesno pečenje i bijelo vino.

Sastojci za waldorfsku salatu:

  • 2 žlice majoneze
  • 2 žlice jogurta (običnog tekućeg ili grčkog)
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 šalica boba crvenog grožđa, prepolovljenih
  • 1 šalica jabuka, bez srčike i nasjeckanih na kockice
  • 1 šalica celera, narezanog
  • 1/4 šalice peršina, nasjeckanog na sitno
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1 šalica oraha, preprženih
  • zelena salata puterica, za posluživanje

Priprema waldorfske salate:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, jogurt i limunov sok.
  2. Dodajte grožđe, jabuku, celer i peršin i promiješajte, posolite i popaprite. Pospite orasima i poslužite kao preljev za salatu putericu.

Blagdanski prilog koji osvaja: Recept za karamelizirani krumpir koji Islanđani obožavaju Kozice s karameliziranim krumpirom Kozice s karameliziranim krumpirom Kozice s karameliziranim krumpirom +6 Kozice s karameliziranim krumpirom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju