Osmišljena 1896. za dobrotvorni bal u hotelu Waldorf-Astoria u New Yorku, jedna od napopularnijih salata na svijetu, prema originalnom receptu radi se od samo tri sastojka: jabuka, celera i majoneze.
Salata je, naravno, kroz više od jednog stoljeća, dobila brojne varijacije i nadopune, a mi vam donosimo recept za waldorfsku salatu koji nije originalan, ali mislimo da ćete ovih dana cijeniti ovakvu – light verziju. Umjesto od same majoneze, dressing za ovu salatu radi se od majoneze pomiješane s jogurtom ili grčkim jogurtom pa će biti lakši i svježiji od originalnoga.
Ova je verzija recepta obogaćena preprženim orasima, grožđem i limunovim sokom koji će također osvježiti tešku i gustu majonezu.
Waldorfska salata oduvijek se poslužuje na podlozi od puterice, ali možete je probati zamijeniti mladim špinatom ili rikolom. Waldorfska salata sjajno će ići uz mesno pečenje i bijelo vino.
Sastojci za waldorfsku salatu:
- 2 žlice majoneze
- 2 žlice jogurta (običnog tekućeg ili grčkog)
- 1 žlica soka od limuna
- 1 šalica boba crvenog grožđa, prepolovljenih
- 1 šalica jabuka, bez srčike i nasjeckanih na kockice
- 1 šalica celera, narezanog
- 1/4 šalice peršina, nasjeckanog na sitno
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 1 šalica oraha, preprženih
- zelena salata puterica, za posluživanje
Priprema waldorfske salate:
- U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, jogurt i limunov sok.
- Dodajte grožđe, jabuku, celer i peršin i promiješajte, posolite i popaprite. Pospite orasima i poslužite kao preljev za salatu putericu.
Blagdanski prilog koji osvaja: Recept za karamelizirani krumpir koji Islanđani obožavaju +6