• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Recept za carsko meso koji ćete htjeti pripremati svaki dan

Porchetta – slasna, aromatična sporo pečena svinjska potrbušina na talijanski način može biti dijelom i vašeg stola...
Punkufer avatar placeholder
Sandra Rončević 31.12.2021 08:14 komentari
viber Created with Sketch.
Porchetta
Porchetta (Foto:Sandra Rončević)

U Italiji nema narodnog veselja, većeg blagdana, festivala i sajmova bez slasne porchette, koja je sinonim za cijelo otkošteno prase (ili odojka), pečeno na ražnju, ali prije toga dobro natrljano mješavinom aromatičnih začina i čvrsto zarolano. Tipično je jelo središnje Italije, jede se s nogu, hladna i tanko narezana, vrlo često između dvije šnite kruha, kao sendvič. Gotovo svaka trgovina mesom i mesnim proizvodima u svojoj ponudi ima i pečenu porchettu koju možete pojesti tijekom pauze za ručak.

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja Vrata Bilogore Vrata Bilogore Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"

Isti se naziv koristi i za začinjenu, zarolanu svinjsku potrbušinu koja se može i dodatno puniti, u Toskani često iznutricama, ali i raznim nadjevima od povrća i kruha, pa ispeći u pećnici. Začini variraju od regije do regije; u Toskani najviše koriste ružmarin, a u Umbriji i Laciju divlji komorač. Uz ta dva začina dodaju se i češnjak, i timijan, i ljuta papričica...

A kako je začinjena porchetta čiji je recept osvanuo i u maloj blagdanskoj kuharici naših omiljenih blogerica? Sandra, autorica bloga O slanom & slatkom: o svemu te autorica recepta, kazala je sljedeće: "Moja mješavina začina sadrži sjemenke komorača i korijandra, koje sam dobro istukla i pretvorila u prah u mužaru, dodala sam i svježe protisnuti češnjak, svježi mirisni timijan, malo ljutih čili pahuljica i na kraju, za svježinu, ribanu koricu domaćeg limuna."

Kad se ohladi, porchettu čuvajte na hladnome i možete je jesti više dana, a vjerojatno ćete "svakih 5 minuta" htjeti uzeti pokoji zalogaj i otvarati frižider, tako da će hlađenje biti na mukama. Poslužite je uz omiljene salate, odlično ide uz nama neizostavnu francusku salatu, ali i uz salatu od kiselog kupusa prelivenu bučinim uljem.

Porchetta se u pravilu jede hladna ili mlaka, nikako ne vruća. No ako ne možete odoljeti svježe pečenom slasnom komadu mesa koji mami vrućom hrskavom kožicom, navalite na nju odmah. Režite ju na deblje komade, pažljivo kako ne biste istisnuli sve sokove i začine te kako vam se meso ne bi raspalo. Poslužite je uz pečene krumpire ili pire od korjenastog povrća.

Porchetta Porchetta (Foto: Sandra Rončević)

Sastojci:

3 kg svinjske potrbušine (carskog mesa) s kožom

Mješavina začina:
4 režnja češnjaka
2 žlice sjemenki komorača
1 žlica sjemenki korijandra
1 žličica čili pahuljica ili tucane ljute paprike
5-6 grančica svježeg timijana
svježe ribana korica od 1 limuna srednje veličine
4-5 prstohvata soli

Dodatno:
masnoća (svinjska mast ili ulje)
2 dl bijelog vina
sol

Priprema:

1. Svinjsku potrbušinu operite, dobro je osušite pa kožu ispikajte nožem ili je zarežite po površini (ne preduboko) u oblik mreže.

2. Sjemenke komorača i korijandra istucite u mužaru i pretvorite ih u fini prah. Dodajte čili pahuljice, svježi timijan, protisnuti češnjak i ribanu koricu jednog limuna. Sve dobro izmiješajte pa dobivenom mješavinom začina dobro natrljajte meso iznutra. Posolite pa dobro utrljajte i sol. Čvrsto zarolajte pa meso učvrstite čvršćim koncem ili špagom. Stavite u posudu pa spremite u hladnjak, obvezno nepokriveno, i pustite da hladnjak dodatno isuši kožu kako bi bila hrskavija. Držite u hladnjaku najmanje 24 sata .

3. Izvadite meso iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi barem jedan sat. Prije samog pečenja natrljajte kožu s još 2-3 prstohvata soli, premažite svinjskom mašću ili lagano nauljite. Podlijte s 2 dl bijelog vina (ili vode).

4. Pećnicu ugrijte na 250 °C. Stavite meso u zagrijanu pećnicu i pecite 15 minuta, potom smanjite temperaturu na 200 °C i pecite dodatnih 15 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 160/170 °C i pecite 3 sata, povremeno prelijte meso otopljenom masnoćom. Sporim pečenjem postiže se sočnost. Nakon što su protekla 3 sata, pojačajte pećnicu na 200 °C i okrenite grijač na grill. Pustite da se kožica dobro zapeče i postane hrskava, ali uz stalno okretanje mesa kako bi kožica bila zapečena sa svih strana. Pazite da vam u toj fazi kožica ne izgori. Kad je meso gotovo, ostavite ga da se dokraja ohladi u pećnici.

5. Mlako ili hladno režite na tanke šnite pa poslužite uz francusku ili neku drugu kremastu salatu. Ili jednostavno napravite sendvič, uz dodatak rukole i marmelade od luka. Kako god poslužili porchettu, uživajte u toj slasnoj, aromatičnoj svinjskoj potrbušini na talijanski način.

Za manje od 1 eura: Deset supermoći korijena s kojim se lakše "preživljava" zima Torta od čokolade, đumbira i čaja Naribani đumbir daje pikantan okus ramenu +0 Đumbir

  • #što kuhati
  • #porchetta
  • #pecenje
  • #Carsko meso
  • #talijanska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Zlatni savjeti
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Ana Roš
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Martina Divić
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
U Zagrebu
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Pokrovitelj TZ Virovitičko-podravske županije
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tragičan kraj potrage za Šimunom! Pronašli ga na stijenama
nestao prije devet dana
Tragičan kraj potrage za Šimunom! Pronašli ga na stijenama
Nova akcija USKOK-a: Uhićenja u pet županija
nova akcija USKOK-a
U tijeku su uhićenja u pet županija! Procurilo o čemu se radi
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
show
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Novi uvid
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Pretvarala se da grize psa, njegova reakcija raznježila je internet
Može li slađe?
Pretvarala se da grize psa, njegova reakcija raznježila je internet
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
SAD zaplijenio najveću količinu bitcoina u povijesti od globalnih kriptoprevaranata iza zloglasne operacije "klanje svinja"
"Kriptoprinc" u bijegu
SAD zaplijenio najveću količinu bitcoina u povijesti od globalnih kriptoprevaranata iza zloglasne operacije "klanje svinja"
sport
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
otvoreno rekao
Sjajni dinamovac sasvim iskreno: "Izbornik me je zvao, ali ja se ne vidim u reprezentaciji"
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Vodio Srbe protiv Andore i nakon jedne utakmice i on otišao s klupe reprezentacije
napravio svoje
Vodio Srbe protiv Andore i nakon jedne utakmice i on otišao s klupe reprezentacije
tv
MasterChef: Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
SVAKA ČAST!
Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
KUMOVI
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
A prihodi rastu
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
lifestyle
Možete li progutati slinu tri puta zaredom?
PROBAJTE!
Možete li progutati slinu tri puta zaredom? Ovaj test otkriva više nego što mislite
Olja Vori u satenskoj suknji i topu iz jesenske kolekcije H&M 2025.
Ženstvena i skladna
Olja Vori nosi najveće jesenske trendove, a nama je za oko zapela njezina suknja, koja se može kupiti za 30 eura
Frizure ovih slavnih žena najtraženije su u frizerskim salonima
IZABERITE NAJBOLJU
Frizure ovih pet slavnih žena najviše se traže u frizerskim salonima, jedna je hit već 30 godina
sve
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Zapečeni njoki puttanesca
Brzo i fino

Topli mediteranski pozdrav - iz vaše pećnice: Recept za zapečene njoke puttanesca

Jelo je gotovo za tek malo više od pola sata, a okusi Mediterana odvest će vas na pravo gastronomsko putovanje. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Lazanje parmigiana Hrana i piće
    Savršenstvo!

    Lazanje parmigiana: Recept za dva talijanska klasika - odjednom

  • Zapečeni njoki puttanesca Hrana i piće
    Brzo i fino

    Topli mediteranski pozdrav - iz vaše pećnice: Recept za zapečene njoke puttanesca

  • Kesteni - 4 Hrana i piće
    Zlatni savjeti

    10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close