• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Zbogom suhim kotletima: Savjeti uz koje će omiljeni zalogaji svinjetine baš uvijek ispasti savršeno sočni

Uz samo malo truda dobit ćete sočne krmiće pune okusa bez obzira na to pečete li ih u pećnici, na tavi ili na roštilju.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 19.02.2024 06:42 komentari
viber Created with Sketch.
Kotleti
Kotleti (Foto:Shutterstock)

Obožavamo svinjske kotlete, ali ih prestanemo obožavati svaki put kada se mučimo sa žvakanjem nečega što najviše podsjeća na gumu, a okus se izgubi odmah na početku te neugodne borbe.

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...

Druga, možda i gora varijanta je kada fini krti komad mesa ispadne posve bezokusan. Srećom, tome se može doskočiti uz nekoliko jednostavnih trikova uz koje će nemasni komadi mesa (ne samo svinjetine) uvijek baš uvijek ispasti savršeno meki i puni okusa. Da, može se dobiti i jedno i drugo istovremeno. Uz malo truda, dobit ćete sočne krmiće pune okusa bez obzira na to pečete li ih u pećnici, na tavi ili na roštilju.

Malo vremena, puno okusa

Nemojte još paliti vatru. Prije svega, pripremite meso unaprijed i trud će vam se svakako isplatiti. Postoji nekoliko načina da unaprijed pripremite svinjetinu.

Jedan od najlakših je salamurenje. Salamura je zasoljena voda u kojoj će potopljeno meso omekšati i čitavo se prožeti okusima (držite ga potopljenog barem 8 sati). Ne morate se školski držati samo soli i vode, odvažite se u salamuru dodati i druge začine, primjerice mješavinu suhih začina, papar u zrnu, šećer ili začinsko bilje poput ružmarina, sjemena gorušice i korijandera i bit ćete nagrađeni eksplozijom okusa.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ličke šnicle: Recept za tako mekane i sočne odreske koje mogu pripremiti i amateri u kuhinji

Ipak, salamura će dodati vodenasti štih mesu, pa ako niste fan toga – postoji i suha salamura. Jednostavno, obilato obložite meso solju (i drugima začinima, ako želite) i ostavite meso u hladnjaku barem jedan dan. Meso iz suhe salamure neće navući previše vlage u sebe, ali će jako dobro zadržati sočnost pri pečenju.

Naravno, tu je i mariniranje. Za razliku od salamurenja, marinada će utjecati samo na vanjski dio mesa, neće puno omekšati čitav komad, pa će vam za to biti najzahvalniji odresci, medaljoni ili slični manji komadi mesa.

Marinade su mješavina masnoće i kiseline obogaćene začinima, pogodne su i za odreske i za veće komade mesa, a najbolje je da držite meso u marinadi marem tri sata prije pečenja. Recepata za marinadu ima bezbroj i sigurno imate svoj omiljeni, a ako volite eksperimentirati oduševit će vas kameleonski karakter svinjskih kotleta.

Klasika iz tave i pećnice ili nešto ludo i novo

Najsigurniji recept za uspjeh su marinade i salamura, ail ako jednostavno nemate vremena, a pržite meso u tavi – ubacite komade mesa i povrće – mladi luk ili čitavi češnjevi češnjaka izvući će iz kotleta čitavo bogatstvo okusa. Ako narežete meso na komade veličine zalogaja, svaki od njih upit će više dodatnih okusa – svakako vrijedi probati.

Ako radite kotlete na naglo, popržite ih kratko na nježno namašćenoj tavi, a onda dodajte maslac. Ništa ne može biti loše s maslacem, kao što kaže i narodna mudrost, pa nemojte oklijevati i probajte. U vrući maslac možete ubaciti začinsko bilje, češnjak i što već volite, samo pazite da tava nije prevruća i da vatra nije prejaka kako vam maslac ne bi zagorio.

Picanha - 2 Hrana i piće Recept za po mnogima najbolji steak na svijetu

S istim prvim korakom, kratkim prženjem odrezaka na naglo, počinjete i ako ćete raditi kotlete u umaku. Svinjetina jako voli senf, ali ne možete pogriješiti ni s običnim brzim umakom od masnoće u kojoj se peklo meso s malo brašna i vode.

Ako ste više za otvorenu vatru, nikako ne preskačite marinadu, jer ako radite kotlete na ovaj način, ne možete puno utjecati na okus jednom kad je meso bačeno na roštilj (ok, možete ga prepeći ili ne).

Ako ste jedan od smoker-entuzijasta, zašto ne pokušati nadimiti i svinjetinu? Pokušajte ne pretjerati (krtom mesu trebat će puno manje vremena da se nadimi nego mesu s kosti ili masnijim komadima) jer u tom slučaju nećete imati pojma koje meso jedete. Ali ako se dim tek da naslutiti u vašim kotletima, obogatit će ih s jednom novom i nesvakidašnjom dimenzijom.

Ako imate potrebnu aparaturu i volite se igrati, priuštite svojim kotletima kupku pod vakumom ili sous vide. Kuhajte ih sat vremena na 60 stupnjeva i potom kratko popržite na tavi. Zaboravit ćete da su kotleti ikad mogli biti suhi.

Svinjski kotleti ostat će divno sočni i ako ih pečete u pećnici – s nadjevom. Kupite meso za pečenje bez kosti, u komadu, nadjenite meso zamotajte ga u roladu i povežite koncem. Svinjetina se dobro slaže s voćem, pogotovo jabukama, i orašastim plodovima, a punoću okusa osigurat će i luk, celer, peršin, limunov sok…

Još jedna super stvar ako ste se odlučili za pečenje većega komada u pećnici je glazura. Možete nastaviti u voćnom smjeru, pa probati kakvo je pečenje glazirano sokom od ananasa ili naranče ili se možete odlučiti za klasičnu glazuru od meda.

Što god da odlučite probati, sigurni smo da ćete zauvijek promijeniti mišljenje o „suhim i dosadnim“ kotletima. Uživajte i ponovite svaki put kad vas ulovi želja za finim, nemasnim komadom svinjetine.

  Savršena jela iz woka: 5 najčešćih pogrešaka zbog kojih vam meso nije sočno, a povrće hrskavo Prženje u woku Jela iz woka - 3 Jela iz woka - 2 +0 Jela iz woka - 1

 

  • #što kuhati
  • #svinjetina
  • #kotleti
  • #krmenadli
  • #kako kuhati
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božićne zvjezdice: Klasik iz limene kutije za kekse gotov za manje od pola sata
Uspijevaju svima
Na stolu za pola sata: Klasik iz limene kutije za kekse koji ćete grickati dok radite "ozbiljne" kolače
Rumunjska orahnjača cozonac recept
Cozonac
Ovako Rumunji rade orahnjaču! Izgleda kompliciranije od hrvatske verzije, ali lako se slaže
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Val di Rabbi
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
Dobrovoljni zarobljenici
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Loop Living Cocoon
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Pokrovitelj Kenwood
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
Pokušaj ubojstva u Velikoj Gorici: Uhićen muškarac
PRIVEDEN JE
Pokušaj ubojstva kod Zagreba! Djevojka (21) hitno prebačena u bolnicu
U Njemačkoj nožem izbo ženu i njezino četvero djece
zločin u njemačkoj
Užasan napad! Izbo mladu ženu i njezino četvero djece, najmlađe ima tri godine. Policija pokrenula veliku akciju
show
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Kako Hrvatska stoji u anketama za Dječji Eurosong 2025.?
Svi navijamo!
Hoće li naš Marino osvojiti srca publike? Evo kako Hrvatska stoji u anketama za Dječji Eurosong
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Bolovi u donjem dijelu trbuha kod žena: Što je uzrok?
Nisu uvijek ginekološke prirode
Bolovi u donjem dijelu trbuha kod žena: Što je uzrok?
zabava
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Pokažite što znate!
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Znanstvenici otkrili zastrašujuće dubokomorsko stvorenje nakon što su kameru spustili na dno mora
Wow!
Znanstvenici otkrili zastrašujuće dubokomorsko stvorenje nakon što su kameru spustili na dno mora
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Jednostavna ideja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Znanstvena-fantastika uskoro postaje stvarnost: Robotaksiji stižu na zagrebačke ceste
Počinje Verne Show
Znanstvena-fantastika uskoro postaje stvarnost: Robotaksiji stižu na zagrebačke ceste
sport
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Transferi: Robert Mudražija napušta Dinamo, ali neće u Zrinjski Mostar
Odigrao je svoje
Ljubimac navijača Dinama odlazi iz Maksimira, ali ne u klub o kojem se pričalo zadnjih dana
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
MasterChef: ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Transferi: Robert Mudražija napušta Dinamo, ali neće u Zrinjski Mostar
Odigrao je svoje
Ljubimac navijača Dinama odlazi iz Maksimira, ali ne u klub o kojem se pričalo zadnjih dana
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Kesteni - 4
Zlatni savjeti

10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

Većina kestene zamišlja samo u desertima, ali odlični su i u juhama, rižotima i kao prilog mesu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • I meso se može ispeći a la parmigiana Hrana i piće
    Savršena kombinacija

    Možete ovo jelo napraviti i sa svinjetinom! Recept za prefine kotlete parmigiana

  • Kesteni - 4 Hrana i piće
    Zlatni savjeti

    10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

  • Bakalar na portugalski Hrana i piće
    Jug im bolje paše

    Recept za bakalar na portugalski: Jelo koje će raspametiti svakog gurmana

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close