• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Zbogom suhim kotletima: Savjeti uz koje će omiljeni zalogaji svinjetine baš uvijek ispasti savršeno sočni

Uz samo malo truda dobit ćete sočne krmiće pune okusa bez obzira na to pečete li ih u pećnici, na tavi ili na roštilju.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 19.02.2024 06:42 komentari
viber Created with Sketch.
Kotleti
Kotleti (Foto:Shutterstock)

Obožavamo svinjske kotlete, ali ih prestanemo obožavati svaki put kada se mučimo sa žvakanjem nečega što najviše podsjeća na gumu, a okus se izgubi odmah na početku te neugodne borbe.

U trendu Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata" Špilje u Frodshamu, Engleska - 5 Jedinstvena investicijska prilika Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići

Druga, možda i gora varijanta je kada fini krti komad mesa ispadne posve bezokusan. Srećom, tome se može doskočiti uz nekoliko jednostavnih trikova uz koje će nemasni komadi mesa (ne samo svinjetine) uvijek baš uvijek ispasti savršeno meki i puni okusa. Da, može se dobiti i jedno i drugo istovremeno. Uz malo truda, dobit ćete sočne krmiće pune okusa bez obzira na to pečete li ih u pećnici, na tavi ili na roštilju.

Malo vremena, puno okusa

Nemojte još paliti vatru. Prije svega, pripremite meso unaprijed i trud će vam se svakako isplatiti. Postoji nekoliko načina da unaprijed pripremite svinjetinu.

Jedan od najlakših je salamurenje. Salamura je zasoljena voda u kojoj će potopljeno meso omekšati i čitavo se prožeti okusima (držite ga potopljenog barem 8 sati). Ne morate se školski držati samo soli i vode, odvažite se u salamuru dodati i druge začine, primjerice mješavinu suhih začina, papar u zrnu, šećer ili začinsko bilje poput ružmarina, sjemena gorušice i korijandera i bit ćete nagrađeni eksplozijom okusa.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ličke šnicle: Recept za tako mekane i sočne odreske koje mogu pripremiti i amateri u kuhinji

Ipak, salamura će dodati vodenasti štih mesu, pa ako niste fan toga – postoji i suha salamura. Jednostavno, obilato obložite meso solju (i drugima začinima, ako želite) i ostavite meso u hladnjaku barem jedan dan. Meso iz suhe salamure neće navući previše vlage u sebe, ali će jako dobro zadržati sočnost pri pečenju.

Naravno, tu je i mariniranje. Za razliku od salamurenja, marinada će utjecati samo na vanjski dio mesa, neće puno omekšati čitav komad, pa će vam za to biti najzahvalniji odresci, medaljoni ili slični manji komadi mesa.

Marinade su mješavina masnoće i kiseline obogaćene začinima, pogodne su i za odreske i za veće komade mesa, a najbolje je da držite meso u marinadi marem tri sata prije pečenja. Recepata za marinadu ima bezbroj i sigurno imate svoj omiljeni, a ako volite eksperimentirati oduševit će vas kameleonski karakter svinjskih kotleta.

Klasika iz tave i pećnice ili nešto ludo i novo

Najsigurniji recept za uspjeh su marinade i salamura, ail ako jednostavno nemate vremena, a pržite meso u tavi – ubacite komade mesa i povrće – mladi luk ili čitavi češnjevi češnjaka izvući će iz kotleta čitavo bogatstvo okusa. Ako narežete meso na komade veličine zalogaja, svaki od njih upit će više dodatnih okusa – svakako vrijedi probati.

Ako radite kotlete na naglo, popržite ih kratko na nježno namašćenoj tavi, a onda dodajte maslac. Ništa ne može biti loše s maslacem, kao što kaže i narodna mudrost, pa nemojte oklijevati i probajte. U vrući maslac možete ubaciti začinsko bilje, češnjak i što već volite, samo pazite da tava nije prevruća i da vatra nije prejaka kako vam maslac ne bi zagorio.

Picanha - 2 Hrana i piće Recept za po mnogima najbolji steak na svijetu

S istim prvim korakom, kratkim prženjem odrezaka na naglo, počinjete i ako ćete raditi kotlete u umaku. Svinjetina jako voli senf, ali ne možete pogriješiti ni s običnim brzim umakom od masnoće u kojoj se peklo meso s malo brašna i vode.

Ako ste više za otvorenu vatru, nikako ne preskačite marinadu, jer ako radite kotlete na ovaj način, ne možete puno utjecati na okus jednom kad je meso bačeno na roštilj (ok, možete ga prepeći ili ne).

Ako ste jedan od smoker-entuzijasta, zašto ne pokušati nadimiti i svinjetinu? Pokušajte ne pretjerati (krtom mesu trebat će puno manje vremena da se nadimi nego mesu s kosti ili masnijim komadima) jer u tom slučaju nećete imati pojma koje meso jedete. Ali ako se dim tek da naslutiti u vašim kotletima, obogatit će ih s jednom novom i nesvakidašnjom dimenzijom.

Ako imate potrebnu aparaturu i volite se igrati, priuštite svojim kotletima kupku pod vakumom ili sous vide. Kuhajte ih sat vremena na 60 stupnjeva i potom kratko popržite na tavi. Zaboravit ćete da su kotleti ikad mogli biti suhi.

Svinjski kotleti ostat će divno sočni i ako ih pečete u pećnici – s nadjevom. Kupite meso za pečenje bez kosti, u komadu, nadjenite meso zamotajte ga u roladu i povežite koncem. Svinjetina se dobro slaže s voćem, pogotovo jabukama, i orašastim plodovima, a punoću okusa osigurat će i luk, celer, peršin, limunov sok…

Još jedna super stvar ako ste se odlučili za pečenje većega komada u pećnici je glazura. Možete nastaviti u voćnom smjeru, pa probati kakvo je pečenje glazirano sokom od ananasa ili naranče ili se možete odlučiti za klasičnu glazuru od meda.

Što god da odlučite probati, sigurni smo da ćete zauvijek promijeniti mišljenje o „suhim i dosadnim“ kotletima. Uživajte i ponovite svaki put kad vas ulovi želja za finim, nemasnim komadom svinjetine.

  Savršena jela iz woka: 5 najčešćih pogrešaka zbog kojih vam meso nije sočno, a povrće hrskavo Prženje u woku Jela iz woka - 3 Jela iz woka - 2 +0 Jela iz woka - 1

 

  • #što kuhati
  • #svinjetina
  • #kotleti
  • #krmenadli
  • #kako kuhati
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ispovijest izjelice: što mi je nekad bilo nezamislivo pojesti, a danas obožavam
O tempora, o mores!
Ispovijest izjelice: Što mi je nekad bilo nezamislivo pojesti, a danas obožavam!
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Nadàl in famìa: Nostalgični obiteljski Božić u Rovinju
Od 6.12. do 10.1.
Nadàl in famìa: Nostalgični obiteljski Božić u Rovinju
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Orzo tjestenina u jednom loncu recept
Sa sirom i špinatom
Izgleda poput najkremastijeg rižota, ali je ipak tjestenina koja se radi u jednom loncu
Dora Rukavina u Tanazaniji: "Svi me pitaju zašto želim natrag"
Zemlja kontrasta
Dora Rukavina u Tanazaniji: "Svi me pitaju zašto želim natrag"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno
Jedina talijanska luka u Istri: Zgodni gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst
Pravac Italija
"Rovinj za siromašne": Zgodni talijanski gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Američke i sirijske snage gađale su ISIS-ova skladišta oružja
Niz udara
Amerika izvela snažne napade: "Pogodili smo 15 lokacija"
Policija još pretražuje teren u Novom Vinodolskom, otkriveno stanje djece
Policija pretražuje teren
Svjedoci užasa u Novom Vinodolskom: "Trčali su, jedan je zaostajao. Vidjeli smo da je pun krvi"
Drama u Splitu: Muškarac preminuo nakon uhićenja
Naložena obdukcija
Drama u policiji: Muškarac preminuo nakon privođenja!
show
Preminuo Mirko Perković Poky
tužna vijest
Pjevač omiljen među hrvatskim iseljenicima pronađen mrtav u hotelskoj sobi
Bogdan Beočanin u desetoj emisiji showa Supertalent
''koliko god to okrutno zvučalo...''
Je li ovaj mladić zaslužio ovako oštre komentare žirija u Supertalentu?
Marin Ivanović stoka priznao da se razveo
''najviše sam povrijedio roditelje''
Naš poznati reper priznao da se razveo i progovorio o borbi s ovisnostima
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
Svirepi lopov
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
Otkrila neobičnu poruku koju je dobila prije leta i internet je poludio! Pogledajte što je pisalo
Zanimljivo
Otkrila neobičnu poruku koju je dobila prije leta i internet je poludio! Pogledajte što je pisalo
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
tech
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Loše prošli i na testovima
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
Nova primjena
Rusi počeli dronovima loviti ukrajinske zrakoplove i helikoptere: "To je velika prijetnja i svakim danom postaje veći problem"
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Uspješan presretač
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
sport
Ivo Grbić briljirao na utakmici Karagumruka i Bešiktaša
Dobio čistu desetku!
Hrvat izludio velikana! Skupio 10 obrana, skinuo i penal, a onda je dobio posebnu pohvalu
Alonso pred otkazom? Real već ima spremnu zamjenu, Pérez cilja na poznato lice
trese mu se stolica
Alonso pred otkazom? Real već ima spremnu zamjenu, Pérez cilja na poznato lice
Španjolski mediji razapeli Real, spominju eru Luke Modrića i pitaju se: ''Gdje bi tek bili bez...''
Nakon novog kiksa
Španjolski mediji razapeli Real, spominju eru Luke Modrića i pitaju se: ''Gdje bi tek bili bez...''
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Bogdan Beočanin
NAJEŽILI SMO SE!
Kao što su i Indexi sanjali, tako ćemo i mi sanjati ovu Bogdanovu izvedbu!
MasterChef: ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Jasminka Vuković
NEMA TREME!
Jasminka je stvorena za pozornicu! Je li i vas povela pjesma kao i Maju?!
putovanja
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
lifestyle
Doris Dragović u bež kaputu brenda DeLight
MODEL BEZ KONKURENCIJE
Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Olja Vori u visokim čizmama brenda Max Mara
SVI IH ŽELE
U odličnom izdanju Olje Vori caruju čizme koje se ne isplati bacati iz ormara
sve
Preminuo Mirko Perković Poky
tužna vijest
Pjevač omiljen među hrvatskim iseljenicima pronađen mrtav u hotelskoj sobi
Doris Dragović u bež kaputu brenda DeLight
MODEL BEZ KONKURENCIJE
Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu
Bogdan Beočanin u desetoj emisiji showa Supertalent
''koliko god to okrutno zvučalo...''
Je li ovaj mladić zaslužio ovako oštre komentare žirija u Supertalentu?
Kesteni - 4
Zlatni savjeti

10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

Većina kestene zamišlja samo u desertima, ali odlični su i u juhama, rižotima i kao prilog mesu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • I meso se može ispeći a la parmigiana Hrana i piće
    Savršena kombinacija

    Možete ovo jelo napraviti i sa svinjetinom! Recept za prefine kotlete parmigiana

  • Kesteni - 4 Hrana i piće
    Zlatni savjeti

    10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

  • Umak Hrana i piće
    Pre jednostavno

    Za jela puna okusa: Trik s tavom za savršeni gulaš ili raskošni mesni umak

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close