Parmigiana di melanzane je tradicionalno talijansko jelo sastavljeno od prženog patlidžana zapečenog u pećnici s umakom od rajčice i sirom.
Parmigiana u imenu zapravo se odnosi na termičku obradu namirnice sa sirom parmezanom. Ovo slasno jelo ima mnoge varijacije, a sir i umak od rajčice možete staviti i preko pohanog mesa.
Mi vam danas predlažemo svinjetinu parmigiana – točnije pohane komade slasnih otkoštenih kotleta s umakom od rajčice i zapečenih s parmezanom.
Kotleti parmigiana - sastojci:
- 4 otkoštena svinjska kotleta
- 240 g začinjenog umaka od rajčice
- 85 g naribane mozzarelle
- 50 g glatkog brašna
- 50 g panko krušnih mrvica
- 50 g naribanog parmezana
- 2 velika jaja
- 2 čajne žličice mediteranske mješavine začina
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
- svježi peršin ili bosiljak za posluživanje
Kotleti parmigiana - priprema:
- Batom za meso izravnajte svaki svinjski kotlet na debljinu od oko jednog centimetra. Začinite meso sa solju i paprom po želji.
- Panirajte svinjetinu: u tri posebne zdjelice stavite istučena jaja, glatko brašno, te krušne mrvice u koje ste dodali polovicu naribanog parmezana i mediteransku mješavinu začina. Meso prvo uvaljajte u glatko brašno i otresite višak. Potom ga umočite u smjesu od jaja, pa potom uvaljajte u mrvice. Ponavljajte postupak dok ne panirate na isti način sva četiri odreska.
- U tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu prepržite meso – pržite kotlete po dvije do tri minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Uklonite ih s vatre.
- Prebacite kotlete na lim za pečenje, prekrijte ih gotovim umakom od rajčice te pospite mozzarellom i preostalim parmezanom.
- Stavite peći meso u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 7 do 10 minuta dok se meso termički ne obradi do kraja, umak ne zagrije, a sir ne rastopi. Poslužite odmah sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!
Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)