Slana štrudla sa špekom hit je ovogodišnje manifestacije Dnevni boravak na Kupi, koja se tijekom ljeta organizira na Gradskom kupalištu Slave Raškaj u Ozlju. Štoviše, riječ je o popularnom jelu ovoga područja koje je postalo sinonimom uzbudljive gastronomije ozaljskog kraja.

Ta naizgled neobična štrudla koja kombinira gljive, buču, domaći špek i đumbir nadahnuta je recepturama s dvora Zrinskih iz 17. stoljeća, a osmišljena je prema želji Lidije Žganjer Gržetić, vlasnice restorana Žganjer u Jaškovu blizu Ozlja u kojoj se obično poslužuje.

"Za današnja vremena štrudla s ozaljskog dvora neobična je kombinacija namirnica i okusa, međutim, u vremenima koja su bila inspiracija za stvaranje ove štrudle, đumbir – koji je većini najveće iznenađenje u ovom punjenju, bio je zastupljena namirnica u svim vrstama jela", ističe Lidija Žganjer Gržetić.

Dnevni boravak na rijeci - 1 Aktualno Dnevni boravak na rijeci: Sjajna ideja za izlet i druženje na otvorenom samo 45 minuta od Zagreba

Samo domaće namirnice
Jedno od osnovnih gastronomskih načela restorana Žganjer jest nabava što većeg broja namirnica od lokalnih proizvođača. Ne čudi stoga što se punjenje za štrudlu s ozaljskog dvora proizvodi od gljiva iz jaškovih šuma – prvenstveno vrganja, bučom iz Jaškova, domaćim špekom koji priprema gazda Ivan Žganjer i đumbirom, koji cijeloj štrudli daje dozu egzotičnosti.

Tijesto za štrudlu priprema se pak u restoranu Žganjer ručno, i to starinskom tehnikom.

"Tijesto se radi po receptu koji je još prije gotovo sto godina koristila baka Dora, a koja je potom podučila generacije kuhara i kuharica. Ono se ručno razvlači preko cijelog stola, puni i oblikuje," otkriva vlasnica restorana Žganjer.

Štrudla s ozaljskog dvora od gljiva, buče, špeka i đumbira Štrudla s ozaljskog dvora od gljiva, buče, špeka i đumbira (Foto: PR)

S obzirom na to da je ponuda slanih okusa štrudle znatno manja od slatkih varijanti, to slasno jelo zanimljivo je mnogima.

"Štrudla je odlična i kao desert, ali i kao samostalan obrok – ujutro kao doručak, ili snack tijekom dana. S jedne je strane, kako se to kaže, “konkretna” za pojesti, a s druge je neočekivana i pravo malo gastronomsko otkriće i osvježenje", kaže gđa Žganjer Gržetić.

Najbolje se sljubljuje s tamnim pivom, a poseban je gušt jesti je na Dnevnom boravku na Kupi s pogledom na Stari grad Ozalj, gdje se prodaje po cijeni od 17 kuna za porciju.

Slika nije dostupna Hrana i piće Bolje od kremšnite? Recept za božanstveno kremastu štrudlu od vanilije

Tajna dobre štrudle
Ne čudi što se fine štrudle mogu naći u restoranu Žganjer kad je on smješten u selu štrudli u Jaškovu. Tu je titulu dobio zahvaljujući popularnom Štrudlafestu koji se tu održava već posljednjih pet godina, ali i zbog izrade štrudle od 1479,3 metara koja se svojevremeno smatrala najdužom štrudlom na svijetu prema Guinnesovoj knjizi rekorda.

Kada ih pitamo što je tajna dobre štrudle, teško je pronaći samo jedan odgovor.

"Na to pitanje štrudla majstori i štrudloljupci daju različite odgovore – od debljine i suhoće tijesta, količine punjenja, temperature pečenja... No teta Marica, ambasadorica štrudle iz Jaškova sela štrudle, kaže da je glavna tajna dobre domaće štrudle – volja. Bez volje za pripremu nema dobre štrudle" ,zaključuje priču Lidija Žganjer Gržetić.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju