"Vanil krem štrudla brzo se pravi jer se za izradu koriste gotove kore, a kombinacija dva fila od kojih jedan služi za premazivanje, a drugi za punjenje dobitna je kombinacija kojoj je teško odoljeti", piše Tanja, koja s dugogodišnjim partnerom i suprugom Branimirom radi na Receptturi, osmišljava i priprema fina i maštovita jela koja možete pronaći na blogu ili YouTube kanalu.
"Štrudla je upečatljiva po tome što okusom nalikuje na kremšnite iako se pravi potpuno drugačije, a rekla bih i mnogo jednostavnije. Zato kad se zaželite kremšnita, a nemate vremena, ovo je pravo rješenje. Za premazivanje između kora koristimo kremu od griza i jogurta koja će dati izdašan okus, a sve punimo pudingom od vanilije. Može li jednostavnije?" otkriva Tanja.
A kad se zasitite standardne verzije ovog recepta, poigrajte se i dodajte sezonsko voće u kremu ili pak zamijenite puding od vanilije čokoladnim.
Sastojci za vanil krem štrudlu:
12 komada gotovih kora
Fil za premazivanje:
3 jaja
3 jušne žlice šećera
200 ml ulja
200 ml jogurta
100 g griza
1 vrećica praška za pecivo
Fil od pudinga:
1 litra mlijeka
3 pudinga od vanilije
9 jušnih žlica šećera
Za ukrašavanje:
šećer u prahu
Postupak:
1. Prvo treba skuhati puding. Sipajte šećer u posudu s praškom za puding te kratko promiješajte. Od hladnog mlijeka uzmite 18 žlica te pomiješajte sa smjesom pudinga i šećera. Pazite da ne nastanu grudice. Ostatak mlijeka stavite kuhati i kad mlijeko zakuha, maknite ga sa strane. Sipajte razmućenu smjesu, vratite na vatru i kuhajte dvije minute uz miješanje da se dobije gusti puding. Puding prekrijte prozirnom folijom da se ne stvara korica i pustite da se prohladi.
Ako nemate prozirnu foliju, s vremena na vrijeme promiješajte puding da se ne stvori korica.
2. Zatim slijedi izrada kreme za premazivanje. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodajte šećer te istucite u snijeg. U bjelanjke ubacite žumanjke, kratko izmiksajte, pa dodajte ulje i opet promiješajte. Dodajte griz i prašak za pecivo te promiksajte. Na kraju dodajte jogurt i sve sjedinite u homogenu smjesu.
3. Na podlogu stavite prvu koru. Koru namazažite s 4 do 5 žlica smjese te je prekrijte s novom korom. I drugu koru premažite s istom količinom smjese. Stavite treću koru.
4. Izvažite 250 grama skuhanog pudinga te ga rasporedite na rub treće kore.
5. Zarolajte kore u štrudlu te premjestite na protvan prekriven papirom za pečenje. Na isti način zarolajte i ostale štrudle. Bit će ih četiri.
6. Premažite štrudle uljem te ih stavite peći u zagrijanu pećnicu s ventilatorom na 180 stupnjeva 20 minuta.
7. Štrudle prvo ohladite na sobnu temperaturu, a zatim stavite uhladnjak. Kad se ohlade, narežite ih na oko 2 centimetra debljine.
Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.