Kaarage je japanski pojam za hrskavu prženu piletinu koja se u Zemlji Izlazećeg Sunca priprema od Drugog svjetskog rata.
Kaarage podrazumijeva marinirane komade otkoštenog zabatka koje se prekrivaju brašnom i krumpirovim škrobom, a potom prže u dubokom ulju.
Škrob od krumpira je ono što daje posebnu hrskavost pečenom omotaču piletine, ali i dvostruko pečenje u dubokom ulju.
Sastojci za kaarage:
700 grama otkoštenog pilećeg zabatka
2 žlice škroba od krumpira
2 žlice brašna
2 čajne žličice umaka od soje
2 čajne žličice sakea za kuhanje
2 čajne žličice mirina
2 čajne žličice meda
1 čajna žličica sezamovog ulja
½ čajne žličice soli
½ čajne žličice papra
½ čajne žličice naribanog đumbira
½ čajne žličice naribanog češnjaka
½ čajne žličice soka yuzua (ili limunova soka)
biljno ulje za prženje
Priprema:
1. Narežite piletinu na manje komade veličine oko 5 centimetara te ih dobro začinite solju i paprom.
2. U zdjeli pomiješajte naribani đumbir, češnjak, limunov sok, umak od soje, mirin, sake, med i ulje sezama.
3. U dobivenu marinadu stavite piletinu i dobro promiješajte. Pokrijte zdjelu i stavite u hladnjak na 30 minuta.
4. Dok se piletina marinira, zagrijte ulje u dubokoj zdjeli na oko 160 Celzijevih stupnjeva.
5. Mariniranu piletinu uvaljajte u brašno, a potom u kukuruzni škrob.
6. Odstranite višak brašna s piletine te stavite peći u zagrijano ulje oko dvije minute dok površina ne dobije zlatnu boju.
7. Izvadite piletinu iz ulja i pustite da se ocijedi višak masnoće.
8. Kad ste djelomično ispekli svo meso povećajte temperaturu na 180 Celzijvih stupnjeva i vratite pržene komadiće piletine ponovo u ulje na oko još jednu minutu.
9. Piletina bi sada trebala biti ispečena do kraja. Ako niste sigurni, provjerite kuhinjskim termometrom.
10. Hrskave komadiće piletine poslužite tople. Dobar tek!