Da biste dobili savršenu pečenu pohanu piletinu – hrskavu izvana te sočno pečenu iznutra – meso je potrebno kvalitetno pripremiti. Najbolje rezultate dobit ćete ako upotrijebite organski uzgojenu piletinu.
Jamie Oliver tvrdi da se najbolji rezultati postižu ako organski uzgojenu piletinu prvo stavite u salamuru, potom je marinirate u mlaćenici te je na kraju uvaljate u finu začinsku mješavinu.
Evo što morate napraviti da biste dobili hrskavu i sočnu pohanu piletinu prema receptu Jamieja Olivera:
Za salamuru:
4 batka
4 zabatka
800 ml obične vode
100 grama soli
100 grama smeđeg šećera
1 šaka crnog papra u zrnu
par grančica svježeg timijana
4 svježa lovorova lista
4 češnja češnjaka
Za marinadu:
mlaćenica
Za pohanje:
200 grama brašna
1 čajna žličica praška za pecivo
1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
1 čajna žličica kajenskog papara
1 čajna žličica luka u prahu
1 čajna žličica češnjaka u prahu
sol i papar po želji
biljno ulje za prženje
Priprema:
1. Pomiješajte 400 ml obične vode sa solju, šećerom, paprom, timijanom, lovorovim listom i očišćenim češnjevima češnjaka.
2. Stavite u lonac i pustite da tekućina zavrije.
3. Maknite lonac s vatre, dodajte preostalu vodu i pustite da se tekućina ohladi do kraja.
4. U tekućinu ubacite četiri batka i četiri pileća zabatka. Zarežite komade piletine na nekoliko mjesta do kosti da salamura može doprijeti do svakog dijela piletine.
5. Prekrijete posudu s papirom i stavite meso u hladnjak preko noći, a minimalno na 12 sati.
6. Izvadite piletinu iz salamure, ocijedite višak vode i prebacite je u vrećicu sa zatvaračem u koju ste prethodno do pola napunili mlaćenicom.
7. Istisnite sav zrak iz vrećice, zatvorite je i stavite u hladnjak na još 8 sati.
8. Izvadite piletinu iz vrećice, ocijedite višak mlaćenice i prebacite je u posudu s brašnom u koje ste umiješali sve preostale začine.
9. Prekrijte svaki dio piletine s brašnom i začinima.
10. Tako pripremljenu piletinu stavite peći u duboko ulje zagrijano na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite sve dok ne dobijete zlatno-smeđu hrskavu koricu. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
11. Izvadite piletinu iz ulja, prebacite je u lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva oko pola sata da se meso termički obradi do kraja.
12. Poslužite uz pečeni krumpir i sezonsku salatu po želji. Dobar tek!
U YouTube videu Jamieja Olivera pogledajte kako britanski chef priprema savršeno hrskavu i sočnu pohanu piletinu.