Burrito, tradicionalno meksičko jelo čiji su glavni elementi tortilja od pšeničnog brašna, bogati nadjev koji uključuje i meso, i rižu, i grah, i puno svježeg povrća, uz fini preljev ili ljutkasti dip ustvari je brzo i jednostavno jelo. Ako imate nekoliko tortilja, kupovnih ili, još bolje, domaćih koje ste ispekli koji dan ranije, u njih možete ubaciti baš sve što vam padne pod ruku. Mi predlažemo nadjev od sočne piletine i gljiva, preliven finim umakom od jogurta. I s puno svježeg povrća.

Jeste li znali da je tortilja izvrsna alternativa kruhu i za doručak? Napravite burrito od pet sastojaka gotov u svega nekoliko minuta i doručkujte kao kralj.

A bogato nadjevena tortilja za gablec gotov u 20 minuta? Zvuči izvrsno jer svaka je ideja za slasni i brzinski spremljen gablec dobrodošla, posebno u obvezama pretrpanom tjednu.

 

Sastojci za punjene tortilje:

  • 4 tortilje (kupovne ili domaće)
  • 2 komada pilećih prsa
  • 250 g sitnijih šampinjona
  • 400 g konzerviranog graha (crvenog ili crnog pinto graha)
  • 200 g konzerviranog kukuruza
  • 2 rajčice
  • 1 svježi krastavac
  • 1 veća glavica ljubičastog luka
  • 1 manja glavica zelene salate
  • 50 g cheddar sira (može i parmezana ili bilo kojeg drugog ribanca)
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice sojina umaka
  • 1 žličica origana

Za preljev:

  • 180 g grčkog jogurta
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žličica dimljene paprike
  • prstohvat soli
  • malo papra

Priprema:

  1. Piletinu narežite na manje kockice, pospite je origanom, prelijte s malo maslinova ulja i dvije žlice sojina umaka. Pustite da se piletina kratko marinira dok pripremite ostale sastojke.
  2. Šampinjone lagano iščetkajte (ako ima zaostale zemlje) pa ih prepolovite.
  3. Zelenu salatu operite, istrgajte listove i posušite ih, luk narežite na tanke ploške ili kolute, rajčicu na sitne kockice, krastavac operite, posušite i narežite na ploške.
  4. Ocijedite grah i kukuruz.
  5. Grčki jogurt izmiješajte s maslinovim uljem, dodajte žličicu dimljene paprike, protisnuti češnjak, posolite, popaprite i dobro izmiješajte.
  6. Na dobro zagrijanoj tavi kratko ispržite piletinu (4 - 5 minuta) uz stalno miješanje, izvadite je van pa na istoj tavi grilajte šampinjone, također 5 minuta, izvadite ih van pa ih dodajte piletini i izmiješajte.
  7. Na istoj tavi kratko zagrijte i grilajte tortilje.
  8. Napunite svaku tortilju: stavite list zelene salate, dvije žlice graha, žlicu kukuruza, dodajte koju žlicu piletine i šampinjona, zatim malo ribanog sira, pospite listićima luka, kockicama rajčice i ploškama krastavca pa sve prelijte s nekoliko žlica umaka od jogurta. Zarolajte burrito i poslužite.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju