Ako želite uživati u onom finom okusu piletine s roštilja, meso možete premazati i kupovnim umakom za roštilj te ispeći na klasičan način u pećnici.
Najjednostavniji način da provjerite je li vaša piletina pečena jest da se poslužite kuhinjskim termometrom. Meso će biti gotovo kada u najdebljem komadu piletina doseže temperaturu od 73 Celzijeva stupnja.
Piletinu pečenu u umaku od roštilja možete poslužiti uz tjesteninu, krumpir i rižu, narezati na komade i zamotati u roštilju ili staviti na salatu. Možete je staviti čak i u sendvič.
Sastojci:
pileća prsa
začinska mješavina za piletinu
umak za roštilj
biljno ulje
sol
Ako na raspolaganju nemate kupovinu začinsku mješavinu za piletinu, možete je i sami napraviti u kuhinji od sljedećih sastojka:
Začini za piletinu:
1 čajna žličica pilećeg temeljca u prahu
½ čajne žličice soli
½ čajne žličice papra
½ čajne žličice sušenog bosiljka
½ čajne žličice sušenog ružmarina
½ čajne žličice sušenog timijana
½ čajne žličice češnjaka u prahu
½ čajne žličice luka u prahu
½ čajne žličice paprike u prahu
¼ čajne žličice sjemenki celera
¼ čajne žličice sušenog peršina
¼ čajne žličice mljevenog kumina
¼ čajne žličice sušene gorušice
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
2. Pileća prsa dobro premažite uljem, utrljajte začinsku mješavinu za piletinu i s malo dodatne soli.
3. Pecite pileća prsa na tavi sa svake strane oko dvije minute dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
4. Prebacite prsa u lim za pečenje te preko njih obilno premažite umak za roštilj. Stavite da se termički obrade do kraja desetak minuta u pećnici, odnosno dok unutrašnjost ne dosegne temperaturu od 73 Celzijeva stupnja.
5. Odmorite piletinu pet minuta prije nego što je narežete i poslužite. Dobar tek!