Prvih šest restorana u Sloveniji dobilo je u ponedjeljak Michelinove zvjezdice, čime je i ta zemlja uvrštena na mapu destinacija koje se mogu pohvaliti kvalitetnom gastronomskom ponudom koje preporučuje najprestižniji svjetski gastronomski vodič.

Na svečanosti u Ljubljani zvjezdice je podijelio glavni urednik Michelina Gwendall Poulennec.
Kulinarskoj chefici Ani Roš i njezinu restoranu "Hiša Franko" u Kobaridu dodijeljene su dvije Michelinove zvjezdice, čime se mogu pohvaliti samo 473 restorana u svijetu, za suvremenu interpretaciju slovenskog tradicionalnog kulinarstva.

Slika nije dostupna Hrana i piće Priča kao iz holivudskih filmova: Kako je Ana postala najbolja kuharica svijeta?  

Po jednu Michelinovu zvjezdicu dobili su restorani "Hiša Denk" (chef Gregor Vračko), "Pri Lojzetu" (chef Tomaž Kavčič), "Vila Podvin" (chef Uroš Štefelin), "Dam" (chef Uroš Fakuč) i "Atelje" (chef Jorg Zupan).

Još četrdesetak restorana dobilo je druge Michelinove oznake za kvalitetu hrane i odnos cijene i kvalitete - "Michelin plate" i "Bib Gourmand". Cijeli popis pronađite na službenim stranicama.

Svečanosti dodjele priznanja prisustvovali su slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek i direktorica Slovenske turstičke organizacije (STO) Maja Pak, istaknuvši važnost događaja za popularizaciju slovenske kuhinje i brenda Slovenije kao raznovrsne i kvalitetne turističke destinacije.

"Michelin je najjači brend na području gastronomije, a Slovenija ovim postaje i službeno njegova nova, 34. desninacija", rekla je Pak, dodavši da su prednosti slovenske gastronomske ponude visoka kvaliteta, autentičnost, održivost i lokalni štih

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju