Ne dogodi se često da osoba iz male zemlje bude proglašena najboljom u svojoj struci. Kada pritom dobije titulu najbolje kuharice svijeta bez da ima formalno obrazovanje za ovo zanimanje, onda je odmah jasno da je riječ o posebnoj individui čija će priča nadahnuti mnoge.

Slovenka Ana Roš uistinu je žena koja inspirira.

Glavna chefica obiteljskog restorana Hiša Franko iz Kobarida početkom je godine proglašena za najbolju kuharicu svijeta od prestižne liste San Pellegrinovih 50 najboljih restorana svijeta (San Pellegrino's 50 Best World Restaurants) o čemu će reći:

Ova titula znači mi mnogo. Sama sam se naučila kuhati i dolazim iz male zemlje za koju mnogi ne znaju da ima lijepu kulinarsku tradiciju. Da bih došla do ove pozicije bilo je potrebno mnogo osobnih i poslovnih odricanja.

 

Prvih tjedan dana od proglašenja bila je vrlo tiha i razmišljala o odgovornosti koje donosi ova titula. Bila je iznenađena i počašćena. Istovremeno shvatila je da se nalazi na pravom profesionalnom putu.

Nikad nisam išla u kuharsku školu. Umjesto toga školovala sam se za diplomata. Moji su me roditelji poticali od najranije dobi i mnogo sam uložila u svoje obrazovanje. Uvijek su u mene vjerovali i smatrali da ću uspjeti. Studirala sam međunarodne odnose, a bila sam i poprilično dobra skijašica.

Riskirala je sve

No tada se zaljubila u Valtera, ugostiteljskog menadžera i sommeliera čiji su roditelji imali restoran "Hiša Franko" u Kobaridu.

 

Sa suprugom sam počela mnogo putovati, posjećivati restorane, vinare i istraživati svijet. Otkrivajući nove zemlje shvatila sam da život po unaprijed određenim pravilima može biti vrlo ograničavajući. Sloboda je ono što te određuje.

Prije petnaestak godina Valterov otac je otišao u mirovinu, i bilo je jasno da će Anin suprug preuzeti posao. Iako je imala ponudu za rad u diplomaciji u Bruxellesu, odlučila je riskirati sve i početi raditi kao chef u ovom obiteljskom restoranu.

Znala sam napraviti tjesteninu, ali to nije značilo i da znam kuhati. Naučila sam sve ono što uče studente u kulinarskim akademijama tako što sam razgovarala s ljudima koji imaju znanja. Tako je sve počelo. Prve godine su bile teške, radili smo mnogo i razvijali se.

 

Kreativnost i tradicija

Ana Roš je od samih kuharskih početaka znala da u svoju kuhinju želi integrirati lokalne namirnice od organskih proizvođača hrane te kreirati tradicionalna slovenska jela s pomakom, koristeći moderne kuharske tehnike.

Okružena sam prekrasnom prirodom i ljudima koji se brinu o njoj. Tu se nalaze mladi proizvođači sira na nadmorskoj visini od 2000 metara, vinari te ribari koji su dio moje lokalne zajednice. Oni proizvode hranu na organski način jer je priroda nedirnuta i prekrasna. Oko nas nema velikih industrija, okruženi smo planinama na sjeveru i Jadranskim morem na jugu.

Prekrasna priroda i organske namirnice od lokalnih proizvođača su ono najviše nadahnjuje Anin stil kuhanja i njezina jela.

 

Hrana u Hiši Franko je sve samo ne dosadna. Možete je voljeti ili mrziti, ali nikad neće biti dosadna. Pokušavam istražiti rubove i pomaknuti granice koristeći lokalne namirnice. Prisjetite se da je Slovenija bila dio komunističke zemlje gdje kreativnost u gastronomiji nije bila poduprta kao na Zapadu. Mi gradimo novu slovensku kuhinju ovdje.

Ana Roš ne diskriminira s namirnicama i voli kuhati sa svime što je trenutno u sezoni. U kuhinji ne može bez oštrog noža, a posebnu pažnju posvećuje aranžiranju hrane na tanjuru.

Jedemo i s očima, kaže najbolja kuharica za 2017. te tako objašnjava zašto se prilikom serviranja koristi pincetom i drugim priborom kako bi jelo postalo prava malo umjetničko djelo na tanjuru i zbog čega je objedovanje u Hiši Franko unikatno iskustvo.

ŠEĆER ZA KRAJ
Gdje jedu profesionalni kuhari kada imaju slobodan dan?
Ana Roš obožava uličnu hranu u Bangkoku i drugim dijelovima Azije jer ju čini iznimno sretnim. Štoviše, mogla bi jesti ovaj tip hrane svaki dan. Kada ima slobodan dan voli prijeći granicu i otići u "Pizzeriju da Luciano" u talijanskom Pulferu. Obožavam njihovu pizzu, otkriva nam najbolja kuharica svijeta za 2017.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju