Želite li prokušane okuse poslužiti na novi način – jumbo tjestenina je sjajna ideja. Predimenzionirane školjke od tjestenine, primjerice, sjajan su izbor kada želite iznenaditi svoje ukućane.
Školjke od tjestenine možete nadjenuti različitim namazima i umacima, a posebno dobro s njima sljubit će se smjesa na bazi špinata i tri vrste sira – ricotte, fete i mozzarelle.
Ako u trgovinama ne možete pronaći velike školjke od tjestenine, nadjev možete staviti i u cannellone i tako zapeći u pećnici.
Sastojci za punjene školjke od tjestenine:
- 750 g odmrznutog špinata iz zamrzivača
- 700 ml umaka od rajčice po želji (iz staklenke ili konzerve)
- 450 g feta sira
- 350 g jumbo školjki od tjestenine
- 130 g sira ricotte
- 75 g naribanog sira mozzarella
- 30 g nasjeckanog svježeg peršina
- 4-5 mlada luka
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 jaja
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- sol i papar po želji
Priprema punjenih školjki od tjestenine:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- U velikom loncu skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.
- Nasjeckani mladi luk i češnjak prepirjajte u tavi na maslinovu ulju. Pirjajte nekoliko minuta na laganoj temperaturi i pazite da vam hrana ne izgori.
- Dodajte odmrznuti špinat i nasjeckani peršin u tavu i pirjajte oko dvije minute. Stavite smjesu sa strane i pustite da se djelomično ohladi.
- Smjesu na bazi špinata pomiješajte s istučenim jajima, ricottom i fetom. Posolite i popaprite po želji. Smjesom nadjenite skuhane školjke od tjestenine.
- Na dno lima za pečenje izlijte umak od rajčice po želji, pa na njega poslažite punjene školjke od tjestenine. Školjke posipajte naribanom mozzarellom.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu dok se umak ne zagrije, a sir ne rastopi. Za to će vam biti potrebno oko 25 do 30 minuta. Poslužite toplo. Dobar tek!
Nježnija od mozzarelle: ''Tajni'' sastojak zbog kojeg će svako talijansko jelo biti najkremastije ikad +17