Okus mozzarelle i burrate slični su, ali se razlikuju u teksturi. Burrata je mekaniji, kremastiji i masniji sir od mozzarele iako će ih neki na prvi pogled i zamijeniti. Opna joj je nalik mozzarelli, ali unutrašnjost je spoj stracciatelle i vrhnja zbog čega je i dobila svoje ime, burrata, što na talijanskom znači nalik maslacu, kremasto.

Stoga ne čudi da je Talijani vole stavljati u svaku vrstu njihovih jela; od salata, plata do kremastih umaka za tjesteninu. Neki će reći da ju je najbolje jesti hladnu no inspirirani talijanskim tjednom u Lidlu mi smo ju isprobali na različite načine, tople i hladne te se ne možemo odlučiti koji nam je bolji pa ćete tu odluku morati donijeti sami nakon što isprobate naše recepte.

Burrata rastopljena u hokaido tikvi Burrata rastopljena u hokaido tikvi (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Prava jesenska poslastica je rastopljena burrata u aromatičnoj i slatkoj hokaido tikvi. Izaberite manju hokaido tikvu u kojoj će se smjestiti burrata. Odrežite tikvu na pola, premažite ju začinskim slanim maslacem, pecite ju desetak minuta na 180 °C. Zatim ju izvadite, premažite začinskim maslacem još malo pa u tikvu smjestite burratu, posolite ju, popaprite i nastavite peći još desetak minuta.

Burrata rastopljena u hokaido tikvi Burrata rastopljena u hokaido tikvi (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Poslužite toplu uz nekoliko kapi maslinovog ulja s čilijem koje je dio Italiamo poklon seta uz još dva neizostavna dodatka talijanskim jelima, maslinovo ulje i balzamični ocat. Maslinovo ulje s čilijem dat će mu dodatnu notu koja će vas zagrijati tijekom prohladnih jesenskih dana.

Burrata - tajni sastojak svake najkremastije tjestenine Burrata - tajni sastojak svake najkremastije tjestenine (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Burrata u toploj verziji za dodatnu kremoznost koristi se umjesto mozzarelle i u raznim složencima poput lazanja ili parmigiane, pollo alla parmigiana iliti jela popularnog u Americi pod nazivom chicken parmesan te umacima za tjestenine. Običan pesto verde bit će kremastiji ako mu dodate malo burrate, a bogatiji će biti i oni mediteranski umaci na bazi rajčice s povrćem poput paprike i patlidžana. Umake s dodatkom burrate poslužite s bilo kojom svježom tjesteninom. Mi smo ih isprobali s Italiamo bigolima i medaglionima od špinata punjenima ricottom, bosiljkom i pinjolima.

Pesto s kremastom burratom na bigolima Pesto s kremastom burratom na bigolima (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Ipak po izboru recepata koji se mogu naći na bespućima interneta rekli bismo da se burrata najviše jede u svom jednostavnom, izvornom, hladnom obliku. Servirana u lokvici maslinovog ulja i posuta svježim paprom jede se grisinama ili poslužena u toplo hladnim zanimljivim salatama s voćnim komponentama kao što su one s grilanim breskvama, marelicama, raskošnim svježim smokvama ili pak s rubin crvenim zrncima nara kao dodatkom. 

Plata bogata talijanskim delicijama Plata bogata talijanskim delicijama (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Naći će se tako često kao dio predjela uz ostale talijanske delicije poput maslina, artičoka i šampinjona u ulju ili ukiseljenih lučica čuvanih u vinskom octu kombiniranih s cherry rajčicama i rukolom i nezaobilaznim pršutom na bogatoj plati.

Na ovakvoj plati idealnoj za kućna druženja svatko će naći nešto za sebe, a zvijezdi smještenoj u njezino središte nitko neće moći odoljeti.

Burrata kao zvijezda bogate talijanske plate Burrata kao zvijezda bogate talijanske plate (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Ako su vam nakon ovih naših prijedloga za uživanje u burrati narasle zazubice, ne preostaje vam ništa drugo nego da se odmah uputite u obližnji Lidl u kojemu od ponedjeljka, 11. listopada možete uživati u okusima Italije i nabaviti sve namirnice za ove recepte.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju