Pileća prsa imaju malo masnoća pa se vrlo lako presuše u termičkoj obradi. Upravo zato treba ih pripremati s puno pažnje. Želite li spriječiti presušivanje, pecite ih u dosta tekućine poput mesnog temeljca i/ili maslaca.

Donosimo vam recept koji se djelomično priprema na štednjaku, a potom završava u pećnici. Baš zato bit će vam potrebna tava – npr. od lijevanog željeza – koja se može staviti u pećnicu bez ikakvih opasnosti.

Piletina Hrana i piće Trik za najmekšu piletinu u kremastom umaku

Sastojci:

450 g pilećih prsa - 4 odreska
60 ml pilećeg temeljca
60 ml bijelog vina
60 g maslaca
4 češnja češnjaka
2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
1 žlica biljnog ulja
1 čajna žličica mediteranske začinske mješavine
½ čajne žličice mljevene paprike
sol i papar po želji

Ljuta paprika Hrana i piće Tako to rade Mađari: 3 ključna trika za savršen pileći paprikaš

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.

2. Pileće odreske začinite solju i paprom sa svake strane.

3. U tavi zagrijte ulje pa dodajte piletinu i pecite na umjerenoj temperaturi dok donja strana ne postane zlatno-smeđa. Za to će vam biti potrebno oko četiri minute. Izvadite piletinu iz tave.

4. Pomiješajte maslac, sitno nasjeckani češnjak, mediteransku mješavinu začina i mljevenu papriku i termički obradite sve dok se maslac ne rastopi, a češnjak ne postane aromatičan.

Pileće okruglice Hrana i piće Jednostavni recept za sočne pileće okruglice bez puno filozofije

5. Deglazirajte tavu u kojem se pekla piletina s vinom. Ulijte i pileći temeljac i pustite da tekućina zakipi.

6. Potom vratite piletinu u tavu (s nepečenim dijelom okrenutim prema gore) i preko mesa prelijte mješavinu na bazi maslaca i češnjaka.

7. Stavite u pećnicu na 10 minuta, odnosno dok se meso termički ne obradi do kraja. Unutrašnjost pečene piletine trebala bi dosezati 73 stupnjeva Celzija.

8. Preko pečene piletine pospite svježi peršin i poslužite s prilogom po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju