Mađari su na svoj paprikaš itekako ponosni, a u to se krepko i kremasto jelo lako zaljube svi oni koji ga imaju priliku kušati. Paprikás Csirke traži nešto vremena, ali ne i previše sastojaka. Iako se recepti mogu razlikovati od kuhinje do kuhinje, na popisu za kupnju su: piletina (najbolje domaća), luk, češnjak, voda ili temeljac, dovoljno kvalitetne mljevene paprike, a ponekad se dodaje i svježa paprika – kao i rajčica te masnije kiselo vrhnje.

Kako kažu susjedi, za dobar paprikaš ključne su tri stvari: kvaliteta i kvantiteta mljevene paprike, kao i svinjska mast. Iz Kaloče dolazi odlična paprika, punog okusa i intenzivne boje, a svinjska mast je, naravno, najbolja domaća. 

Sastojci za pileći paprikaš:

2 žlice masti
oko 1,3 kg piletine
2 luka
2 češnja češnjaka
2 rajčice
1 paprika (prema želji)
3-4 žlice kvalitetne slatke mljevene paprike
2 šalice temeljca ili vode
sol, papar
2-3 žlice brašna
3/4 šalice masnijeg vrhnja

Priprema:

1. Zagrijte mast u loncu pa dodajte piletinu i kad se lijepo zapeče, prebacite je na tanjur. U lonac dodajte sjeckani luk pa pržite dok ne postane staklast. Ubacite i sjeckani češnjak te prema želji sjeckanu papriku i rajčicu.

2. Nakon otprilike 5 minuta lonac maknite s vatre pa dodajte mljevenu papriku, sol i papar. Mljevena paprika postaje gorka ako zagori pa je bolje da nije na direktnoj vatri. Vratite piletinu u lonac i ulijte vodu ili temeljac tako da prekrije meso. Nakon što proključa, smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko jedan sat.

3. U kiselo vrhnje dodajte brašno pa dobro izmiješajte. Ulijte malo umaka vrhnju, izmiješajte pjenjačom pa ulijte u umak. Miješajte nekoliko minuta dok se paprikaš ne zgusne. Začinite prema ukusu pa poslužite s tjesteninom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju