Želite li dobro jesti cijeli tjedan, unaprijed osmislite jelovnik i pripremite glavne namirnice. Primjerice, ispecite jedno ili nekoliko pileta u komadu, podijelite na manje porcije i uživajte u njima kroz tjedan.

Pečena piletina je vrlo fleksibilni dodatak oji možete dodavati raznim jelima – od juha i variva, preko salata do umaka za tjesteninu, krumpir ili rižu.

Povrh svega, izvadite li hrbat iz pileta, smanjit ćete ukupno vrijeme potrebno za pečenje mesa te si tako dodatno skratiti muke.

U trendu Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara

Slika nije dostupna Hrana i piće Hrskava kožica i sočno meso: Trik za pečenje spljoštene piletine u komadu

Sastojci:

1 „spljošteno“ pile bez hrbata
700 g luka
65 ml suhog bijelog vina
60 g omekšanog maslaca
2 žlice biljnog ulja
2 žlice svježeg timijana
sol i papar po želji

Priprema:

1. Ako niste kupili već „spljošteno“ pile bez hrbata sami uklonite kosti. Položite pile na ravnu površinu s prsima okrenutima prema gore. Nožem prerežite po sredini prsa te pažljivo odstranite hrbat. Meso bi trebalo ostati u jednom komadu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za prefine pileće zabatke iz pećnice sa savršenom glazurom od balzamičnog octa

2. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.

3. U dubljoj tavi zagrijte ulje pa na njemu prepirjajte luk narezan na trakice, jednu žlicu timijana i malo soli uz povremeno miješanje.

4. Termički tako obrađujte oko 15 minuta dok luk ne dobije zlatno-smeđu boju. Tada podlijte s vinom i kuhajte još oko dvije minute.

5. Smjesu na bazi luka prebacite na lim za pečenje.

6. Pomiješajte omekšani maslac, sol, papar i preostali timijan. Dobivenu smjesu podvucite pod kožu pileta te dobro razmažite.

Slika nije dostupna Hrana i piće "Marokanska peka": Recept za specijalitet s piletinom koji osvaja začinima i mekim mesom

7. Pile stavite na rasprostranjeni luk s kožom okrenutom prema gore te pecite na zagrijanoj pećnici oko 35 minuta, odnosno dok unutrašnjost mesa ne dostigne temperaturu od 73 Celzijeva stupnja.

8. Uklonite kožu s pileta te meso podijelite na manje porcije i jedite kroz tjedan. Ovako pripremljeno meso možete staviti u vakumirane posude u hladnjak i uživati u njima od 3 do 5 dana. Dobar tek!

Savjet plus:

Pile možete ispeći na i na trakicama očišćene i narezane paprike, mrkve ili nekog drugog korjenastog povrća poput cvjetače ili brokule.

10 proteinskih bombi: Hrana koja ima više bjelančevina od jaja Piletina Sendvič od piletine i povrća u tortilji Pita +7 Grah - 6