Želite li dobro jesti cijeli tjedan, unaprijed osmislite jelovnik i pripremite glavne namirnice. Primjerice, ispecite jedno ili nekoliko pileta u komadu, podijelite na manje porcije i uživajte u njima kroz tjedan.
Pečena piletina je vrlo fleksibilni dodatak oji možete dodavati raznim jelima – od juha i variva, preko salata do umaka za tjesteninu, krumpir ili rižu.
Povrh svega, izvadite li hrbat iz pileta, smanjit ćete ukupno vrijeme potrebno za pečenje mesa te si tako dodatno skratiti muke.
Sastojci:
1 „spljošteno“ pile bez hrbata
700 g luka
65 ml suhog bijelog vina
60 g omekšanog maslaca
2 žlice biljnog ulja
2 žlice svježeg timijana
sol i papar po želji
Priprema:
1. Ako niste kupili već „spljošteno“ pile bez hrbata sami uklonite kosti. Položite pile na ravnu površinu s prsima okrenutima prema gore. Nožem prerežite po sredini prsa te pažljivo odstranite hrbat. Meso bi trebalo ostati u jednom komadu.
2. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
3. U dubljoj tavi zagrijte ulje pa na njemu prepirjajte luk narezan na trakice, jednu žlicu timijana i malo soli uz povremeno miješanje.
4. Termički tako obrađujte oko 15 minuta dok luk ne dobije zlatno-smeđu boju. Tada podlijte s vinom i kuhajte još oko dvije minute.
5. Smjesu na bazi luka prebacite na lim za pečenje.
6. Pomiješajte omekšani maslac, sol, papar i preostali timijan. Dobivenu smjesu podvucite pod kožu pileta te dobro razmažite.
7. Pile stavite na rasprostranjeni luk s kožom okrenutom prema gore te pecite na zagrijanoj pećnici oko 35 minuta, odnosno dok unutrašnjost mesa ne dostigne temperaturu od 73 Celzijeva stupnja.
8. Uklonite kožu s pileta te meso podijelite na manje porcije i jedite kroz tjedan. Ovako pripremljeno meso možete staviti u vakumirane posude u hladnjak i uživati u njima od 3 do 5 dana. Dobar tek!
Savjet plus:
Pile možete ispeći na i na trakicama očišćene i narezane paprike, mrkve ili nekog drugog korjenastog povrća poput cvjetače ili brokule.
10 proteinskih bombi: Hrana koja ima više bjelančevina od jaja +7