Koliko je kod nas popularna peka, toliko u Maroku vole tagine ili tajine (tažin), stožastu posudu za kuhanje koja se sastoji od zdjele i poklopca iz koje nastaju istoimena jela. Tagine se jede na ulici, u vrhunskim restoranima i u svakoj marokanskoj kući.

Kombinacije jela koja se pripremaju na ovaj način su šarolike, od slatkih jela s piletinom do slanih jela s teletinom, sve ovisi o ukusu – ali finih začina i bogate arome nikada ne nedostaje. Srećom, za pileći tagine ne morate nužno imati specifičnu posudu, poslužit će i obična tava ili lonac.

Sastojci za pileći tajine: 

  • 1 žličica mljevene paprike
  • 1 žličica kima
  • 1/4 žličice kajenskog papra
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/2 žličice mljevenog korijandra
  • 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • 1 limun
  • 5 češnja češnjaka
  • 8 pilećih bataka i/ili zabataka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 žlice brašna
  • 2 dl pilećeg temeljca
  • 2 žlice meda
  • 2 velike mrkve
  • 1/2 šalice zelenih maslina bez koštica
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg lišća korijandra
  • sol, papar

Priprema pilećeg tajinea

  1. U maloj zdjeli pomiješajte začine i stavite na stranu. Iscijedite limun. Pomiješajte žličicu naribane limunove korice s protisnutim češnjem češnjaka.
  2. Istrljajte meso s 2 žličice soli i 1/2 žličice papra pa ga stavite na dobro zagrijanu tavu, oko 5 minuta s jedne i druge strane. Izvadite na tanjur pa kad se ohladi skinite kožu. Sačuvajte žlicu ulja i mesnih sokova iz tave i prelijte meso, a ostatak tekućine iz tave bacite.
  3. Pržite sjeckani luk 5 do 7 minuta, prema potrebi dolijevajući malo vode. Dodajte preostali usitnjeni češnjak i pecite oko 30 sekundi. Dodajte začine i brašno te pecite neprestano miješajući oko 30 sekundi. Umiješajte juhu, med, preostalu koricu limuna i 1/4 žličice soli. Vratite u tavu piletinu (sa sokovima), smanjite vatru na srednje jaku, poklopite i pirjajte 10 minuta.
  4. Dodajte sjeckanu mrkvu, poklopite i pirjajte još oko 10 minuta dok ne omekša pa umiješajte masline, mješavinu limunove korice i češnjaka, lišće korijandra i žlicu soka od limuna. Kušajte umak i po želji prilagodite začine solju, paprom i limunovim sokom. Poslužite uz kus-kus.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju