U jesenskim danima žudimo za sočnim obrocima koje griju organizam i pružaju utjehu. Poput pečenog mesa iz pećnice u finom umaku koji se ne treba dugo pripremati. Ovo je jedan od takvih recepata.
Poboljšajte okus pilećih zabataka iz pećnice s nešto svježih listova kadulje, ali i ukusnom glazurom na bazi balzamtičnog octa, meda i aromatičnih začina.
Sastojci:
4 pileća zabatka s kostima i kožom
125 ml balzamičnog octa
8 listova svježe kadulje
3 žlice maslinova ulja
1 luk
1 žlica meda
1 žlica senfa Dijon
1 češanj češnjaka
sol i papar po želji
Priprema:
1. Papirnatim ručnikom uklonite višak vlažnosti s pilećih zabataka. Posolite ih i popaprite po želji.
2. Ispod kože svakog zabatka pažljivo utaknite po dva lista svježe kadulje.
3. Piletinu stavite u vatrostalnu posudu zajedno s uljem i lukom narezanim na veće komade.
4. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
5. Pecite piletinu oko 20 minuta dok se piletina ne ispeče gotovo do kraja.
6. Za to vrijeme na štednjaku pripremite glazuru. U manjem lončiću zagrijte balzamični ocat, med i oguljeni češnjak u komadu. Kuhajte sve zajedno oko pet do osam minuta dok se tekućina ne zgusne.
7. Dobivenu glazuru uklonite sa štednjaka pa u nju umiješajte senf.
8. Glazuru bogato premažite preko pečene piletine i sve zajedno vratite u pećnicu na još otprilike pet minuta da se zapeče i postane hrskava.
9. Obavezno provjerite kuhinjskim termometrom je li piletina ispečena do kraja – u unutrašnjosti bi trebala dosezati 73 Celzijeva stupnja kad je gotova i spremna za jelo.
10. Poslužite piletinom s prilogom po želji. Dobar tek!
Savjet plus:
Ako želite jelu podariti dodatnu dubinu okusa u lim za pečenje zajedno s mesom stavite i polovice svježih smokava koje se nakon pečenja sjajno sljubljuju s piletinom i balzamičnom glazurom.