Pesto alla genovese je ukusan umak koji se priprema od bosiljka, pinjola, tvrdog sira, maslinova ulja i češnjaka. Pasta alla genovese je, pak, tradicionalno jelo na sjeveru Italije koje podrazumijeva posluživanje tjestenine u sočnom umaku na bazi junetine i luka.

Uz mnoštvo luka, zvijezda ove tjestenine je jeftiniji komad junetine koji se produljenom termičkom obradom na nižim temperaturama pretvara u najmekše meso.

Recept za špagete amatriciana Hrana i piće Tako jednostavan, a prefin: Nepravedno zapostavljen talijanski umak od samo četiri sastojka

Sastojci:

1 kg luka
500 g junećeg vrata narezanog na kocke
100 g slanine
100 ml bijelog vina
1 manja mrkva
1 manja stapka celera
1 žlica koncentrata rajčice
1-2 češnja češnjaka
lovorov list
sol i papar po želji
naribani parmezan ili pecorino po želji
svježi peršin za posluživanje

Špageti sa sirom i paprom Hrana i piće Kad nema "ničega" u hladnjaku: Recept za talijanski klasik koji obožava cijeli svijet

Priprema:

1. Narežite slaninu na manje komade te je prepržite u loncu na umjerenoj temperaturi.

2. Izvadite hrskave komadiće sa strane, a na preostaloj masnoći prepirjajte kockice junetine dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana. Za to će vam biti potrebno oko 10 minuta. Posolite i popaprite po želji.

3. Izvadite meso i stavite ga sa strane. U istom loncu prepirjajte trećinu nasjeckanog luka, mrkvu i celer dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko pet do deset minuta.

4. Ubacite nasjeckani češnjak i pirjajte oko jedne minute.

5. Ubacite koncentrat rajčice i dobro promiješajte s ostalim povrćem.

6. Deglazirajte lonac s bijelim vinom.

Pesto genovese - 6 Hrana i piće Talijanski recept za savršeni umak za tjesteninu koji je gotov za manje od 5 minuta

7. Vratite junetinu u lonac zajedno s ostatkom nasjeckanog luka. Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno tako na umjerenoj temperaturi oko pola sata.

8. Nakon pola sata otklopite lonac i provjerite situaciju. Luk bi dotad trebao otpustiti dosta tekućine.

9. Ubacite lovorov list, smanjite temperaturu na lagano i kuhajte sve zajedno oko dva do tri sata uz povremeno miješanje svakih 15 do 30 minuta dok se meso ne počne „raspadati“ na sam dodir.

10. Poslužite toplo s tjesteninom po želji, naribanim tvrdim sirom i svježim peršinom. Dobar tek!

Odredište Cinque Terre: 7 jela s kojima ćete teško pogriješiti kad otkrijete ovaj talijanski biser Salata od hobotnice Cinque Terre, Italija - 4 Pesto genovese - 1 +2 Focaccia s rajčicama i maslinama

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju