Svi koji posjete Cinque Terre, pet prekrasnih mjesta na sjeveru Italije, obično svakako žele isprobati razne lokalne specijalitete. S obzirom na zemljopisni položaj Ligurije, pokrajine u kojoj se sela nalaze, dobar dio hrane bazira se na morskim specijalitetima, kao i lokalno uzgojenom voću, povrću i začinima.

Da više ne duljimo, krenimo s jelima koja su "must have" kad jednom dođete ovdje...

Focaccia

Jelo koje možemo opisati kao hibrid pizze i kruha, jede se u cijeloj Italiji, a valja reći kako je popularno i kod nas. Ipak, focaccia potječe iz središta Ligurije, Genove, tako da je ovdje bolja nego igdje drugdje. Krase je hrskavost, slanoća i maslinovo ulje, a postoje razne varijacije, koje mogu uključivati ružmarin, češnjak, luk, komadiće maslina, rajčice... Stoga se nemojte zaustaviti samo na jednoj, istražite više vrsta!

Inćuni

Jest, sjajni su i iz našeg Jadrana, ali vjerujte, ni s ovima nećete pogriješiti. Inćuni su jednostavno sveprisutni u Cinque Terre, a poslužuju se prženi, marinirani, soljeni ili uz tjesteninu. Na talijanskom se zovu acciughe, a s obzirom na njihovu sveprisutnost na jelovnicima, probajte ih barem jednom.

Pesto Genovese

Pašta s ovim umakom ostavlja bez daha, a kako i ne bi kad su za umak upotrijebljeni izvrsni sastojci. Bosiljak, pinjoli, maslinovo ulje, češnjak, parmezan (može i Pecorino) sastojci su umaka koji je prvi put nastao upravo u Liguriji. Dobrim dijelom, za sjajni pesto, zaslužan je i bosiljak, s obzirom na to da se onaj koji je uzgojen u Liguriji smatra boljim i ukusnijim od bilo kojeg drugog. Umak sjajno pristaje uz tjesteninu i njoke, a neki ga čak stavljaju i u lazanje.

Limuni

Ovdje limuni doslovno niču kao gljive poslije kiše, tako da se u proljeće njihov miris osjeti na svakom koraku. Često se koriste kao dodatak jelima, a suveniri na temu limuna mogu se pronaći svugdje. Možete ih okusiti na više načina – kupovinom ledene granite ili ispijanjem likera limoncello. Kako god, pogriješiti ne možete.

Fritto misto

Riječ je o prženim ribama (i morskim plodovima), a postoji više načina za uživanje u njima. Na ulici se prodaju umotani u papir, dok ih u restoranima najčešće dobijete na tanjuru. Pržena riba, lignje, školjke, idealni su za uživanje s ekipom, tako da uzmite fritto misto, zalijte čašom vina i još se jednom podsjetite kako je život lijep.

Hobotnica s krumpirima (Polpo con patate)

Kao što smo već rekli, Ligursko more obiluje ribom i školjkama, a hobotnica na razne načine prilično je na cijeni. Ona se često poslužuje pripremljena na roštilju kao prilog, ali još češće ćete je vidjeti na način "Polpo con patate", što uključuje hobotnicu, kuhani krumpir i salatu. Često se poslužuje kao samostalno jelo, prilog ili predjelo.

Dagnje

Još jedna delikatesa iz mora svakako su i dagnje, ili na talijanskom – cozze. Pojavljuju se na svim jelovnicima diljem Cinque Terre, a mogu biti posluženi na razne načine – alla marinara, s tjesteninom, ili u kombinaciji limuna, češnjaka, maslinova ulja i peršina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju