Kada se potegne priča o slavnim talijanskim jelima i umacima, većini na prvu padnu na pamet bolognese, carbonara ili čak pesto alla genovese. Amatriciana je nepravedno zapostavljena sestra o kojoj se rijetko kad govori, a to je prava šteta.
Umak amatriciana karakterizira slastan okus rajčice koja se sljubljuje s papričicom peperoncino, sočnom slaninom guanciale napravljenom od sušenih svinjskih obraza i tvrdim sirom pecorinom, a poslužuje s kuhanim špagetima ili bucatinijima.
Jelo je nastalo na temelju recepta za pastu alla gricia kojem su naknadno dodane rajčice. Iznimno je popularno u glavnom gradu Italije, iako tehnički potječe iz Amatricea u Laciju, po kojem je i dobilo ime.
Amatrice je grad s tragičnom prošlošću. Naime, 24. kolovoza 2016. godine u njegovoj blizini zatresao je snažan potres od 6,2 stupnja po Richteru koji je gotovo u potpunosti razrušio taj talijanski biser. U potresu je život izgubilo tristotinjak ljudi, a više od 40 tisuća stanovnika ostalo je bez svojih domova.
Grad i okolica i dalje se oporavljaju od velike tragedije, a jedan od restorana koji je obnovljen u Amatriceu i služi tradicionalnu hranu ovoga prostora poput paste alla amatriciana jest La Conca u vlasništvu obitelji Perill.
"Tajna izvrsne amatriciane očituje se u kvalitetnom guancialeu", priznali su Perilli CNN-u. Naime, slanina mora biti čista te se pirjati s ostatkom umaka. Masnoća ovog suhomesnatog proizvoda koristi se kao podloga za pirjanje umjesto maslinova ulja.
Da biste dobili dobar okus važno je koristiti tjesteninu i guanciale u omjeru 4:1, odnosno na 100 grama tjestenine upotrijebiti 25 grama slanine od sušenih svinjskih obraza.
Ako koristite kvalitetne namirnice, onda vam nisu potrebni ni posebni začini, bijelo vino i drugi dodatni sastojci poput luka i češnjaka koji su se naknadno i bespotrebno našli u brojnim kuharicama.
Sastojci špagete amatriciana:
400 grama sušenih špageta
400 grama rajčice San Marzano
100 grama slanine guanciale
4 žlice naribanog sira pecorino
1 čili papričica (peperoncino)
Priprema špageta amatriciana:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju al dente.
- Blanširajte rajčice, odstranite im kožu i koštice i narežite ih na sitne komade.
- U većoj tavi pržite trakice guancialea dok slanina ne postane hrskava te se ne rastopi većina masnoće.
- Na preostaloj masnoći kratko prepržite čili papričicu pa dodajte pripremljenu rajčicu.
- Kuhajte umak na laganoj temperaturi oko 10 minuta dok se okusi ne sljube.
- Izvadite čili papričicu iz umaka.
- U tavu dodajte skuhanu tjesteninu, sve dobro promiješajte i poslužite s naribanim sirom pecorinom. Dobar tek!