Manicotti je popularno jelo talijansko-američkog porijekla. Obično se odnosi na dvije vrste recepta – već gotovu cjevastu tjesteninu koja se puni sočnim punjenjima, ili malim palačinkama – crespelle – koje se nadijevaju sirom i špinatom te zapeku u pećnici.

Mi vam donosimo recept za potonju varijantu koja iziskuje nešto više truda, ali se priprema od sastojaka koji se mogu naći u svakoj trgovini. Povrh svega, puno je lakše nadjenuti palačinku nego komad cjevaste tjestenine.

Možete pripremiti više palačinki unaprijed, zamrznuti ih i po želji zagrijati u pećnici. Nakon pečenja manicotti poslužite s nešto pokapanog maslinovog ulja, uz svježi peršin i naribani parmezan.

Sastojci za manicotti:

Sastojci za palačinke:

  • 6 velikih jaja
  • 375 ml vode
  • 150 g brašna
  • prstohvat soli
  • biljno ulje za pečenje

Sastojci za nadjev:

  • 750 ml umaka od rajčice
  • 675 g sira ricotte
  • 600 g smrznutog nasjeckanog špinata
  • 225 g naribane mozzarelle
  • 30 g naribanog parmezana
  • 2 žumanjka
  • sol i papar po želji

Priprema manicottija:

  1. Pripremite palačinke: u mikseru istucite jaja na velikoj brzini dok ne postanu svijetla i prozračna. Smanjite brzinu i postepeno umiješajte brašno, sol i vodu. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica. Pokrijte smjesu krpom i pustite da odstoji dva sata.
  2. Zagrijte malo ulja u tavi pa ispecite palačinke na uobičajeni način. Za svaku palačinku upotrijebite dvije žlice smjese.
  3. Napravite nadjev: istisnite višak vode iz odmrznutog špinata te ga pomiješajte u velikoj zdjeli s ricottom, naribanom mozzarellom i naribanim parmezanom. Umiješajte žumanjke, te začinite sa solju i paprom.
  4. U vatrostalnu posudu za pečenje stavite trećinu umaka od rajčice, pa na nju poslažite palačinke koje ste nadjenuli s po dvije žlice sirne smjese.
  5. Ostatak umaka od rajčice premažite preko poslaganih palačinki i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 35 do 45 minuta.
  6. Pustite da se jelo ohladi oko 15-ak minuta prije nego što palačinke počnete vaditi iz vatrostalne posude. Dobar tek!
U trendu Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak

Slatko i slasno: Recept za američki doručak s voćem i javorovim sirupom Američke palačinke Američke palačinke Američke palačinke +5 Američke palačinke