Pitate li nekog Amerikanca što će najradije uzeti za doručak, osim ogromne kave koju često nose u rukama gdje god išli, zasigurno će odgovoriti palačinke s orašastim plodovima, voćem i javorovim sirupom. Naslagani jedan na drugi, ti okrugli i plosnati jastučići pravo su slatko veselje za velike i male i brzinska poslastica na koju nitko ne može ostati ravnodušan. Uz kruh, palačinke su vjerojatno jedno od onih jela koja su bliska svakom čovjeku bez obzira na to o kojem kontinentu ili dijelu svijeta govorili. Priznajte da je jedna od najčešćih scena američkih filmova upravo doručkovanje ovog slavnog jela, koje se priprema u nekoliko minuta.

Američke palačinke Američke palačinke (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Zahvaljujući blagom i prilagodljivom okusu, palačinke se dobro slažu s mnoštvom različitih nadjeva. Osim s javorovim sirupom, jesti se mogu uz džem, čokoladne namaze, preljev od karamele ili pistacija… S ovim si jelom možete dozvoliti slobodu kakvu god vam srce želi. Lako ih je prilagoditi i kao opciju za slani doručak, u takvoj kombinaciji mogu biti i ukusno predjelo, ali i zasitna večera.

Čujete li u Americi da vam u veljači ili ožujku čestitaju s Mardi Gras ili Fat Tuesday, znat ćete da je pokladni utorak, koji se slavi u zemljama engleskog govornog područja, pa tako i u Americi. Tog su dana palačinke posebna zvijezda svih zabava, dok će u nekim restoranima ili zalogajnicama čak biti i besplatne.

Osim u prašku za pecivo, lagani trik zbog kojeg će vam američke palačinke baš svaki put ispasti odlično jest u zasebnom miksanju bjelanjka dok ne postane pahuljast. Važno je da, kad smjesu stavite na zagrijanu tavu koju ste samo premazali maslacem, napravite manji krug, koji će pečenjem postati deblji jer će ga prašak za pecivo ''podići''.

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Amerike, odlučili smo napraviti američke palačinke s javorovim sirupom, voćem i orašastim plodovima, koje baš nitko ne može odbiti.

Američke palačinke Američke palačinke (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT – AMERIČKE PALAČINKE

SASTOJCI:

  • 2 jaja
  • 200 g glatkog brašna
  • Prašak za pecivo
  • Žličica soli
  • Žličica šećera
  • Pola žličice cimeta
  • 250 ml mlijeka
  • Javorov sirup
  • Voće i orašasti plodovi po želji


PRIPREMA:

1. Pripremite dvije posude u koje ćete odvojiti bjelanjke i žumanjke. U posudu sa žumanjkom dodajte prašak za pecivo, sol, šećer, cimet, mlijeko i brašno. Sve dobro izmiksajte kako se ne bi stvorile grudice.


2. Bjelanjak istucite dok ne postane pahuljast. Lagano ga dodajte u smjesu sa žumanjcima koju ste prethodno pripremili i samo blago promiješajte kuhačom da cijela smjesa ostane pjenasta.


3. Zagrijanu tavu za palačinke samo blago premažite maslacem i izlijte smjesu dovoljnu za 2-3 manje palačinke. Kad se pojave mjehurići, lagano okrenite palačinku i pecite je i s druge strane. Ponovite postupak sve dok ne iskoristite cijelu smjesu.


4. Gotove palačinke samo slažite jednu na drugu i prelijte ih slatkim javorovim sirupom. Izmrvite orašaste plodove, narežite i sa strane pripremite voće po želji. Dobar tek!

 

Iako su vrlo jednostavne, američke palačinke prava su poslastica koju ne možemo odbiti u bilo kojoj varijanti, slatkoj ili slanoj. Premda nije najjednostavnije otputovati preko bare i doživjeti ovaj bogat doručak iz prve ruke s nekim lokalcima, Ameriku i sve njezine delicije jednostavno možemo dovesti do svog doma. U Lidlovu tjednu okusa Amerike od 24. do 30. listopada u asortimanu možemo pronaći ostale specijalitete i namirnice kojima se Amerikanci ponose i s kojima ćemo u trenu otputovati daleko i živjeti američki san.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju