Smanjite nered u kuhinji i količinu posuđa koji koristite u pripremi hrane. Za zapečene makarone sa sirom potrebna vam je samo jedna posuda – tava od lijevanog željeza koju možete koristiti na štednjaku i u pećnici.
Donosimo vam jednostavni recept za zapečene makarone s tri vrste sira – oštrim cheddarom, gorgonzolom i parmezanom – koji će obožavati sve generacije. Ako niste ljubitelji gorgonzole, zamijenite ga za nježni mascarpone.
Osim makarona za pripremu ovoga jela možete se poslužiti i bilo kojom drugom vrstom tjestenine – od pennea do fusillija.
Sastojci za makarone s tri vrste sira:
- 400 g sušenih makarona
- 340 g oštrog cheddara
- 200 g vrhnja za kuhanje
- 85 g gorgonzole
- 50 g Panko krušnih mrvica
- 30 g parmezana
- 1 l temeljca po želji
- ½ čajne žličice mljevene gorušice
- sol i papar po želji
- svježi vlasac za ukrašavanje
Priprema makarona s tri vrste sira:
- U tavu stavite temeljac, vrhnje, gorušicu, sol i papar po želji. Kada tekućina zavrije dodajte sušenu tjesteninu i kuhajte sve zajedno 10-ak minuta.
- Kada je tjestenina pri kraju s termičkom obradom dodajte naribani cheddar i gorgonzolu. Poklopite tavu i na laganoj temperaturi kuhajte sve zajedno još par minute dok se sir ne rastopi.
- Naribajte parmezan preko vrha makarona i posipajte krušne mrvice. Stavite zapeći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva par minuta.
- Poslužite toplo sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!