Želite li oplemeniti okus pečene piletine, meso dobro začinite limunskim paprom. Riječ je o popularnom začinskoj mješavini koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama, a koja se temelji na limunskoj korici i zdrobljenim zrnima papra.

Iako kupovne varijante imaju dosta sastojaka kako bi produljili rok trajanja proizvoda, najjednostavniju verziju možete napraviti i u kućnoj radinosti od svega tri sastojka – limunove korice, papra i soli. Pripazite samo da u pripremi koristite organske nešpricane limune.

Slika nije dostupna Hrana i piće Poboljšava okus svega: Recept za začinsku mješavinu za kojom su Amerikanci "izgubili glavu"

Limunski papar možete posipati po ribi prije stavljanja u pećnicu ili na roštilj, dodati u maslac i njime pokapati odreske ili plodove more, staviti u umak za tjesteninu, pa čak i na pečene kokice. Mogućnosti su brojne.

Sastojci za začinsku mješavinu limunski papar:

  • 5 velikih nešpricanih limuna
  • 40 g papra u zrnu
  • 5 grama krupne morske soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na najmanju moguću temperaturu.
  2. Pažljivo ogulite korice limuna. Cilj je odstraniti samo žute dijelove kore, bez gorkih bijelih dijelova jer će oni uništiti okus začinske mješavine.
  3. Oguljenu koricu limuna položite na papir za pečenje te stavite u zagrijanu pećnicu na dva do tri sata, odnosno dok se ne isuši do kraja.
  4. Dehidriranu koricu stavite u dobar blender ili sjeckalicu sa zrnom u prahu i pulsirajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. U smjesu umiješajte krupnu sol i stavite u željenu nepropusnu posudu.

Špageti sa sirom i paprom Hrana i piće Ljekoviti papar: Začin koji često koristimo na potpuno pogrešan način

Ovoj začinskoj mješavini možete dodati i malo kajenskog papra ili čilija u prahu, češnjak u prahu, sušeni timijan, bosiljak ili origano. Poigrajte se okusima.

Ovako pripremljenu začinsku mješavinu bilo bi dobro potrošiti u roku šest mjeseci od pripreme jer začini s vremenom gube svoju aromu i okus. Limunski papar će najduže trajati ako ga pohranite u zamrzivaču.

Mogu se naći i u Hrvatskoj: 5 skupih začina koji će dramatično promijeniti okus jela i pića +0 Klinčić

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju