Teško je zamisliti svjetsku gastronomiju bez aromatičnih začina koje oplemenjuju okus slanim i slatkim jelima, ali i raznovrsnim pićima. I dok je dobar dio začina cjenovno dostupan većini stanovništva, postoje i mali izuzeci koji se koriste u minijaturnim količinama, a koji se skupo naplaćuju.

Zašto su neki začini skuplji od drugih? Razlog za to skriva se u cijenama prerade, ali i dostupnosti same namirnice. Pobrojali smo neke skupe začine koji se nalaze i koriste i u Hrvatskoj, a dolaze s vrtoglavom cijenom.

1. Klinčić, oko 600 kuna za kilogram

Klinčić je tropsko zimzeleno drvo koje može narasti do 12 metra visine. Sušenjem cvjetnih palica dobiva se prepoznatljivi aromatični začin koji se koristi u pripremi brojnih jela – od kolača do mesa.

Slika nije dostupna Hrana i piće Samo dva sastojka: Recept za začin koji jelima daje okus roštilja

Sastavni je dio brojnih začinskih mješavina, a posebno je popularan u vrijeme oko Božića kada se dodaje u tople napitke. Klinčić je osjetljiv na vremenske neprilike i zahtijeva pažljivo postupanje tijekom berbe što utječe na njegovu visoku cijenu.

2. Ružičasti papar u zrnu, 700 kuna za kilogram

Iako je njegov izgled vrlo sličan zrnu papra, ovaj začin je u stvari plod brazilskog drva Schinus terebinthifolius koji je blago ljut i ima zemljano-slatkastu aromu. Na našem tržištu najčešće dolazi u sušenom obliku, ali se katkad prodaje u octenim ili slanim otopinama. Koristi se za začinjavanje ribljih jela, uz piletinu i rižota, a obogatit će i okus brojnih salatnih preljeva.

3. Crni kardamom u zrnu, 1500 kuna za kilogram

Crni kardamom ima dimljenu aromu s zemljanim notama te se najčešće dodaje u marinade, ali i juhe i razna variva. Za razliku od zelenog kardamoma, crn potječe s Himalaja gdje raste u šumama te u blizini rijeka i potoka. Kad je vrijeme za berbu, plodovi crnog kardamoma se teško spaze. Povrh svega, ručno se bere što povisuje njegovu cijenu.

4. Mahuna vanilije, 14.500 kuna za kilogram

Jeste li znali da svježe mahune vanilije nemaju gotovo nikakav miris i okus? Bogatu slatkasto voćnu aromu razviju tek nakon fermentacije. Bez obzira preferirate li mahune vanilije s Madagaskara ili Tahitija, riječ je vrlo potentnom i skupom začinu koji će dramatično oplemeniti okus brojnih jela i pića.

Slika nije dostupna Hrana i piće Poboljšava okus svega: Recept za začinsku mješavinu za kojom su Amerikanci "izgubili glavu"

Najčešće se koristi u pripremi slastica poput pudinga, sladoleda, kolača, torti i voćnih sirupa, no može se sljubiti i s plodovima mora ili pak korjenastim povrćem.

5. Šafran, 99 tisuća kuna za kilogram

Fine niti šafrana ručno se beru i pažljivo prerađuju radi očuvanja svih vrijednih sastojaka. Jedan cvijet daje tek tri niti začina, a da biste dobili kilogram potrebno je nabrati i više od 100 tisuća cvjetova.

Ne čudi stoga što se šafran smatra najskupljim začinom na svijetu, niti što ga neki nazivaju crvenim zlatom. Ovaj začin obično se dodaje juhama, varivima, jelima od riže, ali i pecivima. U što god dodate šafran, jelu ćete podariti prirodnu žutu boju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju