Da je papar ljekovit zna se od davnih dana. Osim kao začin hrani, koristio se protiv brojnih bolesti u narodnoj medicini: od artritisa i upala pa do bolje probave. I danas se papar preporučuje za jačanje imuniteta i detoksikaciju, a na stolu, uz sol, ima počasno mjesto. I dok sol pojačava okus hrane, papar je čini aromatičnijom i mirisnijom.

Ponekad ga dodajemo rutinski, po navici – no papar, ako se pravilno koristi jelima pruža slojevitost i slast pa je korisno izbjeći neke od čestih pogreški.

Koristimo samo papar u prahu

Ako vam je poznat senarij u kojem najprije dobro zapaprite juhu, a potom nemilice kašljete – zamijenite papar u prahu onim mlincem koji će ga grublje usitniti ili se poslužite mužarom i gnječite dok ne dobijete željenu veličinu. Uvijek dajte prednost svježe mljevenom papru, a zrna čuvajte u čvrsto zatvorenom pakiranju kako ne bi izgubio na aromi.

Sečuanski papar Hrana i piće Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" sve loše bakterije u hrani

Biramo pogrešnu vrstu

Crni papar ima najintenzivniju aromu i najviše piperina, blagotvorne tvari koja pruža ljutinu. Bijeli papar manje aromatičan i ima lagano slatkast okus, a često se koristi u svijetlim umacima i juhama kako ne bi dominirao jelom. Zeleni papar je pikantan, okus mu je svjež i lijepo se kombinira s đumbirom, lovorom ili cimetom. Često se koristi u azijskoj kuhinji. Ružičasti papar pripada obitelji Anacardiacee, a potječe iz Perua. Budući da nije sorta papra, nego voće ima lagano osvježavajuću notu, a u jelima se često koristi iz dekorativnih razloga. Kajenski papar je sušena chili papričica, sorte koja se zove cayenne pa može zbuniti kuhare koji se s njime još nisu susreli.

Ne koristimo ga dovoljno

Uz malu pomoć papra u glavnoj ulozi mogu nastati divna jela, poput talijanskog klasika: spagetti Cacio e Pepe. Špageti sa sirom i paprom jednostavan su specijalitet koji možete pripremiti po ovom receptu. Papar dodajte u kremaste umake za odreske, u smjesu za paniranje, kao i jela od jaja. Odličan je čak i u koktelima ili čokoladnim desertima.

Advent na omiljenoj zagrebačkoj terasi: Fina hrana i odlična zabava u srcu grada Fuliranje - 18 Fuliranje - 17 Fuliranje - 16 +19 Fuliranje - 15

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju