Krumpiri Dauphinoise je ukusno jelo koje potječe iz Francuske iz 18. stoljeća. Točnije potječe iz bivše pokrajine Dauphiné u jugoistočnoj Francuskoj u kojoj su se originalno počeli pripremiti, a po kojoj su dobili ime.

Krumpiri Dauphinoise se sastoje od kriška krumpira koji se prvo kuhaju u vrhnju i mlijeku na laganoj temperaturi dok ne omekšaju, a potom pomiješaju sa sirom i zapeku u pećnici.

Da biste dobili najbolje rezultate, krumpire narežite na tanke jednake kriške kako bi se sve ravnomjerno skuhale i ispekle. Za ovo će vam poslužiti mandolina za rezanje.

Krumpiri Dauphinoise se mogu poslužiti kao prilog jelu, ali i jesti kao zaseban obrok sa sezonskom salatom po želji.

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili"

Gratinirani krumpir s lukom Hrana i piće Recept za gratinirani krumpir koji ćete htjeti jesti svaki dan

Sastojci za krumpire Dauphinoise:

  • 900 g krumpira
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 g naribanog sira Gruyere
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 žlice omekšanog maslaca
  • 1 čajna žličica svježih listića timijana
  • 1/8 čajne žličice muškatnog oraščića
  • sol i papar po želji

Priprema krumpira Dauphinoise:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Krumpir ogulite i narežite na kriške debljine oko pola centimetara. Stavite ga u veći lonac i dodajte mlijeko, vrhnje, prepolovljene, a očišćene polovice češnjaka, muškatni oraščić, sol i papar.
  3. Kada smjesa zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte krumpire na laganoj temperaturi oko 8 do 12 minuta dok ne omekšaju.
  4. Prebacite polovicu krumpira (s mlijekom i vrhnjem) u namašćeni lim za pečenje, pa preko njega dodajte polovicu naribanog sira Gruyere. Dodajte ostatak krumpira i dodajte ostatak sira na vrh.
  5. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 do 50 minuta dok krumpiri ne upiju većinu mlijeka i vrhnja, a sir se ne rastopi i dobije lijepu zlatnu boju.
  6. Ohladite prije posluživanja. Ukrasite sa svježim listićima timijana. Dobar tek!