Krumpiri Dauphinoise je ukusno jelo koje potječe iz Francuske iz 18. stoljeća. Točnije potječe iz bivše pokrajine Dauphiné u jugoistočnoj Francuskoj u kojoj su se originalno počeli pripremiti, a po kojoj su dobili ime.
Krumpiri Dauphinoise se sastoje od kriška krumpira koji se prvo kuhaju u vrhnju i mlijeku na laganoj temperaturi dok ne omekšaju, a potom pomiješaju sa sirom i zapeku u pećnici.
Da biste dobili najbolje rezultate, krumpire narežite na tanke jednake kriške kako bi se sve ravnomjerno skuhale i ispekle. Za ovo će vam poslužiti mandolina za rezanje.
Krumpiri Dauphinoise se mogu poslužiti kao prilog jelu, ali i jesti kao zaseban obrok sa sezonskom salatom po želji.
Sastojci za krumpire Dauphinoise:
- 900 g krumpira
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 500 ml vrhnja za kuhanje
- 200 g naribanog sira Gruyere
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 žlice omekšanog maslaca
- 1 čajna žličica svježih listića timijana
- 1/8 čajne žličice muškatnog oraščića
- sol i papar po želji
Priprema krumpira Dauphinoise:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Krumpir ogulite i narežite na kriške debljine oko pola centimetara. Stavite ga u veći lonac i dodajte mlijeko, vrhnje, prepolovljene, a očišćene polovice češnjaka, muškatni oraščić, sol i papar.
- Kada smjesa zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte krumpire na laganoj temperaturi oko 8 do 12 minuta dok ne omekšaju.
- Prebacite polovicu krumpira (s mlijekom i vrhnjem) u namašćeni lim za pečenje, pa preko njega dodajte polovicu naribanog sira Gruyere. Dodajte ostatak krumpira i dodajte ostatak sira na vrh.
- Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 do 50 minuta dok krumpiri ne upiju većinu mlijeka i vrhnja, a sir se ne rastopi i dobije lijepu zlatnu boju.
- Ohladite prije posluživanja. Ukrasite sa svježim listićima timijana. Dobar tek!
Njegovo veličanstvo krumpir! Otok koji kilogram ovog povrća prodaje za 500 eura +0