Od sušenog graška mogu se napraviti različita jela – juhe, variva, namazi i umaci, a iako kod nas nije toliko čest sastojak, na sjeveru Europe ga obožavaju. Finski specijalitet hernekeitto fina je i kremasta juha od graška u kojoj se tradicionalno uživa četvrtkom. Finci diljem zemlje i drugi Skandinavci okupljaju se za stolom, a uz hernekeitto na stolu se nađu i palačinke s pekmezom.

Šveđani gustu juhu od graška zovu ärtsoppa, Norvežani ertesuppe, a Danci gule ærter. U Finskoj se juha priprema od zelenog graška, dok se u Švedskoj i Danskoj češće koristi žuti grašak.

Tradicija posluživanja juhe od graška i palačinki četvrtkom navodno potječe iz davnih vremena, kao priprema za post petkom.

Skandinavska juha od graška obično se kuha sa svinjetinom – iako se meso ponekad može poslužiti sa strane, a obično se jede s malo senfa, često s hrskavim kruhom.

Sastojci za hernekeitto:

  • 300 g sušenog zelenog graška
  • 1 prstohvat sode bikarbone
  • 450 g male dimljene šunke s kosti
  • 2 glavice luka
  • 2 klinčića
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 prstohvat mljevenog pimenta 
  • 1 žličica sušenog mažurana
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 2 lista lovora
  • 9 zrna crnog papra
  • 1 mrkva
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • pikantni senf 

Priprema hernekeitta

  1. Grašak stavite u lonac ili posudu sa sodom bikarbonom. Prelijte hladnom vodom i ostavite da se namoči preko noći.
  2. Mrkvu narežite na kockice. Luk ogulite. Jednu glavicu ostavite cijelu, a drugu nasjeckajte.
  3. Stavite šunku u veliki lonac, prelijte je s litru i pol do dvije hladne vode i zakuhajte. Čim zavrije, maknite s vatre i procijedite. Vratite šunku u čist lonac i ponovo prelijte vodom. Dodajte cijelu glavicu luka izbockanu klinčićima, đumbir, piment i lovor. Pustite da zavrije, a zatim kuhajte na laganoj vatri jedan sat.
  4. Isperite grašak i stavite ga u lonac, zakuhajte i kuhajte 10 minuta pa procijedite i dodajte u lonac sa šunkom zajedno sa sjeckanim lukom i narezanom mrkvom. Dodajte mažuran i pirjajte dok grašak ne omekša, oko 45 minuta do sat. Po potrebi dolijte još vode. Izvadite šunku, cijeli luk i lovor.
  5. Šunku narežite. Štapnim mikserom izmiksajte juhu u grubi pire, dodajte šunku i zagrijte. Poslužite s kruhom i senfom.

Test za otrove u hrani: 10 zanimljivosti o štapićima za jelo koje (možda) niste znali Štapići - 5 Štapići - 3 Štapići - 4 +2 Štapići - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju