Od sušenog graška mogu se napraviti različita jela – juhe, variva, namazi i umaci, a iako kod nas nije toliko čest sastojak, na sjeveru Europe ga obožavaju. Finski specijalitet hernekeitto fina je i kremasta juha od graška u kojoj se tradicionalno uživa četvrtkom. Finci diljem zemlje i drugi Skandinavci okupljaju se za stolom, a uz hernekeitto na stolu se nađu i palačinke s pekmezom.
Šveđani gustu juhu od graška zovu ärtsoppa, Norvežani ertesuppe, a Danci gule ærter. U Finskoj se juha priprema od zelenog graška, dok se u Švedskoj i Danskoj češće koristi žuti grašak.
Tradicija posluživanja juhe od graška i palačinki četvrtkom navodno potječe iz davnih vremena, kao priprema za post petkom.
Skandinavska juha od graška obično se kuha sa svinjetinom – iako se meso ponekad može poslužiti sa strane, a obično se jede s malo senfa, često s hrskavim kruhom.
Sastojci za hernekeitto:
- 300 g sušenog zelenog graška
- 1 prstohvat sode bikarbone
- 450 g male dimljene šunke s kosti
- 2 glavice luka
- 2 klinčića
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- 1 prstohvat mljevenog pimenta
- 1 žličica sušenog mažurana
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 2 lista lovora
- 9 zrna crnog papra
- 1 mrkva
- sol i svježe mljeveni crni papar
- pikantni senf
Priprema hernekeitta:
- Grašak stavite u lonac ili posudu sa sodom bikarbonom. Prelijte hladnom vodom i ostavite da se namoči preko noći.
- Mrkvu narežite na kockice. Luk ogulite. Jednu glavicu ostavite cijelu, a drugu nasjeckajte.
- Stavite šunku u veliki lonac, prelijte je s litru i pol do dvije hladne vode i zakuhajte. Čim zavrije, maknite s vatre i procijedite. Vratite šunku u čist lonac i ponovo prelijte vodom. Dodajte cijelu glavicu luka izbockanu klinčićima, đumbir, piment i lovor. Pustite da zavrije, a zatim kuhajte na laganoj vatri jedan sat.
- Isperite grašak i stavite ga u lonac, zakuhajte i kuhajte 10 minuta pa procijedite i dodajte u lonac sa šunkom zajedno sa sjeckanim lukom i narezanom mrkvom. Dodajte mažuran i pirjajte dok grašak ne omekša, oko 45 minuta do sat. Po potrebi dolijte još vode. Izvadite šunku, cijeli luk i lovor.
- Šunku narežite. Štapnim mikserom izmiksajte juhu u grubi pire, dodajte šunku i zagrijte. Poslužite s kruhom i senfom.
Test za otrove u hrani: 10 zanimljivosti o štapićima za jelo koje (možda) niste znali +2