Ful medames ili kraće ful je jelo od kuhanog boba, slanutka i začina koje originalno potječe iz Egipta, ali koje se kroz stoljeća proširilo diljem svijeta. Danas je iznimno popularno na Bliskom istoku.
Ful često nazivaju križancem između salate, variva i umaka. U Libanonu ga je uobičajeno jesti za doručak, te poslužiti uz pogaču s nasjeckanim peršinom, češnjakom, limunovim sokom, paprom, maslinovim uljem i nasjeckanim rajčicama.
Postoje različite verzije i tehnike pripreme fula. Neki satima namaču ove grahorice prije nego što ih počnu termički obrađivati.
Mi vam donosimo najjednostavniji recept s već kuhanim bobom i slanutkom. Ako možete, pronađite bob i slanutak u konzervi – to će dodatno olakšati cijeli proces pripreme.
Sastojci za ful:
- 500 g kuhanog boba
- 400 ml vode
- 250 g kuhanog slanutka
- 125 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 65 ml limunova soka
- 3-4 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica kumina
- šaka svježih listića peršina
- sol i papar po želji
Priprema fula:
- Kuhani bob i slanutak stavite u manji lonac zajedno s vodom, začinite s kuminom i sa soli po želji. Zagrijte smjesu na laganoj temperaturi oko 20-ak minuta dok većina vode ne ispari, a bob i slanutak ne postane vrlo mekan.
- Zdrobite grahorice drvenom kuhačom ili vilicom da dobijete teksturu između variva i umaka.
- Za to vrijeme pripremite dodatak: u zdjeli pomiješajte maslinovo ulje sa sjeckanim peršinom, češnjakom, limunovim sokom te nešto soli i papra.
- Poslužite ful sa smjesom na bazi maslinova ulja i kruhom te povrćem po želji. Dobar tek!
Prijatelj mišića i zdrave dijete: Namirnica koja ima više proteina od jaja +1