Ful medames ili kraće ful je jelo od kuhanog boba, slanutka i začina koje originalno potječe iz Egipta, ali koje se kroz stoljeća proširilo diljem svijeta. Danas je iznimno popularno na Bliskom istoku.

Ful često nazivaju križancem između salate, variva i umaka. U Libanonu ga je uobičajeno jesti za doručak, te poslužiti uz pogaču s nasjeckanim peršinom, češnjakom, limunovim sokom, paprom, maslinovim uljem i nasjeckanim rajčicama.

Postoje različite verzije i tehnike pripreme fula. Neki satima namaču ove grahorice prije nego što ih počnu termički obrađivati.

Mi vam donosimo najjednostavniji recept s već kuhanim bobom i slanutkom. Ako možete, pronađite bob i slanutak u konzervi – to će dodatno olakšati cijeli proces pripreme.

Sastojci za ful:

  • 500 g kuhanog boba
  • 400 ml vode
  • 250 g kuhanog slanutka
  • 125 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 65 ml limunova soka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica kumina
  • šaka svježih listića peršina
  • sol i papar po želji

Priprema fula:

  1. Kuhani bob i slanutak stavite u manji lonac zajedno s vodom, začinite s kuminom i sa soli po želji. Zagrijte smjesu na laganoj temperaturi oko 20-ak minuta dok većina vode ne ispari, a bob i slanutak ne postane vrlo mekan.
  2. Zdrobite grahorice drvenom kuhačom ili vilicom da dobijete teksturu između variva i umaka.
  3. Za to vrijeme pripremite dodatak: u zdjeli pomiješajte maslinovo ulje sa sjeckanim peršinom, češnjakom, limunovim sokom te nešto soli i papra.
  4. Poslužite ful sa smjesom na bazi maslinova ulja i kruhom te povrćem po želji. Dobar tek!

Prijatelj mišića i zdrave dijete: Namirnica koja ima više proteina od jaja Falafel Slanutak Popečci od slanutka s kurkumom +1 Varivo od slanutka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju