• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku

Polagano kuhanje omogućuje da se svi okusi sjedine: temeljac dobiva dubinu i bogatstvo okusa zahvaljujući slanini i gljivama, a vino i vermut daju svježinu. U međuvremenu, povrće i piletina postaju mekani i sočni, savršeno kuhani...
Punkufer avatar placeholder
N.B. 24.10.2025 15:06 komentari
viber Created with Sketch.
Piletina u umaku od vina
Piletina u umaku od vina (Foto:Midjourney)

Pijetao u vinu tipično je francusko jelo, elegantno i puno okusa u kojem ćete osim očiglednog pronaći i crveno vino te luk, češnjak i gljive. O slavnom francuskom jelu kruži nekoliko legendi, a najstarija od njih seže do, glavom i bradom, Julija Cezara. Navodno je prvi coq au vin skuhao njegov kuhar kada su Gali, nakon što ih je pokorio, cara darovali ironičnim poklonom u obliku žilavog starog pijetla.

U trendu Novi kviz općeg znanja - 1 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne Vila Pavlovic - 1 Izlet na Kopaonik Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza Zvjezdana noć - 5 Nadrealno Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete

Druga priča spominje Napoleona koji je jednom prilikom svratio u običnu gostionicu. Domaćin nije znao što pripremiti tako važnom gostu pa je brzinski skuhao pijetla u vinu, s lukom, mirisnim začinima i povrćem. Napoleon se oduševio, a ostalo je povijest – sudeći barem prema toj legendi.

Pijetao u bijelom vinu

Trebala su proći stoljeća da se pojavi inačica s bijelim vinom coq au vin blanc kojem je okus nešto lakši, ali jednako raskošan, zahvaljujući slanini i svilenkastom umaku od maslaca koji lijepo paše uz gljive, luk i meso.

Polagano kuhanje omogućuje da se svi okusi sjedine: temeljac dobiva dubinu i bogatstvo okusa zahvaljujući slanini i gljivama, a vino i vermut daju svježinu. U međuvremenu, povrće i piletina postaju mekani i sočni, savršeno kuhani. Za pripremu je idealno suho bijelo vino, chardonnaya.

Budući da se koristi oko 700 ml vina, odaberite kvalitetno vino, jer će ono uvelike utjecati na okus umaka. Za zgušnjavanje umaka koristi se beurre manié, francuska tehnika kojom se jednaki dijelovi omekšalog maslaca i brašna umijese u pastu pa se smjesa može dodati ravno u umak bez opasnosti od grudica. U nastavku je recept za osmero, idealan za druženja. Coq au vin blanc poslužite uz pire od krumpira ili batata, hrskavi baguette za umakanje u umak i čašom-dvije vina koje ste koristili u pripremi.

Piletina u vinu - sastojci:

  • 2 manja pileta (oko 1,5 – 1,8 kg svako) ili 2,7 kg piletine s kostima i kožom (bataci, zabatci, prsa, krilca)
  • 3 žličice soli
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 120 g slanine narezane na kockice
  • 250 g luka srebrenca, sitno nasjeckana
  • 4 velika češnja češnjaka, tanko narezana
  • 2 žlice (25 g) šećera
  • 130 g maslaca, omekšanog (odvojiti 115 g + 15 g)
  • 4 stabljike celera, nasjeckane (oko 100 g)
  • 130 g mrkve, narezane na kolutiće
  • 450 g miješanih svježih gljiva (bukovače, shiitake, lisičarke), očišćenih i narezanih na veće komade
  • 1 žličica sušenog timijana
  • 60 ml suhog vermuta
  • 700 ml suhog bijelog vina (chardonnay, sauvignon blanc)
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 2 lovorova lista
  • 1 zvjezdasti anis
  • 1 žlica (10 g) glatkog brašna
  • Svježi peršin za posipanje

Piletina u vinu - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Ako koristite piletinu u komadu, narežite je na komade (prsa, batake, zabatke, krilca) s kožom i kostima. Osušite meso papirnatim ručnicima i posolite s 2 žličice soli.
  2. U velikom loncu od gusa koji može u pećnicu (dutch oven) zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Piletinu pecite u tri ture, kožom prema dolje, dok ne poprimi zlatnu boju (6–8 minuta po turi). Izvadite na tanjur i odložite sa strane.
  3. Smanjite vatru na srednju. Dodajte slaninu i pržite 3 minute, stružući smeđe ostatke s dna lonca. Zatim dodajte luk i češnjak te pirjajte 2–3 minute dok ne postanu staklasti. Posipajte šećerom, dodajte 115 g maslaca i miješajte dok se ne otopi. Ubacite celer i mrkvu, pirjajte još 3 minute, pa dodajte gljive i timijan te kuhajte još 3 minute.
  4. Ulijte vermut, ponovno sastružite dno lonca. Dodajte vino, pileći temeljac, ružmarin, timijan, lovor i zvjezdasti anis, te preostalu žličicu soli. Vratite piletinu u lonac i lagano zakuhajte.
  5. U manjoj posudi vilicom pomiješajte 15 g maslaca i 1 žlicu brašna u glatku pastu (beurre manié). Umiješajte smjesu u lonac, lagano promiješajte da se poveže. Pecite otklopljeno u pećnici oko 2 sata, dok meso ne postane vrlo mekano, a umak reduciran i blago gust. Povremeno okrenite komade piletine u umaku.
  6. Nakon pečenja, ostavite jelo da odmori 30 minuta. Posipajte nasjeckanim svježim peršinom i poslužite uz prilog po želji.

Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca Japanski omlet Ramen Asuka - 17 +15 Asuka - 16

  • #recept
  • #Recepti
  • #coq au vin
  • #Pijetao u bijelom vinu
  • #francuska kuhinja
  • #Piletina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dobro čuvane tajne Slavonije i Podravine: Ova skrivena mjesta i zanimljive priče vrijedi otkriti
Oglas
Dobro čuvane tajne Slavonije i Podravine: Ova skrivena mjesta i zanimljive priče vrijedi otkriti
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
Najbrži recept za svinjske kotlete
Gotovo za 15-ak minuta
Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor
"Svašta sam u životu probao, ali ovako nešto još nisam!": Tajlandska kuhinja i hrvatska vina oduševila goste na eventu Vino uz žlicu u Zagrebu
Thai Me Up by Lira
"Svašta sam u životu probao, ali ovako nešto još nisam!": Tajlandska kuhinja i hrvatska vina oduševila goste na eventu Vino uz žlicu u Zagrebu
Kreveti po gradu, umjetnici na trgovima: Počeo je festival Split Calling
Novi cirkus
Kreveti po gradu, umjetnici na trgovima: Počeo je festival Split Calling
Najbolja posuda za mikrovalnu pećnicu
Oprez
Smijemo li drvenu posudu staviti u mikrovalnu pećnicu?
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka
Još bolja sutradan
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pojačava se sezona gripe, stručnjaci imaju upozorenje
Struka upozorava
Hara bolest koja može imati ozbiljne posljedice, neki su već završili u bolnici: Ovo su najčešći simptomi
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Zvuči nestvarno
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Obilna kiša uzrokovala poplavu u Svetoj Klari
Nevrijeme
Drama u Zagrebu! Poplava zbog obilne kiše, ceste plivaju, voda ulazi u podrume: "Oni su krivi za štetu!"
show
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Poslušajte Thompsonovu baladu u izvedbi Jacquesa Hodueka
''moram priznati...''
Poslušajte kako to zvuči kad Houdek pjeva Thompsonovu pjesmu!
Tatjana Jurić ispričala grozno iskustvo koje je doživjela ovo ljeto
''odakle uopće ideja?!''
Tatjana Jurić doživjela strašno iskustvo: ''Sad se opet tresem, nepoznati ljudi...''
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Novi uvid
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
Piše liječnik
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
zabava
Nadzorne kamere snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Impresivno!
Nadzorne kamere u Lici snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
Preslatko!
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Samo za hrabre
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
tech
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Vođen umjetnom inteligencijom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
sport
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
izgubio kontrolu
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
Navijači Mainza istaknuli transprent o ustašama i partizanima protiv Zrinjskog
Čemu to?
FOTO Zrinjski dočekala poruka o ustašama i partizanima u Njemačkoj
Švedski mediji bijesni zbog 'čiste krađe': "Molim?! Što se događa? Ovo je bilo ogromno zaleđe"
poludili na suca
Švedski mediji bijesni zbog 'čiste krađe': "Molim?! Što se događa? Ovo je bilo ogromno zaleđe"
tv
Kumovi: Dao joj je svoju karticu za kockanje i svoje povjerenje
KUMOVI
Dao joj je svoju karticu za kockanje i svoje povjerenje
U dobru i zlu: Nakon svega što se dogodilo i dalje ima razumijevanja
U DOBRU I ZLU
Nakon svega što se dogodilo i dalje ima razumijevanja
U dobru i zlu: Ne može se smirit – želi najbolji tretman za kćer
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može se smirit – želi najbolji tretman za kćer
putovanja
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
novac
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
Nerealna obećanja
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Pokrovitelj tokić
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
lifestyle
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele
PRAVO OSVJEŽENJE!
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele te nam otkrila cijeli postupak
Ivana Vrdoljak Vanna u blještavim čizmama u Lisinskom
Fantastičan model
Ivana Vrdoljak Vanna: Blještave čizme koje u trenu postaju glavni adut kombinacije, lako se zaljubiti u njih
Rečenice koje toksični ljudi često izgovaraju
NJIHOVE FRAZE
Pet rečenica koje toksični ljudi često izgovaraju, tako vas pokušavaju manipulirati
sve
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
izgubio kontrolu
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele
PRAVO OSVJEŽENJE!
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele te nam otkrila cijeli postupak
Béarnaise s mesom i krumpirićima
Omiljeni recept

Sve što treba za savršeni ručak: Meso, prženi krumpirići i nježno svilenkasti umak

Baš kao i kod pripreme carbonare, tanka je linija između savršenstva i razdvojenih, zgrušanih jaja. Kako bi se izbjegli problemi koji se javljaju pri kuhanju na štednjaku, omiljeni francuski umak možete napraviti uz malu pomoć blendera... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close