• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Metro

Prava gurmanska meka: Obiteljski restoran u srcu Poreča u kojem se isplati doći uživati u jelima s boškarinom

Živi spomenik tradicije života u Istri, sveta krava našeg najvećeg poluotoka, boškarin, zasluženo je tretiran na tanjurima jednog obiteljskog restorana u srcu Poreča u koji se isplati doći uživati u jelima, od carpaccia do gulaša s domaćim njokima.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 7.05.2024 09:03 komentari
viber Created with Sketch.
Domaći istarski njoki s boškarinom
Domaći istarski njoki s boškarinom (Foto:Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Domaći istarski njoki s boškarinom 21 Istarsko govedo 21 Marinirani carpaccio od boškarina 21 Gordan Šubara hrani istarsko govedo 21

U trendu Ilustracija sendviča od focaccije Focaccina Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom Nizozemska (Ne)pomirljive razlike Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom

Da bismo istinski uživali u gurmanskim poslasticama najboljih restorana, bitno je da koristimo izuzetne namirnice koje majstorski kuhari mogu pretvoriti u gastronomska remek djela. Upotreba vrhunskih domaćih namirnica predstavlja sjajan primjer kako lokalna proizvodnja može obogatiti menije i podići kulinarsko iskustvo u najprestižnijim restoranima. To omogućava gostima da uživaju u autentičnosti, bogatstvu okusa i izvanrednoj kvaliteti jela.

Istarsko govedo Istarsko govedo (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

Jedna takva namirnica je meso istarskog goveda, od milja nazvano ''boškarin'' koji je živi spomenik tradicije života u Istri. Krški i siromašni tereni Istarskog poluotoka zahtijevali su i od ljudi i od životinja velike napore. U toj su se muci ljudi i životinje udružili u zajedničkoj borbi za opstanak pa se tako u Istri boškarinu pridavala velika važnost, a Istrijani su ih zvali ''blago''. Pojavom traktora i mehanizacije sve se manje koristio boškarin za rad na polju pa se vrijedni istarski boškarin našao pred izumiranjem. Kako ova autohtona pasmina ne bi nestala na području Hrvatske, Istarska županija je odlučila putem AZRRI-a (Agencija za ruralni razvoj Istre) pokrenuti program za zaštitu istarskog goveda.

Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre objasnio je kako sve funkcionira. AZRRI ima oko 100 kooperanata na području Istre koji uzgajaju boškarine. Jedan od njih je i Ranč Kukić, a kako kaže Merlić, svi kooperanti imaju sigurno tržište što znači da se brinu samo o uzgoju životinja i hranidbi dok im AZRRI osigurava svu veterinarsku pomoć za životinje i garantira kompletan otkup.

''Imamo preko 2000 grla u Istarskoj županiji, ali ne samo u našoj županiji nego i u Ličko-senjskoj gdje ima puno pašnjaka. Mislimo i dalje povećavati populaciju - to je jedan jedini način da spasimo istarsko govedo od izumiranja'', kaže Merlić.

Mesni proizvodi istarskog goveda Mesni proizvodi istarskog goveda (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

Zahvaljujući Metrou zbog kojeg sve to skupa i opstaje, govori Merlić, diljem cijele Hrvatske na tržište su distribuirani lokalni proizvodi - koji su se pokazali kao sjajna delicija. Uzgojem boškarina na stolove se stavljaju mnoge delikatese: ''Radimo desetak rezova mesa od bifteka, vrata, rebara i preko 10 salama - s crnim vinom, s malvazijom, s tartufima, sa sjemenkama konoplje koji je naš novi proizvod'', priča direktor AZRRI-a.

Direktor AZRRI-a ispričao nam je kako se ovim poslom nije jednostavno baviti jer ima puno izazova i prepreka koje ne očekujete. ''Moramo biti maksimalno sanitarno pripremljeni, sve mora biti čisto'', kaže Merlić, a rezultat je vrhunski domaći proizvod. Gordan Šubara, voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva Istre ispričao nam je kako o kvaliteti istarskog goveda govori i činjenica da su njihovi proizvodi rasprostranjeni ne samo po cijeloj Hrvatskoj, već i šire. ''S lokalnog tržišta smo se proširili kroz visokokvalitetne restorane van našeg područja, naše regije, a veliku ulogu u tome imao je Metro'', kaže Šubara.

Gordan Šubara, voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva Istre Gordan Šubara, voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva Istre (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

''Važno je kupovati lokalne proizvode naših proizvođača zato što prvenstveno možete pratiti kompletnu sljedivost i znati odakle namirnica potječe. Radi se o izvornoj pasmini koja je uzgojena u Hrvatskoj'', priča Šubara. A da je istarski boškarin dospio u prave ruke svjedoče jela iz restorana Divino.

U pripremi, kaže nam vlasnik restorana Divino u Poreču Ruben Deković, boškarin je zahtjevna namirnica koju treba pripremati s posebnom pažnjom. Meso autohtonog istarskog goveda, s obzirom na svakodnevnu prirodnu ispašu, može biti žilavo zbog čega je velika pažnja kod obrade ključna. Uz odlično vino kojim se Istra s razlogom ponosi i svježu ribu te ostale morske plodove, na meniju ovog restorana s čije terase možete uživati u nevjerojatnom plavetnilu Jadranskog mora, boškarin je glavna namirnica u kojoj gosti svakodnevno uživaju.

Marinirani carpaccio od boškarina Marinirani carpaccio od boškarina (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)
Zbog toga su domaći istarski njoki s boškarinom kao i marinirani carpaccio od boškarina jela bez kojih ne prolazi dan, a da ih ruke njihovog vještog chefa Marjana Antovskog ne pripremaju.

Domaći istarski njoki s boškarinom Domaći istarski njoki s boškarinom (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

U pripremi tradicionalnih jela s modernim daškom u kojima njihovi lokalni gosti, ali i brojni turisti uživaju, postoji nešto s čime nikad ne rade kompromis: ''Nama je izuzetno bitno da u našem restoranu imamo uvijek svježe, lokalne i najkvalitetnije namirnice koje su nam svaki dan dostupne. Bez obzira radi li se o mesu, morskim plodovima, svježem povrću ili voću'', rekao je vlasnik Ruben Deković.

Zbog toga su, kažu, svoje povjerenje poklonili Metrou još od davnih dana.

''Prvi restoran otvorio je moj otac prije 35 godina i od tada dugi niz godina, otkako je Metro došao u Poreč, poslujemo s njima. Jako smo zadovoljni njihovim uslugama, svakodnevno nam svježe namirnice dolaze tik do restorana'', kaže vlasnik.

Ruben Deković, vlasnik restorana Divino Ruben Deković, vlasnik restorana Divino (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

Na počeku poslovanja, kad su razmišljali o imenu restorana, dolazak na ovo posebno mjesto tik uz more bila im je, kaže Ruben Deković, glavna inspiracija. Divino na talijanskom znači božanstveno što opisuje iskustvo na ovom posebnom mjestu u kojem se uživa svim osjetilima. U budućnosti im je želja i dalje nastaviti častiti svoje goste gastronomskim delicijama i pružiti gostima jedinstveno iskustvo jer za njih ne postoji veća pohvala od zadovoljnog gosta.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Metro
  • #Restoran
  • #boškarin
  • #istra
  • #Metro 2024
  • #punkufer preporuka
  • #divino
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Dubrovnik pod lampicama: Zimski festival koji grije dušu
Oglas
Dubrovnik pod lampicama: Zimski festival koji grije dušu
Noćno sanjkanje, večera u kabini žičari i planinarenje po snijegu: Dobro došli na omiljeno slovensko skijalište
Predivni Krvavec
Noćno sanjkanje, večera u kabini žičari i planinarenje po snijegu: Dobro došli na omiljeno slovensko skijalište
Slastica od starog kruha i maka koju Mađari jedu večer prije Božića
Posno, ali dobro
Slastica od starog kruha i maka koju Mađari jedu večer prije Božića
Lijepi plavi Dunav: 15 zanimljivosti o rijeci koja povezuje Europu koje možda i niste znali
Najdulja rijeka EU
Lijepi plavi Dunav: 15 zanimljivosti o rijeci koja povezuje Europu koje možda i niste znali
Ako volite slatko, Rim će vas osvojiti: 7 deserata koje ne smijete preskočiti
Slatki rituali
Ako volite slatko, Rim će vas osvojiti: 7 deserata koje ne smijete preskočiti
Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka
Plus sol i ulje
Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza
Black Cabin Lokve
U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Overseas Highway
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Kako kupiti alkohol na Tajlandu
Razlog je zanimljiv
Država u kojoj je do prije dva tjedna bila zabranjena prodaja alkohola između 14 i 17 sati

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Gori veliki požar na poljoprivrednom gospodarstvu u Ivanovu Selu
Požar kod Grubišnog Polja
Šteta će biti ogromna: Velika buktinja na poljoprivrednom gospodarstvu, izgorjele životinje i strojevi
Muškarac ispao iz košare žičare na Durmitoru i poginuo
Tragedija u susjedstvu
Kraj drame na popularnom skijalištu: Muškarac ispao iz žičare i poginuo, troje turista satima čekalo spas
Zbog povišene razine pesticida povlači se grožđica sušena
Provjerite zalihe
Povlači se popularno voće: Oprez, mogli biste se otrovati!
show
Kako izgledaju božićni blagdani kod Nine Badrić?
kuharica nina
Kako izgledaju božićni blagdani kod Nine Badrić? ''Ja napravim patku u naranči, ne štuku u šlagu!''
Tko je Šejla Ramović, sestra Džejle Ramović?
vidite li sličnost?
Znate li tko je ovo? Sama gradi karijeru, a sestra je velike regionalne zvijezde
Tko je James, nećak kralja Charlesa?
ima slavne rođake
Znate li tko je ovaj mladić? Povezan je s najpoznatijom obitelji na svijetu!
zdravlje
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
Važno!
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
zabava
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kakav šok!
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kitovi opkolili brod, pogledajte veličanstveni prizor od kojeg zastaje dah
Čarobna priroda
Kitovi opkolili brod, pogledajte veličanstveni prizor od kojeg zastaje dah
Ovaj kviz otkriva koliko ste blizu statusa vrhunskog znalca
Pokažite što znate!
Ovaj kviz otkriva koliko ste blizu statusa vrhunskog znalca
tech
Lijek koji ne ubija, nego liječi rak? Znanstvenici pokazali da jednostavna tableta može smiriti izrazito agresivan oblik raka
Promjena pristupa
Lijek koji ne ubija, nego liječi rak? Znanstvenici pokazali da jednostavna tableta može smiriti izrazito agresivan oblik raka
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Nevjerojatan podvig malog rovera: Sam vozi površinom Marsa
5 godina usamljenosti
Nevjerojatan podvig malog rovera: Sam vozi površinom Marsa
sport
Na utakmici Osijeka i Slaven Belupa svi su gledali Manchester City
navijačica
FOTO Na utakmici Osijeka i Slaven Belupa svi su gledali Manchester City
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno!
Uznemirujuće!
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno
Guardiola o vatrenom razgovoru s Gvardiolom: "Pričali smo o tome kako je u Hrvatskoj"
Otvoreno laže
Guardiola očitao bukvicu Gvardiolu pa "otkrio": "Idem u Hrvatsku, zato sam ga pitao..."
tv
MasterChef: ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
INTENZIVNO!
ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
MasterChef: Barbara nakon odlaska iz showa priznala: "Ja se apsolutno nisam pripremila za MasterChef"
PONOSNA NA SEBE!
Barbara nakon odlaska iz showa priznala: "Ja se apsolutno nisam pripremila za MasterChef"
MasterChef: Vatra u MasterChefu znači samo jedno – Barbara je u blizini! "Nisam piroman!"
UPS!
Vatra u MasterChefu znači samo jedno – Barbara je u blizini! "Nisam piroman!"
putovanja
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Najveći slovenski vojni brod Triglav moderniziran u Iskra brodogradilištu u Šibeniku
prije roka
Najveći slovenski vojni brod Triglav moderniziran u Iskra brodogradilištu u Šibeniku
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Kolači koji mogu stajati
Suhi, sitni, prefini
Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata
Recept za Kapri tortu
Brzo i lako
Ovo je recept za trenutačno najtraženiju tortu, ne peče se, a okus i tekstura su fantastični
sve
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Kako izgledaju božićni blagdani kod Nine Badrić?
kuharica nina
Kako izgledaju božićni blagdani kod Nine Badrić? ''Ja napravim patku u naranči, ne štuku u šlagu!''
Na utakmici Osijeka i Slaven Belupa svi su gledali Manchester City
navijačica
FOTO Na utakmici Osijeka i Slaven Belupa svi su gledali Manchester City
Beefsteak iz restorana Galbiani
Pokrovitelj Metro

Šarmantni šibenski restoran osvaja jelima s vrhunskim istarskim sirom i pogledom koji ćete teško zaboraviti

Šarmantni šibenski restoran može se pohvaliti nezaboravnim pogledom, ali i vrhunskim jelima koje mame slatki osmijeh na lica gostiju. Vlasnik restorana uvjeren je da je to zbog sireva koje proizvodi mala istarska mljekara. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close