• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Metro

Prava gurmanska meka: Obiteljski restoran u srcu Poreča u kojem se isplati doći uživati u jelima s boškarinom

Živi spomenik tradicije života u Istri, sveta krava našeg najvećeg poluotoka, boškarin, zasluženo je tretiran na tanjurima jednog obiteljskog restorana u srcu Poreča u koji se isplati doći uživati u jelima, od carpaccia do gulaša s domaćim njokima.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 7.05.2024 09:03 komentari
viber Created with Sketch.
Domaći istarski njoki s boškarinom
Domaći istarski njoki s boškarinom (Foto:Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Domaći istarski njoki s boškarinom 21 Istarsko govedo 21 Marinirani carpaccio od boškarina 21 Gordan Šubara hrani istarsko govedo 21

U trendu Baerle-Nassau / Baarle-Hertog - 5 Pazite kamo stajete Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom Perilica za pranje ljudi tvrtke Science Co. - 1 Novo doba Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira Piletina u umaku od vina coq au vin blanc Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku

Da bismo istinski uživali u gurmanskim poslasticama najboljih restorana, bitno je da koristimo izuzetne namirnice koje majstorski kuhari mogu pretvoriti u gastronomska remek djela. Upotreba vrhunskih domaćih namirnica predstavlja sjajan primjer kako lokalna proizvodnja može obogatiti menije i podići kulinarsko iskustvo u najprestižnijim restoranima. To omogućava gostima da uživaju u autentičnosti, bogatstvu okusa i izvanrednoj kvaliteti jela.

Istarsko govedo Istarsko govedo (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

Jedna takva namirnica je meso istarskog goveda, od milja nazvano ''boškarin'' koji je živi spomenik tradicije života u Istri. Krški i siromašni tereni Istarskog poluotoka zahtijevali su i od ljudi i od životinja velike napore. U toj su se muci ljudi i životinje udružili u zajedničkoj borbi za opstanak pa se tako u Istri boškarinu pridavala velika važnost, a Istrijani su ih zvali ''blago''. Pojavom traktora i mehanizacije sve se manje koristio boškarin za rad na polju pa se vrijedni istarski boškarin našao pred izumiranjem. Kako ova autohtona pasmina ne bi nestala na području Hrvatske, Istarska županija je odlučila putem AZRRI-a (Agencija za ruralni razvoj Istre) pokrenuti program za zaštitu istarskog goveda.

Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre objasnio je kako sve funkcionira. AZRRI ima oko 100 kooperanata na području Istre koji uzgajaju boškarine. Jedan od njih je i Ranč Kukić, a kako kaže Merlić, svi kooperanti imaju sigurno tržište što znači da se brinu samo o uzgoju životinja i hranidbi dok im AZRRI osigurava svu veterinarsku pomoć za životinje i garantira kompletan otkup.

''Imamo preko 2000 grla u Istarskoj županiji, ali ne samo u našoj županiji nego i u Ličko-senjskoj gdje ima puno pašnjaka. Mislimo i dalje povećavati populaciju - to je jedan jedini način da spasimo istarsko govedo od izumiranja'', kaže Merlić.

Mesni proizvodi istarskog goveda Mesni proizvodi istarskog goveda (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

Zahvaljujući Metrou zbog kojeg sve to skupa i opstaje, govori Merlić, diljem cijele Hrvatske na tržište su distribuirani lokalni proizvodi - koji su se pokazali kao sjajna delicija. Uzgojem boškarina na stolove se stavljaju mnoge delikatese: ''Radimo desetak rezova mesa od bifteka, vrata, rebara i preko 10 salama - s crnim vinom, s malvazijom, s tartufima, sa sjemenkama konoplje koji je naš novi proizvod'', priča direktor AZRRI-a.

Direktor AZRRI-a ispričao nam je kako se ovim poslom nije jednostavno baviti jer ima puno izazova i prepreka koje ne očekujete. ''Moramo biti maksimalno sanitarno pripremljeni, sve mora biti čisto'', kaže Merlić, a rezultat je vrhunski domaći proizvod. Gordan Šubara, voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva Istre ispričao nam je kako o kvaliteti istarskog goveda govori i činjenica da su njihovi proizvodi rasprostranjeni ne samo po cijeloj Hrvatskoj, već i šire. ''S lokalnog tržišta smo se proširili kroz visokokvalitetne restorane van našeg područja, naše regije, a veliku ulogu u tome imao je Metro'', kaže Šubara.

Gordan Šubara, voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva Istre Gordan Šubara, voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva Istre (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

''Važno je kupovati lokalne proizvode naših proizvođača zato što prvenstveno možete pratiti kompletnu sljedivost i znati odakle namirnica potječe. Radi se o izvornoj pasmini koja je uzgojena u Hrvatskoj'', priča Šubara. A da je istarski boškarin dospio u prave ruke svjedoče jela iz restorana Divino.

U pripremi, kaže nam vlasnik restorana Divino u Poreču Ruben Deković, boškarin je zahtjevna namirnica koju treba pripremati s posebnom pažnjom. Meso autohtonog istarskog goveda, s obzirom na svakodnevnu prirodnu ispašu, može biti žilavo zbog čega je velika pažnja kod obrade ključna. Uz odlično vino kojim se Istra s razlogom ponosi i svježu ribu te ostale morske plodove, na meniju ovog restorana s čije terase možete uživati u nevjerojatnom plavetnilu Jadranskog mora, boškarin je glavna namirnica u kojoj gosti svakodnevno uživaju.

Marinirani carpaccio od boškarina Marinirani carpaccio od boškarina (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)
Zbog toga su domaći istarski njoki s boškarinom kao i marinirani carpaccio od boškarina jela bez kojih ne prolazi dan, a da ih ruke njihovog vještog chefa Marjana Antovskog ne pripremaju.

Domaći istarski njoki s boškarinom Domaći istarski njoki s boškarinom (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

U pripremi tradicionalnih jela s modernim daškom u kojima njihovi lokalni gosti, ali i brojni turisti uživaju, postoji nešto s čime nikad ne rade kompromis: ''Nama je izuzetno bitno da u našem restoranu imamo uvijek svježe, lokalne i najkvalitetnije namirnice koje su nam svaki dan dostupne. Bez obzira radi li se o mesu, morskim plodovima, svježem povrću ili voću'', rekao je vlasnik Ruben Deković.

Zbog toga su, kažu, svoje povjerenje poklonili Metrou još od davnih dana.

''Prvi restoran otvorio je moj otac prije 35 godina i od tada dugi niz godina, otkako je Metro došao u Poreč, poslujemo s njima. Jako smo zadovoljni njihovim uslugama, svakodnevno nam svježe namirnice dolaze tik do restorana'', kaže vlasnik.

Ruben Deković, vlasnik restorana Divino Ruben Deković, vlasnik restorana Divino (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

Na počeku poslovanja, kad su razmišljali o imenu restorana, dolazak na ovo posebno mjesto tik uz more bila im je, kaže Ruben Deković, glavna inspiracija. Divino na talijanskom znači božanstveno što opisuje iskustvo na ovom posebnom mjestu u kojem se uživa svim osjetilima. U budućnosti im je želja i dalje nastaviti častiti svoje goste gastronomskim delicijama i pružiti gostima jedinstveno iskustvo jer za njih ne postoji veća pohvala od zadovoljnog gosta.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Metro
  • #Restoran
  • #boškarin
  • #istra
  • #Metro 2024
  • #punkufer preporuka
  • #divino
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
3 puta viša od Mount Everesta: Najveća planina u Sunčevom sustavu
Planina Olimp
3 puta viša od Mount Everesta: Najveća planina u Sunčevom sustavu
Jeste li čuli za Hanle? Ovo malo himalajsko selo živi - među zvijezdama
Rezervat tamnog neba
Jeste li čuli za Hanle? Ovo malo himalajsko selo živi - među zvijezdama
Bombon! Čudesni dio Istanbula čije se ulice, zgrade i bazar ne zaboravljaju
Koga vodite?
Bombon! Čudesni dio Istanbula čije se ulice, zgrade i bazar ne zaboravljaju
Sporo pečena junetina sa zapečenim sirom recept
Savršeni nedjeljni ručak
Imamo recept i nije uopće kompliciran: Božanstveno mekana junetina koja se može rezati vilicom
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Najbrži recept za svinjske kotlete
Gotovo za 15-ak minuta
Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ubojstvo u Zagrebu: 43-godišnjak ubio 40-godišnjaka
istraga u tijeku
Užas u Zagrebu: Prvo su zajedno pili, a onda ga je ubio
Horor u Njemačkoj: Ptice padaju s neba
"Kao muhe"
Horor u Njemačkoj: Ptice padaju s neba
U Hrvatskoj se svake godine rodi nekoliko djece s rascjepom kralježnice
Ne postoji registar oboljelih
U Hrvatskoj ih ima samo 500: Uzroci bolesti nisu sasvim jasni, a riječ je o ozbiljnoj dijagnozi
show
Katy Perry i Justin Trudeau potvrdili vezu
romantična večera
Bivši premijer i pjevačica više ne skrivaju ljubav, nova snimka para potvrdila je vezu
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
dirljiv koncert
Seve kroz suze priznala što joj je sin rekao: "Mama, ti ne znaš što je..."
Preminula je 19-godišnja tiktokerica Emman Atienza
svi su u šoku
Iznenada preminula kći voditelja, imala je tek 19 godina
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
Zahvaća kožu, zglobove, bubrege ...
Lupus: Bolest koja napada većinom žene i može se jako zakomplicirati! Evo koji su simptomi
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
LOL
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
Semafor kod Velike Gorice zbunio vozače! Odmah će vam biti jasno i zašto
Raspad sistema
Semafor kod Velike Gorice zbunio vozače! Odmah će vam biti jasno i zašto
Ovo se zove čisti horor: Svjetla na površini rijeke nisu krijesnice, istina je puno strašnija
Samo za hrabre!
Ovo se zove čisti horor: Svjetla na površini rijeke nisu krijesnice, istina je puno strašnija
tech
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
Fototermalna terapija
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
Zašto neki ljudi nikad nisu imali spolne odnose? Znanstvenici otkrili zanimljive podatke
Oko 1 posto populacije
Zašto neki ljudi nikad nisu imali spolne odnose? Znanstvenici otkrili zanimljive podatke
sport
Vitor Lima intervju: Igrati za Hrvatsku je moj san, već sam se krenuo bojati da se neće ostvariti"
NAPOKON U KOCKICAMA
Vitor Lima: "Igrati za Hrvatsku je moj san, a snovi su sad postali stvarnost"
VIDEO Katastrofa za UFC: Godinu dana se čekalo borbu za teškašku titulu, završila je poništena nakon četiri minute
NIJE MOGLO GORE
VIDEO Katastrofa za UFC: Godinu dana se čekalo borbu za teškašku titulu, završila je poništena nakon četiri minute
Lyon pod istragom zbog igranja Rachida Ghezzala protiv Utrechta u Europskoj ligi
Podnesena žalba
Dinamo bi mogao profitirati od skandala u Lyonu: Poništava se rezultat prvog kola EL-a?
tv
MasterChef: Josipov odgovor na Stjepanovo pitanje u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
NAPETO!
Josipov odgovor u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
U dobru i zlu: Prava modna ikona - na televiziji kao i privatno
U DOBRU I ZLU
Prava modna ikona - na televiziji kao i privatno
U dobru i zlu: Vijest je obradovala sve, osim nje
U DOBRU I ZLU
Vijest je obradovala sve, osim nje
putovanja
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
novac
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Pokrovitelj tokić
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Bitka na Pacifiku: Što to dvije najmoćnije države svijeta traže oko Cookovog Otočja, a nije nafta?
Strateška utrka
Bitka na Pacifiku: Što to dvije najmoćnije države svijeta traže oko Cookovog Otočja, a nije nafta?
lifestyle
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Ulična moda Zagreb u čipkastim najlonkama i robusnim čizmama
Privukla poglede
Plavuša iz centra Zagreba: Čipkaste najlonke kojima su robusne čizme fantastičan par
Slastičarna u Osijeku osvaja svojim prelijepim i šarmantnim uređenjem
Osječani je obožavaju
Slastičarnica u Osijeku osvaja svojim prelijepim uređenjem, a kolači izgledaju poput čiste fantazije
sve
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Vitor Lima intervju: Igrati za Hrvatsku je moj san, već sam se krenuo bojati da se neće ostvariti"
NAPOKON U KOCKICAMA
Vitor Lima: "Igrati za Hrvatsku je moj san, a snovi su sad postali stvarnost"
Beefsteak iz restorana Galbiani
Pokrovitelj Metro

Šarmantni šibenski restoran osvaja jelima s vrhunskim istarskim sirom i pogledom koji ćete teško zaboraviti

Šarmantni šibenski restoran može se pohvaliti nezaboravnim pogledom, ali i vrhunskim jelima koje mame slatki osmijeh na lica gostiju. Vlasnik restorana uvjeren je da je to zbog sireva koje proizvodi mala istarska mljekara. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close