• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Metro

Prava gurmanska meka: Obiteljski restoran u srcu Poreča u kojem se isplati doći uživati u jelima s boškarinom

Živi spomenik tradicije života u Istri, sveta krava našeg najvećeg poluotoka, boškarin, zasluženo je tretiran na tanjurima jednog obiteljskog restorana u srcu Poreča u koji se isplati doći uživati u jelima, od carpaccia do gulaša s domaćim njokima.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 7.05.2024 09:03 komentari
viber Created with Sketch.
Domaći istarski njoki s boškarinom
Domaći istarski njoki s boškarinom (Foto:Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Domaći istarski njoki s boškarinom 21 Istarsko govedo 21 Marinirani carpaccio od boškarina 21 Gordan Šubara hrani istarsko govedo 21

U trendu Komiža Na svetog Nikolu Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan Varivo s oslićem i krumpirom Iz nove kuharice Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu Sandnøtter norveški božićni keksi Ispečeni za 10 minuta Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti

Da bismo istinski uživali u gurmanskim poslasticama najboljih restorana, bitno je da koristimo izuzetne namirnice koje majstorski kuhari mogu pretvoriti u gastronomska remek djela. Upotreba vrhunskih domaćih namirnica predstavlja sjajan primjer kako lokalna proizvodnja može obogatiti menije i podići kulinarsko iskustvo u najprestižnijim restoranima. To omogućava gostima da uživaju u autentičnosti, bogatstvu okusa i izvanrednoj kvaliteti jela.

Istarsko govedo Istarsko govedo (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

Jedna takva namirnica je meso istarskog goveda, od milja nazvano ''boškarin'' koji je živi spomenik tradicije života u Istri. Krški i siromašni tereni Istarskog poluotoka zahtijevali su i od ljudi i od životinja velike napore. U toj su se muci ljudi i životinje udružili u zajedničkoj borbi za opstanak pa se tako u Istri boškarinu pridavala velika važnost, a Istrijani su ih zvali ''blago''. Pojavom traktora i mehanizacije sve se manje koristio boškarin za rad na polju pa se vrijedni istarski boškarin našao pred izumiranjem. Kako ova autohtona pasmina ne bi nestala na području Hrvatske, Istarska županija je odlučila putem AZRRI-a (Agencija za ruralni razvoj Istre) pokrenuti program za zaštitu istarskog goveda.

Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre objasnio je kako sve funkcionira. AZRRI ima oko 100 kooperanata na području Istre koji uzgajaju boškarine. Jedan od njih je i Ranč Kukić, a kako kaže Merlić, svi kooperanti imaju sigurno tržište što znači da se brinu samo o uzgoju životinja i hranidbi dok im AZRRI osigurava svu veterinarsku pomoć za životinje i garantira kompletan otkup.

''Imamo preko 2000 grla u Istarskoj županiji, ali ne samo u našoj županiji nego i u Ličko-senjskoj gdje ima puno pašnjaka. Mislimo i dalje povećavati populaciju - to je jedan jedini način da spasimo istarsko govedo od izumiranja'', kaže Merlić.

Mesni proizvodi istarskog goveda Mesni proizvodi istarskog goveda (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

Zahvaljujući Metrou zbog kojeg sve to skupa i opstaje, govori Merlić, diljem cijele Hrvatske na tržište su distribuirani lokalni proizvodi - koji su se pokazali kao sjajna delicija. Uzgojem boškarina na stolove se stavljaju mnoge delikatese: ''Radimo desetak rezova mesa od bifteka, vrata, rebara i preko 10 salama - s crnim vinom, s malvazijom, s tartufima, sa sjemenkama konoplje koji je naš novi proizvod'', priča direktor AZRRI-a.

Direktor AZRRI-a ispričao nam je kako se ovim poslom nije jednostavno baviti jer ima puno izazova i prepreka koje ne očekujete. ''Moramo biti maksimalno sanitarno pripremljeni, sve mora biti čisto'', kaže Merlić, a rezultat je vrhunski domaći proizvod. Gordan Šubara, voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva Istre ispričao nam je kako o kvaliteti istarskog goveda govori i činjenica da su njihovi proizvodi rasprostranjeni ne samo po cijeloj Hrvatskoj, već i šire. ''S lokalnog tržišta smo se proširili kroz visokokvalitetne restorane van našeg područja, naše regije, a veliku ulogu u tome imao je Metro'', kaže Šubara.

Gordan Šubara, voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva Istre Gordan Šubara, voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva Istre (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

''Važno je kupovati lokalne proizvode naših proizvođača zato što prvenstveno možete pratiti kompletnu sljedivost i znati odakle namirnica potječe. Radi se o izvornoj pasmini koja je uzgojena u Hrvatskoj'', priča Šubara. A da je istarski boškarin dospio u prave ruke svjedoče jela iz restorana Divino.

U pripremi, kaže nam vlasnik restorana Divino u Poreču Ruben Deković, boškarin je zahtjevna namirnica koju treba pripremati s posebnom pažnjom. Meso autohtonog istarskog goveda, s obzirom na svakodnevnu prirodnu ispašu, može biti žilavo zbog čega je velika pažnja kod obrade ključna. Uz odlično vino kojim se Istra s razlogom ponosi i svježu ribu te ostale morske plodove, na meniju ovog restorana s čije terase možete uživati u nevjerojatnom plavetnilu Jadranskog mora, boškarin je glavna namirnica u kojoj gosti svakodnevno uživaju.

Marinirani carpaccio od boškarina Marinirani carpaccio od boškarina (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)
Zbog toga su domaći istarski njoki s boškarinom kao i marinirani carpaccio od boškarina jela bez kojih ne prolazi dan, a da ih ruke njihovog vještog chefa Marjana Antovskog ne pripremaju.

Domaći istarski njoki s boškarinom Domaći istarski njoki s boškarinom (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

U pripremi tradicionalnih jela s modernim daškom u kojima njihovi lokalni gosti, ali i brojni turisti uživaju, postoji nešto s čime nikad ne rade kompromis: ''Nama je izuzetno bitno da u našem restoranu imamo uvijek svježe, lokalne i najkvalitetnije namirnice koje su nam svaki dan dostupne. Bez obzira radi li se o mesu, morskim plodovima, svježem povrću ili voću'', rekao je vlasnik Ruben Deković.

Zbog toga su, kažu, svoje povjerenje poklonili Metrou još od davnih dana.

''Prvi restoran otvorio je moj otac prije 35 godina i od tada dugi niz godina, otkako je Metro došao u Poreč, poslujemo s njima. Jako smo zadovoljni njihovim uslugama, svakodnevno nam svježe namirnice dolaze tik do restorana'', kaže vlasnik.

Ruben Deković, vlasnik restorana Divino Ruben Deković, vlasnik restorana Divino (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

Na počeku poslovanja, kad su razmišljali o imenu restorana, dolazak na ovo posebno mjesto tik uz more bila im je, kaže Ruben Deković, glavna inspiracija. Divino na talijanskom znači božanstveno što opisuje iskustvo na ovom posebnom mjestu u kojem se uživa svim osjetilima. U budućnosti im je želja i dalje nastaviti častiti svoje goste gastronomskim delicijama i pružiti gostima jedinstveno iskustvo jer za njih ne postoji veća pohvala od zadovoljnog gosta.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Metro
  • #Restoran
  • #boškarin
  • #istra
  • #Metro 2024
  • #punkufer preporuka
  • #divino
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Umjesto krumpira: Zapečeni luk sa sirom odličan je prilog pečenjima
Zasitno i fino
Umjesto krumpira: Zapečeni luk sa sirom odličan je prilog pečenjima
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Neki su spojevi bolji od drugih: Recept za cheesecake baklavu koji će vas raspametiti
Slatko, slađe...
Neki su spojevi bolji od drugih: Recept za cheesecake baklavu koji će vas raspametiti
Sveti Nikola nasred polja: Crkvica koja se sjeća sedmorice hrvatskih kraljeva
Kod Nina
Sveti Nikola nasred polja: Crkvica koja se sjeća sedmorice hrvatskih kraljeva
Ah, ti Norvežani: Jeste li čuli za - biciklistički lift?
Genijalno!
Ah, ti Norvežani: Omiljena besplatna atrakcija koja pomaže biciklistima i roditeljima s kolicima
Božićni sajam u Colmaru: Bez pretjerivanja - najčarobniji u Europi
Advent u Colmaru
Kao iz bajke: Ovo je, bez pretjerivanja, najčarobniji božićni sajam u Europi
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Sto ljudi...
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Marko Žižić deložiran iz stana, tvrdi: "Kad su otkupili dug, on je duplo narastao"
Najavio pravnu borbu
Nekad uspješni poduzetnik, danas deložiran iz stana: "Sve su mi oduzeli. Dug je najedanput narastao"
Zaštitna struktura nuklearke Černobil teško oštećena - IAEA
Nakon napada
Ne može se zaustaviti širenje radijacije: Teško oštećena nuklearka Černobil
Doznaju se detalji ubojstva u Rijeci: Mladić ubio djevojku, pa pokušao ubiti sebe
FEMICID u rijeci
Jezivi detalji ubojstva: "Pronađena je na trećem katu s 30 ubodnih rana"
show
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
Ana Rucner podijelila intervju sina Dariana koji je govorio o odnosu s rastavljenim roditeljima
''što će drugi reći...''
Ana Rucner podijelila izjavu svog sina: ''Ovako priča dijete rastavljenih roditelja''
zdravlje
Rak kostiju: Simptomi, dijagnoza, liječenje, dužina života – sve je tu!
Treba obratiti pozornost na bol
Rak kostiju: Simptomi, dijagnoza, liječenje, dužina života - sve je tu!
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Neke životinje poznaju prometna pravila bolje od vozača, prizor oduševio gledatelje
Preslatko!
Neke životinje poznaju prometna pravila bolje od vozača, prizor oduševio gledatelje
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Impresivno!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
Wow!
Pametnim rješenjem uspjeli obraniti jelku od mačke, pogledajte genijalnu ideju!
tech
Ostvarila se nadanja astronoma: Asteroid Bennu skriva sve sastojke potrebne za život na Zemlji
Ovo je doista veliko otkriće
Ostvarila se nadanja astronoma: Asteroid Bennu skriva sve sastojke potrebne za život na Zemlji
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Pametni telefoni "kriju" tajne moći koje zapravo gotovo nitko ne koristi, a štede vrijeme i energiju
Otključajte ih i vi
Pametni telefoni "kriju" tajne moći koje zapravo gotovo nitko ne koristi, a štede vrijeme i energiju
sport
Nogometaši Dinama i Hajduka remizirali su 1:1 u 16. kolu SuperSport HNL-a
Kartonijada na Maksimiru
Maratonski derbi završen remijem: Dinamo imao više od igre, Bijeli pak tuguju za prosutim bodovima
Hrvatska saznala kada i gdje igra na SP-u: Ovo su satnice i gradovi u kojima igra
SVE JE POZNATO
Hrvatska saznala kada i gdje igra na SP-u: Ovo su satnice i gradovi u kojima igra
FIFA se naslađuje s Englezima: Pogledajte kakva je snimka objavljena pred milijunima, Hrvati će biti sretni
ops!
FIFA se naslađuje s Englezima: Pogledajte kakva je snimka objavljena pred milijunima, Hrvati će biti sretni
tv
Kumovi: Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
MasterChef: ANKETA: Što mislite - tko je zaslužio platinastu karticu? Barbara ili netko od izazivača?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Što mislite - tko je zaslužio platinastu karticu? Barbara ili netko od izazivača?
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
putovanja
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Ulična moda Zagreb visoke čizme podstavljene umjetnim krznom 2025.
Opa!
Uz ovakve čizme zgodne dame iz centra Zagreba i najkraća minica pada u drugi plan
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
sve
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
Beefsteak iz restorana Galbiani
Pokrovitelj Metro

Šarmantni šibenski restoran osvaja jelima s vrhunskim istarskim sirom i pogledom koji ćete teško zaboraviti

Šarmantni šibenski restoran može se pohvaliti nezaboravnim pogledom, ali i vrhunskim jelima koje mame slatki osmijeh na lica gostiju. Vlasnik restorana uvjeren je da je to zbog sireva koje proizvodi mala istarska mljekara. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close