• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #punkufer preporuka

Spoj vrhunskih namirnica i umjetnosti: Splitski restoran koji je inspiraciju za ukusne zalogaje pronašao 500 kilometara dalje

Domaće patke iz slobodnog uzgoja na tanjuru splitskog restorana koji spaja umjetnost i čokanje.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 30.04.2024 14:00 komentari
viber Created with Sketch.
Spoj umjetnosti i čokanja
Spoj umjetnosti i čokanja (Foto:Pavao Bobinac/Nova Studio)

Galerija Spoj umjetnosti i čokanja 32 Uzgoj pilića - posao bez odmora 32 Veliki Bukovec - pogodan kraj za uzgoj peradi 32 Juraj Orehovec, vlasnik farme pataka 32

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

Splićani su gurmani. Vole da im je na tanjuru ukusan, ali i lijep zalogaj. I tu ne možete kontra Splita, ne kada je hrana u pitanju. A još kad znaju da im je servirana vrhunska lokalna namirnica, koja je samo za njih stigla s 500 kilometara udaljene farme u centar Splita, e, tu se nema šta poć govorit.

Podravsko sunce i plodne ravnice uz rijeke idealan su spoj uz koji buja život. Savršeno mjesto na kojem, pod vedrim podravskim nebom, trčkaraju pačići i pilići i odzvanja kukurikanje pijetlova.

Veliki Bukovec, mjesto s nešto više od tisuću stanovnika, smjestio se sjeveroistočno od Ludbrega. Ritam života daju i određuju tri rijeke – Bednja, Plitvica i Drava. Poljoprivreda je i danas glavna gospodarska grana koja hrani bukovečke ljude.

Kraj je to pogodan i za uzgoj peradi. Shvatila je to obitelj Orehovec prije više od dva desetljeća. Na svom seoskom domaćinstvu imali su svinje, krave i perad. Nakon istraživanja tržišta i puno razmišljanja odlučili su svoj rad i trud uložiti u uzgoj peradi.

Obitelj Orehovec uzgaja patke, piliće i guske Obitelj Orehovec uzgaja patke, piliće i guske (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"S obzirom na to da sam od malih nogu u patkama i s patkama, to je moj život, i sigurno će biti još neko vrijeme", kroz smijeh nam govori Juraj Orehovec, koji s ocem vodi najveću farmu pataka u Hrvatskoj, stojeći doslovno u malim pačićima.

Obitelj Orehovec uzgaja piliće, patke i guske. Gusaka je u cijeloj priči najmanje zbog slabe potražnje, a glavni su proizvodi pačje i pileće meso.

"Pileće meso uzgajamo tradicionalnim farmerskim načinom uzgoja. Pilići su jedan dio života vani, na otvorenom, isto kao i ove patke. Ove će patke do trećeg tjedna starosti biti u grijanom prostoru, a nakon toga ćemo ih pustiti van, gdje će uživati pod vedrim podravskim nebom, kraj rijeke Drave", priča nam Juraj dok drži jednog od 3400 upravo pristiglih pačića, starih tek nekoliko sati.

Juraj Orehovec, vlasnik farme pataka Juraj Orehovec, vlasnik farme pataka (Foto: Tibor Marochini/Pavao Bobinac/Nova Studio)

Slobodan način uzgoja, odnosno slobodno trčkaranje po livadi i kljucanje po zemlji, daje bolju kvalitetu mesa. Analize su pokazale kako su za dobar, hvaljen i kvalitetan komad mesa važne tri stvari: boravak životinja vani, kvalitetna ishrana i sporiji prirast. Hranu za perad, žitarice i uljarice, uzgajaju na svojim poljima, a dijelom za njih proizvode drugi poljoprivrednici iz okolice. Iz kruga od 50 kilometara od Velikog Bukovca, ponosno ističe Juraj.

"Proces uzgoja traje od 60 do 90 dana ovisno o potražnji na tržištu, kupcima. To je razlika u odnosu na industrijski uzgoj od 40-ak dana pa se tu dobije ta veća kvaliteta mesa", objašnjava nam Juraj.

Stresan je to posao, kaže. Posao koji traje od jutra do sutra. I koliko god farme bile automatizirane, nema ništa bez ljudske ruke. Čovjek mora biti prisutan kako bi osjetio životinje – jesu li bolesne, pod stresom, nedostaje li im što.

Prošle godine uzgojili su 20.000 pataka i 50.000 pilića, kokica i pijetlova u slobodnom uzgoju.

Patke se uzgajaju tradicionalnim farmerskim uzgojem Patke se uzgajaju tradicionalnim farmerskim uzgojem (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Prve patke uzgojene na našoj farmi išle su u prvi Metro otvoren u Zagrebu 2001. Poklopilo se otvaranje prvog Metroa s prvim patkama i otad surađujemo s njima. Metro nam je i velika podrška i veliki prodajni kanal i od njih imamo podršku u promoviranju slobodnog uzgoja", završava Juraj.

Uzgoj peradi nije im samo posao. Nikada nije ni bio. Poljoprivreda je njihov život, život dviju generacija. Ljubav je to i briga koja ujutro ne pita je li vam rano, koju ne zanima jeste li bolesni i možete li. I svako zrno te ljubavi utkane u uzgoj prepoznato je od istoka do zapada, od sjevera do juga. I u restoranu podno Marjana, gdje svaki kutak ima neki umjetnički potpis, kao što i svaki tanjur koji izlazi iz njihove kuhinje ima svoju priču. Ime restorana Artičok došlo je od spajanja naziva za umjetnost – art i čoka, odnosno čokanja, u splitskom žargonu naziva za zalogajčiće koje svi rado grickamo uz čašu vina.

Artičok u Splitu Artičok u Splitu (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Za mene kao kuhara, osim neke kreativnosti i inovativnosti samoga rada, najvažnija komponenta bila bi sama namirnica, odnosno sirovina", kaže nam Stipe Šušnjara, chef u restoranu Artičok u Splitu, koji zbog pronalaska kvalitetne namirnice troši i do nekoliko sati u vožnji ili razgovarajući s malim proizvođačima.

No u posljednje vrijeme veći proizvođači poput Metroa počeli su pratiti trendove u kulinarstvu i potražnji chefova za kvalitetnim lokalnim proizvodima te se postavili kao ključan partner i logistika pri nabavi namirnica organske proizvodnje ili slobodnog uzgoja i njihove dostave do vrata restorana. Time štede dragocjeno vrijeme restorana, a ondje ga mogu pametnije utrošiti na kreiranje jela i isprobavanje novih zanimljivih tehnika.

U ovom ih restoranu zaista ne nedostaje. Chef Stipe Šušnjara strastveni je gljivar i ljubitelj prirode pa u šetnjama zna ubrati svašta što bi njegove tanjure učinilo zanimljivijim, a u kuhanju se koristi raznim tehnikama kako bi izvukao sve od namirnica i ponudio gostu okuse djetinjstva, ali na neočekivan način.

Chef Stipe Šušnjara Chef Stipe Šušnjara (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

"Dalmacija nije samo riba, Dalmacija je i meso, ona ima i kontinentalni dio. Dosta radimo i s dimljenim mesom u zimskim danima. Koristimo dosta i samoniklo bilje, gljive, dosta se držimo osim mikrolokacije i godišnjih doba, pratimo sezone i prema tome kreiramo meni", kaže nam Stipe i dodaje kako su u Artičoku jedno od najtraženijih jela upravo artičoke s bobom i graškom, tradicionalno proljetno jelo koje je u njihovoj izvedbi potpuno jestivo i malo drukčije, ali okus je isti.

'Radimo ga tako da ga pečemo na otvorenoj vatri. Ljudi se dosta iznenade na to jelo jer očekuju nešto sasvim drugo, a onda se iznenade u pozitivnom smislu zato što im to bude nešto što ih podsjeća na dom, na djetinjstvo, a opet malo drukčije. Dosta puta se vrate baš zbog tog jela ili preporuče drugima da ga obvezno moraju probati", objašnjava chef Stipe Šušnjara.

Sporo pečena juneća rebra, janjeći rižot ili uštipak s dimljenom skušom i fermentiranom catom, ovisno o sezoni i namirnicama, spajaju kopno i more raznim kulinarskim tehnikama kako bi iz njihove kuhinje izišla malo drukčija jela koja oduševljavaju svakog slučajnog, ali i namjernog gosta. Sve to izlazi iz kuhinje Artičoka, no trudeći se pronalaziti namirnice od malih lokalnih proizvođača, često se susreću i s problemom nedostatnih količina, pa su zadovoljni što Metro uvijek prati trendove u kulinarstvu te uz njegovu pomoć mogu doći do takvih kvalitetnih proizvoda s obiteljskih gospodarstava, kao što je i ono obitelji Orehovec.

Spoj vrhunskih namirnica i umjetnosti na tanjuru Spoj vrhunskih namirnica i umjetnosti na tanjuru (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

"Zahvaljujući Metrou uspjeli smo čak doći i do patke iz slobodnog uzgoja koja je hrvatskog podrijetla, što nam je jako bitno. Mi smo od tog jela napravili svoj potpis. Nabavljamo domaće organsko mlijeko s obližnje farme, od njega proizvodimo sir pa smo u sirutci, odnosno wheyu koji ostane, tehnikom sous vide obradili poriluk, koji kasnije serviramo s patkom. Isto tako, korjenasto povrće kao što su cikla, mrkva kuhamo u sijenu, tako da dobije tu neku domaću notu", priča nam chef Stipe Šušnjara o kompleksnom jelu koje nam je poslužio i na njemu iskoristio baš sve od spomenute patke.

"Jako puno pažnje posvećujemo tomu da maksimalno iskoristimo namirnice, da ne bacamo gotovo ništa. Patku iskorištavamo doslovno cijelu. Masnoću dimimo i nakon toga radimo majonezu koju služimo isto na tom jelu od pačjih prsa. To nam je jako bitno jer smatramo da zero waste nije samo trend, već nešto što je neizbježno, što je naša budućnost i čemu bismo svi trebali težiti kako bismo zajedno doprinijeli opstanku čovječanstva", kaže nam Stipe, koji uz vlasnika restorana Marina Radića oko sebe okuplja istomišljenike u lokalu i u kuhinji. Tamo se stalno događa nešto zanimljivo, od toga da razni talentirani hrvatski chefovi preuzimaju kuhinju Artičoka do okupljanja mladih umjetnika.

"Artičok je poseban u odnosu na druge restorane po tome što smo više kao neka platforma, od uređenja interijera, gdje primamo mlade umjetnike koji mogu izlagati svoje slike sasvim besplatno. U kuhinji i za šankom nemamo kompromisa kad je riječ o kvaliteti i nekako volimo gurati neki svoj đir za koji smatramo da je ispravan bez bojazni hoćemo li osjetiti posljedice, kao što je izostanak gostiju zbog toga što smo odredili da ćemo biti malo, malo drukčiji, tvrdoglaviji", kaže chef Stipe, a mi jedva čekamo opet se vratiti u Split i na rooftopu Artičoka ispijati fini koktel i čokati uz neki stari film.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #punkufer preporuka
  • #Metro 2024
  • #artičok
  • #patke
  • #orehovec
  • #Restoran
  • # slobodni uzgoj
  • #Metro
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
5 najtraženijih jela u 2025. godini: Recepti koji dokazuju da je najjednostavnije često i najbolje
Privukli su stotine tisuća ljudi...
5 najtraženijih jela u 2025. godini: Recepti koji dokazuju da je najjednostavnije često i najbolje
Zimski bijeg u Sloveniju uz Crno jaje: spoj skijanja, wellnessa i tišine alpskih pejzaža
Odlične ponude
Zimski bijeg u Sloveniju uz Crno jaje: Spoj skijanja, wellnessa i tišine alpskih pejzaža
Usudi se sanjati: Prvi roman svjetske putnice Antee Ćurin koji će vas zaraziti energijom, hrabrosti i ljubavi prema životu
Preporuka
Usudi se sanjati: Prvi roman svjetske putnice Antee Ćurin koji će vas zaraziti energijom, hrabrosti i ljubavi prema životu
Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu
Odlična ponuda
Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu
Gastro ponuda EU Adventa: Više od 50 različitih jela te 16 kuhara i influencera u dvobojima Zvijezde kuhaju
Na Europskom trgu
Gastro ponuda EU Adventa: Više od 50 različitih jela te 16 kuhara i influencera u dvobojima Zvijezde kuhaju
Advent koji neće opustošiti vaš džep: Kušajte Zege Cheese Steak, germknedle od 6 eura i najveća kobasica Adventa i - buncek u krafni
Jinglingz festival
Advent koji neće opustošiti vaš džep: Kušajte Zege Cheese Steak, germknedle od 6 eura i najveća kobasica Adventa i - buncek u krafni
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
Kadirov kaže da čeka naredbu za početak rata s Europom: "Sve će brzo završiti"
SPREMAN JE
"Čekamo naredbu! Sve će se brzo završiti": Putinov saveznik spreman za rat s Europom
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
zdravlje
Što se događa kad odbacite dezodorans – istina koju nitko ne govori!
Mnogi ne mogu zamisliti dan bez njega
Što se događa kad odbacite dezodorans – istina koju nitko ne govori!
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Imao je što vidjeti
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
tech
Nevjerojatan video: Bjegunac leži na cesti, policijski pištolji su upereni prema njemu, a onda se pojavio robotaksi
Nije bio spreman na to
Nevjerojatan video: Bjegunac leži na cesti, policijski pištolji su upereni prema njemu, a onda se pojavio robotaksi
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
sport
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Hrvatska rijetko viđenim rezultatom pobijedila Iran na Svjetskom pvenstvu
što je ovo bilo?
Hrvatska rijetko viđenim rezultatom pobijedila protivnika na Svjetskom prvenstvu
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: MasterChef škola – tko će položiti geometriju, a tko će morati na popravni ispit?
NEUSPJELI POKUŠAJ
MasterChef škola – tko će položiti geometriju, a tko će morati na popravni ispit?
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
novac
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
što dalje?
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom 2025.
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom 2025.
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Beefsteak iz restorana Galbiani
Pokrovitelj Metro

Šarmantni šibenski restoran osvaja jelima s vrhunskim istarskim sirom i pogledom koji ćete teško zaboraviti

Šarmantni šibenski restoran može se pohvaliti nezaboravnim pogledom, ali i vrhunskim jelima koje mame slatki osmijeh na lica gostiju. Vlasnik restorana uvjeren je da je to zbog sireva koje proizvodi mala istarska mljekara. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close