• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Metro

Šarmantni šibenski restoran osvaja jelima s vrhunskim istarskim sirom i pogledom koji ćete teško zaboraviti

Šarmantni šibenski restoran može se pohvaliti nezaboravnim pogledom, ali i vrhunskim jelima koje mame slatki osmijeh na lica gostiju. Vlasnik restorana uvjeren je da je to zbog sireva koje proizvodi mala istarska mljekara.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 14.05.2024 10:34 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Beefsteak iz restorana Galbiani 26 Burrata sa zapečenim cherry rajčicama 26 Specijalitet restorana Galbiani 26 Sir iz mljekare Latus 26

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

Na jelovniku šibenskog restorana Galbiani domaće namirnice imaju posebno mjesto, a one koji ih kušaju dovode do gastronomskih užitaka pružajući jedinstvenu autentičnost, okus i kvalitetu, upotpunjenu vrhunskom uslugom. Jela tog šarmantnog restorana s prekrasnim pogledom na šibenski arhipelag oplemenjuju autohtoni proizvodi iz male istarske mljekare.

Erik Orbanić, voditelj proizvodnje mljekare Latus Erik Orbanić, voditelj proizvodnje mljekare Latus (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Obitelj Orbanić 2001. godine počela je malim koracima, s preradom mlijeka sa svoje farme, ali njima se postupno širila. Danas su razni ukusni sirevi i svježe mlijeko iz mljekare Latus rasprostranjeni po cijeloj Hrvatskoj. Mladi voditelj Erik Orbanić u mljekari je bio još u trbuhu, u njoj je bio na dan svog rođenja i u mljekari se zamalo rodio, a sada uspješno vodi njezinu proizvodnju, pa se našalio: "Koliko godina, toliko staža."

"Naš je proizvod drukčiji po samoj tehnologiji proizvodnje i recepturi. To je receptura naših baka, koje su na taj način radile i prije stotinu godina, mi po njoj radimo i danas, samo s novim tehnologijama", kaže Erik Orbanić, voditelj proizvodnje mljekare Latus. "Osim toga, kupnjom lokalnih proizvoda potpomažete lokalne proizvođače, lokalne poljoprivrednike, a i mislim da je sasvim drugi gušt kušati izvorne domaće namirnice", dodaje.

Ove godine mljekara slavi više od 20 godina postojanja, a u 23 godine rada susreli su se s brojnim izazovima jer rad s mlijekom nije nimalo lak. "S mlijekom je dosta komplicirano raditi jer je to živi organizam koji se brzo kvari i tu nema odmora, mlijeko ne zna je li nedjelja, Božić ili Uskrs", priča nam Erik.

Sir iz mljekare Latus Sir iz mljekare Latus (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Cijeli proces od svježeg mlijeka do finalnog proizvoda, ovisno o kojem se proizvodu radi, može potrajati od tri dana pa i do nekoliko godina. Nakon što je mlijeko s farmi dovezeno u mljekaru, započinje proces termičke obrade, pasterizacije, tu se dodaju mljekarske kulture i za sir sirilo, a zatim se sirovina stavlja u kalupe. Potom slijedi soljenje i zrenje, i nakon izvjesnog vremena u rukama imamo finalni proizvod u kojem ćemo uživati za svojim stolovima.

Malim koracima ova se obiteljska tvrtka s godinama sve više razvijala, a zahvaljujući suradnji s Metroom proizvodi iz male istarske mljekare stigli su i do vrhunskih restorana diljem Lijepe Naše. "Tijekom godina rada širili smo se i tu nam je puno pomagao i Metro. Zahvaljujući njihovoj distribuciji raširili smo se po cijeloj Hrvatskoj", kaže mladi voditelj mljekare.

Sir iz mljekare Latus Sir iz mljekare Latus (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

U bogatoj ponudi mljekare može se pronaći sve od svježeg mlijeka i jogurta do mozzarelle, polutvrdih, tvrdih i ekstratvrdih sireva. Metro već dugi niz godina pridonosi širenju prepoznatljivosti Latusovih proizvoda u restoranima diljem Hrvatske, a njihovi su proizvodi stigli i do Šibenika.

Ljubav koju mala obiteljska tvrtka smještena u samom srcu Istre utka u svaku litru mlijeka rezultira okusima koji oplemenjuju mnoga jela s jelovnika poznatog šibenskog restorana Galbiani. Priča restorana Galbiani vuče korijene iz davne 1700. godine kad se obitelj Galbiani preselila u Šibenik. Ta obitelj bila je glavni otkupljivač crvenog koralja na području Šibenika od kojeg se proizvodio predivan nakit. Nakon što je obitelji ponestalo nasljednika, kuća je prenamijenjena u muzej i restoran.

Restoran Galbiani Restoran Galbiani (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Restoran je poseban po maloj terasi s koje se pruža pogled na stari grad Šibenik i ukusnim jelima od lokalnih namirnica, a zvijezda tih jela često je sir, i to upravo sir iz Mljekare Latus u Istri. Najbitnije im je, kaže Ante Šimleša, da njihov restoran bude jedinstven i da svojim gostima ponudi svježe namirnice. "Pozitivni osmijeh koji dobijemo od gosta upotpunjuje nas, ispunjava i tjera da guramo još više i još jače", priča Ante Šimleša, voditelj restorana Galbiani.

Da bi domaći istarski proizvodi uvijek sigurno stigli da restorana, zaslužan je Metro: "Naše namirnice zapravo najviše dolaze iz Metroa. Sve je svježe, vrhunske kvalitete i uvijek dostupno, što je jako bitno u ovom poslu", kaže nam Šimleša. Suradnja s Metroom vrlo je laka, a imaju čak i web-aplikaciju koja im je distribuciju puno pojednostavila, dodaje.

Pljukanci s biftekom u umaku s tartufatom i parmezanom Pljukanci s biftekom u umaku s tartufatom i parmezanom (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Na meniju restorana Galbiani sir je jedna od najbitnijih namirnica. "Ljudi vole topljeni sir, vole tvrdi sir, suhi sir, skutu, svježi sir, i on zapravo daje punoću i finoću jelu", kaže voditelj restorana. U šibenskom restoranu, kaže, jela su pripremljena na tradicionalan način, ali s modernim tehnikama kuhanja.

Pljukanci s biftekom u umaku s tartufatom i parmezanom jelo je čiji će zanimljivi okusi oduševiti svakog gurmana. Uz njega na stol stiže i kremasta burrata sa zapečenim cherry rajčicama, što čini savršeno zaokruženo jelo jer se hladna burrata stapa s toplim sokovima cherry rajčica i jelu daje slatko-kiselkastu notu.

Burrata sa zapečenim cherry rajčicama Burrata sa zapečenim cherry rajčicama (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Najtraženije su jelo u restoranu teleći obrazi posluženi s pireom od krumpira i pileće rolice prekrivene umakom od parmezana i kikirikija. Umaci od parmezana kod gostiju često izazivaju pohvale, a kaže Šimleša, upečatljivo je kako se gosti iznenade kada okuse piletine obujmi umak od sira, koji izmami slatki osmijeh kod gosta.

U svijetu kulinarske umjetnosti kvalitetna namirnica je kamen temeljac za izvrsna jela: "Kvaliteta namirnica zapravo nam je najbitnija kako bismo dobili zadovoljne goste. Na kraju krajeva, da bismo i kuharima olakšali – da ne moraju stavljati previše začina, da možemo zadržati jedinstveni okus jela", kaže Šimleša.

U restoranima u kojima se cijeni vrhunska kuhinja ulaganje u kvalitetne sastojke nije luksuz, već neophodnost, a time se vodi i Galbiani. Restoran s čije se terase pruža pogled na sanjivi zalazak sunca nad Šibenikom i u budućnosti bi volio zadržati svoju obiteljsku notu: "Željeli bismo da restoran zadrži obiteljsku, intimnu atmosferu. Da i dalje ostane restoran u kojem je sve jednostavno", zaključuje Šimleša.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Metro
  • #Restoran
  • #Galbiani
  • #sir
  • #mljekara
  • #istra
  • #Metro 2024
  • #punkufer preporuka
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Kako provjeriti je li smjesa od mljevenog mesa dobro začinjena?
Iz najboljih restorana
Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
DORH objavio kako je došlo do nesreće u kojoj je poginuo poznati splitski policajac
nakon očevida
Objavljeno tko je skrivio nesreću u kojoj je poginuo poznati splitski policajac
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Pogledajte atmosferu sa Hrvatske noći u Frankfurtu
dogoočekivana noć
Ludnica u Frankfurtu! Pogledajte atmosferu s najvećeg okupljanja Hrvata iz dijaspore
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Prema nutricionistima
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
sport
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Slovenci ovo ne pamte! Kekove trupe dočekali zvižduci, himna izviždana usred Ljubljane
Povela se rasprava
VIDEO Nezapamćene scene iz Ljubljane, susjedi u šoku: "Slovenija im je puno dala, mogli su barem..."
Drama pred ključni dvoboj, BiH izbornik planuo: "Bezobrazno! Sve ću im reći na njihovom jeziku"
Reagirali kod UEFA-e
Drama pred ključni dvoboj, BiH izbornik planuo: "Bezobrazno! Sve ću im reći na njihovom jeziku"
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
Supertalent: Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
ADRENALIN
Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
putovanja
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Deset najljepših žena na svijetu prema zlatnom rezu
Savršene proporcije
Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu
sve
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Domaći istarski njoki s boškarinom
Pokrovitelj Metro

Prava gurmanska meka: Obiteljski restoran u srcu Poreča u kojem se isplati doći uživati u jelima s boškarinom

Živi spomenik tradicije života u Istri, sveta krava našeg najvećeg poluotoka, boškarin, zasluženo je tretiran na tanjurima jednog obiteljskog restorana u srcu Poreča u koji se isplati doći uživati u jelima, od carpaccia do gulaša s domaćim njokima. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close