Svježe rajčice, paradajzi ili pomidori jednogodišnje su biljke iz porodice Solanceae. U botaničkom smislu smatraju se voćem, iako ih većina naziva i koristi kao povrće. Potječu iz Južne Amerike, a danas se jedu na svim svjetskim kontinentima.

Obiluju vrijednim nutrijentima koji snaže organizam i pomažu u preveniranju raznih bolesti. Bogate su vitaminom C – ključnim elementom za snažan imunitet, kao i znatnim količinama vitamina B, E i K te minerala kalcija, natrija, magnezija i kalija. One snižavaju visoki krvni tlak, potiču probavu i važne su za očuvanje zdravlja vida.

Rajčice sadrže vrlo važan fitnonutrijent po imenu likopen, koji ima snažno antikancerogeno djelovanje, a i smanjuje rizik od srčanih bolesti. U 100 grama svježih rajčica nalazi se tek 18 kalorija, pa su odlične i za sve one koji žele smršavjeti.

Rajčice su najfinije kada su svježe i u sezoni Rajčice su najfinije kada su svježe i u sezoni (Foto: Shutterstock)

Valja istaknuti kako sadrže dosta kiseline, pa mogu naštetiti osobama sa želučanim problemima poput gastritisa i gastroezofagealne refluksne bolesti. Njihova konzumacija ne preporučuje se ni osobama sa sindromom iritabilnog crijeva.

Kako odabrati rajčice i pohraniti ih?

Birajte plodove intenzivne crvene boje i bez vidljivih oštećenja iz pouzdanih izvora. Svijetla boja rajčice ukazuje pak na nedozreli plod.

Opipajte je – zrela rajčica trebala bi biti dovoljno čvrsta da je možete stisnuti, a da je pritom ne zgnječite i ne uništite. S druge strane, ne bi smjela biti ni pretvrda. Pretjerano mekane rajčice ukazuju da će se plod početi uskoro truliti.

Nemojte je zaboraviti ni pomirisati. Ponekad rajčica može izgledati savršeno, ali nema nikakva mirisa, pa tako ni okusa. Izbjegavajte takve plodove.

Rajčica ima najbolji okus kada se poslužuje na sobnoj temperaturi. Stavite je radije u košaricu na kuhinjski pult nego u hladnjak. Ako imate velike količine rajčice koje nećete stići potrošiti prije nego što se počnu kvariti, skuhajte umak i pohranite ga u sterilizirane staklenke.

Perzijska salata Shirazi od svježih krastavaca i rajčice Perzijska salata Shirazi od svježih krastavaca i rajčice (Foto: Shutterstock)

Kako iskoristiti rajčice?

Od rajčica možete pripremiti brojna jela. Možete ih poslužiti sirove u salati i sendvičima, skuhati u juhi, umacima za tjesteninu, varivima i gulašima, pa čak i ispeći u pećnici.

Iskoristite sezonu rajčica i uživajte u jelima nadopunjenim njezinim slasnim okusima. Isprobajte recepte s rajčicama u nastavku ovog teksta.

Salata Shirazi od svježih rajčica i krastavaca

Salata Shirazi osvježavajuća je perzijska salata temeljena na svježim krastavcima i rajčicama koja se često poslužuje uz pečeno meso s roštilja. Ime je dobila jer potječe iz grada Shiraz, koji danas pripada Iranu, no priprema se diljem Bliskog istoka.

Postoje različite varijante salate ovisno o tome koje se začinsko bilje koristi – najčešće su u pitanju svježi listići mente, a začinjava se limunovim ili limetinim sokom te se obvezno dodaju sitni komadići ljubičastog luka. Evo i recepta.

Taktouka – topla salata od rajčice, paprike, češnjaka i maslinova ulja

Marokanska kuhinja prepuna je maštovitih jela od povrća punih okusa. Jedno je od njih i taktouka – topla salata od povrća koja se poslužuje kao prilog ili rustikalni namaz za lepinje i sendviče. Priprema se od jednostavnih sastojaka: rajčice, paprika, češnjaka i maslinova ulja. Imamo recept!

Atun con tomate – komadići tune u umaku od rajčice

Jeste li isprobali španjolski specijalitet atun con tomate? Riječ je o komadima tune koji se lagano poširaju u umaku od rajčice. Najvažnija stavka u pripremi jednostavnih jela jest iskoristiti svježu ribu i kvalitetno povrće. Evo što morate napraviti.

Shakshuka Shakshuka (Foto: Shutterstock)

Mesne okruglice u bogatom umaku od rajčice

Mesne okruglice sa sirom iz pećnice ručak su koji ne traži previše vremena u kuhinji. Poslužite ih s tjesteninom, rezancima od tikvica ili pireom od krumpira, a višak je odličan drugi dan u sendvičima. Evo kako ih napraviti.

Shakshuka – poširana jaja u umaku od rajčice

U Africi i na Bliskom istoku shakshuka je omiljeni doručak. Jelo obuhvaća poširana jaja u umaku od rajčice kojima možete dodati i nešto slanine, kobasice ili domaću šunku. Ovdje pronađite kako se priprema shakshuka.

5 recepata koje moraju probati svi pravi ljubitelji paprika Ajvar se radi od paprika Tjestenina s piletinom i paprikom Svježe paprike su pravo vrelo zdravlja +0 Punjene paprike popularno su jelo svakoga ljeta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju