Salata Shirazi je osvježavajuća perzijska salata temeljena na svježim krastavcima i rajčicama koja se često poslužuje uz pečeno meso s roštilja. Ime je dobila jer potječe iz grada Shiraz koje danas pripada Iranu, no priprema se diljem Bliskog istoka.

Postoje različite varijante ove salate ovisno o tome koje se začinsko bilje koristi – najčešće su u pitanju svježi listići mente, a začinjava se limunovim ili limetinim sokom te se obavezno dodaju sitni komadići ljubičastog luka.

Za pripremu salate Shirazi najbolje je koristiti krastavce s malo i ili nimalo koštica. Ako nemate takve krastavce na raspolaganju prerežite krastavce po pola i žlicom izdubite sredinu, a za salatu upotrijebite hrskavi ostatak.

Dresing za salatu na bazi limuna i maslinova ulja Hrana i piće Za salatu i pečenu piletinu: Recept za dresing koji pretvara u "zlato" sve što dotakne

Sastojci za perzijsku salatu Shirazi:

  • 2 veća krastavca
  • 1 veća rajčica
  • ½ ljubičastog luka
  • 2 žlice nasjeckanih svježih listića mente
  • 2 žlice limunova soka
  • sol i papar po želji

Priprema perzijske salate Shirazi:

  1. Operite povrće, očistite ga i narežite na sitne kockice. Narežite rajčice, krastavce i luk na otprilike istu veličinu.
  2. Stavite povrće u veću zdjelu te začinite sa solju, paprom, svježim listićima mente i limunovim sokom. Sve dobro promiješajte.
  3. Poklopite zdjelu i stavite u hladnjak na sat ili dva prije posluživanja kako biste je dobro ohladili i kako bi se okusi sljubili.
  4. Poslužite s jelom po želji. Dobar tek!

Brzo i sa supernamirnicom: Recept za zasitnu salatu od kvinoje i ljetnog povrća Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 10 Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 9 Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 8 +6 Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju