Salata Shirazi je osvježavajuća perzijska salata temeljena na svježim krastavcima i rajčicama koja se često poslužuje uz pečeno meso s roštilja. Ime je dobila jer potječe iz grada Shiraz koje danas pripada Iranu, no priprema se diljem Bliskog istoka.
Postoje različite varijante ove salate ovisno o tome koje se začinsko bilje koristi – najčešće su u pitanju svježi listići mente, a začinjava se limunovim ili limetinim sokom te se obavezno dodaju sitni komadići ljubičastog luka.
Za pripremu salate Shirazi najbolje je koristiti krastavce s malo i ili nimalo koštica. Ako nemate takve krastavce na raspolaganju prerežite krastavce po pola i žlicom izdubite sredinu, a za salatu upotrijebite hrskavi ostatak.
Sastojci za perzijsku salatu Shirazi:
- 2 veća krastavca
- 1 veća rajčica
- ½ ljubičastog luka
- 2 žlice nasjeckanih svježih listića mente
- 2 žlice limunova soka
- sol i papar po želji
Priprema perzijske salate Shirazi:
- Operite povrće, očistite ga i narežite na sitne kockice. Narežite rajčice, krastavce i luk na otprilike istu veličinu.
- Stavite povrće u veću zdjelu te začinite sa solju, paprom, svježim listićima mente i limunovim sokom. Sve dobro promiješajte.
- Poklopite zdjelu i stavite u hladnjak na sat ili dva prije posluživanja kako biste je dobro ohladili i kako bi se okusi sljubili.
- Poslužite s jelom po želji. Dobar tek!
Brzo i sa supernamirnicom: Recept za zasitnu salatu od kvinoje i ljetnog povrća +6