Neka od najfinijih jela svjetske gastronomije napravljena su od tek nekoliko jednostavnih sastojaka.

Odličan primjer za to je i španjolski specijalitet Atun con tomate. Riječ je o komadima tune koji se lagano poširaju u umaku od rajčice.

Najvažnija stavka u pripremi jednostavnih jela jest iskoristiti svježu ribu i kvalitetno povrće, te utrošiti nešto vremena i ljubavi u pripremu.

Sastojci za tunu u umaku od rajčice:

  • 900 g svježe tune (bez kože i kosti)
  • 900 g svježe rajčice
  • 125 ml maslinova ulja
  • 3 žlice svježe nasjeckanog peršina
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 svježa paprika
  • 1 luk
  • ½ čajne žličice šećera
  • sol i papar po želji

Priprema tune u umaku od rajčice:

  1. U blenderu pomiješajte 60 ml ulja s jednim češnjem češnjaka i nasjeckanim peršinom. Pulsirajte dok se sastojci ne sljube i stavite sa strane.
  2. U većom loncu ulijte ostatak ulja, te na njemu prepirjajte nasjeckani luk i papriku. Pirjajte na umjerenoj temperaturi dok povrće ne dobije zlatno-smeđu boju i ne omekša. Za to će vam biti potrebno 15-ak minuta.
  3. Dodajte i češnjak i pirjajte još oko minutu.
  4. Dodajte ugrubo narezane rajčice, šećer, sol i papar po želji. Kuhajte sve zajedno dok smjesa ne zavrije. Pokrijte lonac i kuhajte oko 10 minuta dok se rajčica skoro ne raspadne.
  5. Otklopite lonac i kuhajte još 15-ak minuta dok se okusi ne sljube. Probajte umak i podesite začine.
  6. Uklonite lonac s vatre i štapnim mikserom pretvorite smjesu u glatki umak.
  7. Vratite umak na vatru i u njega uronite svježe kocke tune. Tunu narežite na jednake komade veličine oko 3 centimetara.
  8. Kuhajte tunu u umaku na umjerenoj temperaturi pet do deset minuta.
  9. Poslužite toplo u zdjelicama s aromatiziranim uljem od peršina i češnjaka. Dobar tek!

Najzdravije vrste riba koje možete pronaći na hrvatskim ribarnicama +0 Srdele - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju