Neka od najfinijih jela svjetske gastronomije napravljena su od tek nekoliko jednostavnih sastojaka.
Odličan primjer za to je i španjolski specijalitet Atun con tomate. Riječ je o komadima tune koji se lagano poširaju u umaku od rajčice.
Najvažnija stavka u pripremi jednostavnih jela jest iskoristiti svježu ribu i kvalitetno povrće, te utrošiti nešto vremena i ljubavi u pripremu.
Sastojci za tunu u umaku od rajčice:
- 900 g svježe tune (bez kože i kosti)
- 900 g svježe rajčice
- 125 ml maslinova ulja
- 3 žlice svježe nasjeckanog peršina
- 3 češnja češnjaka
- 1 svježa paprika
- 1 luk
- ½ čajne žličice šećera
- sol i papar po želji
Priprema tune u umaku od rajčice:
- U blenderu pomiješajte 60 ml ulja s jednim češnjem češnjaka i nasjeckanim peršinom. Pulsirajte dok se sastojci ne sljube i stavite sa strane.
- U većom loncu ulijte ostatak ulja, te na njemu prepirjajte nasjeckani luk i papriku. Pirjajte na umjerenoj temperaturi dok povrće ne dobije zlatno-smeđu boju i ne omekša. Za to će vam biti potrebno 15-ak minuta.
- Dodajte i češnjak i pirjajte još oko minutu.
- Dodajte ugrubo narezane rajčice, šećer, sol i papar po želji. Kuhajte sve zajedno dok smjesa ne zavrije. Pokrijte lonac i kuhajte oko 10 minuta dok se rajčica skoro ne raspadne.
- Otklopite lonac i kuhajte još 15-ak minuta dok se okusi ne sljube. Probajte umak i podesite začine.
- Uklonite lonac s vatre i štapnim mikserom pretvorite smjesu u glatki umak.
- Vratite umak na vatru i u njega uronite svježe kocke tune. Tunu narežite na jednake komade veličine oko 3 centimetara.
- Kuhajte tunu u umaku na umjerenoj temperaturi pet do deset minuta.
- Poslužite toplo u zdjelicama s aromatiziranim uljem od peršina i češnjaka. Dobar tek!
Najzdravije vrste riba koje možete pronaći na hrvatskim ribarnicama +0