Marokanska kuhinja prepuna je maštovitih jela od povrća punih okusa. Jedno od njih je taktouka – topla salata od mekog povrća koja se poslužuje kao prilog ili rustikalni namaz za lepinje i sendviče. Priprema se od jednostavnih sastojaka: paprike, rajčice, češnjaka i maslinova ulja.

Sastojci za taktouku:

2 velike paprike
3 žlice maslinovog ulja
4 velike rajčice
2 češnja češnjaka
2 žlice sjeckanog peršina
2 žlice sjeckanog korijandra
1 žličica dimljene mljevene paprike
½ žličice kima
1 prstohvat kajenskog papra
½ žličice soli (ili više po ukusu)
½ žličice šećera u prahu

Priprema taktouke: 

  1. Na roštilju ili pod grillom u pećnici pecite papriku i okrećite je svake 3 do 4 minute dok lagano ne zagori i omekša. Stavite je na tanjur, prekrijte krpom i ostavite sa strane da se ohladi.
  2. U međuvremenu rajčice blanširajte u vrućoj vodi, ogulite ih, očistite od sjemenki i grubo nasjeckajte rajčice na komade od 1,5 cm. Paprike ogulite i očistite od sjemenki te ih nasjeckajte na komade od 1,5 cm.
  3. U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sjeckani češnjak pa za desetak sekundi i nasjeckanu rajčicu, začine, začinsko bilje, sol i šećer. Poklopite i pirjajte 10 minuta dok rajčice ne omekšaju.
  4. Povremeno promiješajte. Dodajte nasjeckanu papriku i pomiješajte sve sastojke. Ostavite da lagano krčka 10 minuta dok sva tekućina ne ispari.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju