Ako ste pratili Sopranose na kraju devedesetih godina prošlog stoljeća i na početku 2000-ih, onda znate da je bilo teško proživjeti tjedan u Tonyjevu kućanstvu bez zapečenih zitija (engl. baked ziti).

Taj popularni složenac talijansko-američke kuhinje ima razne varijante, a obično se priprema s dodatkom umaka od rajčice na bazi bosiljka, mljevenim mesom i/ili kobasicama te se sve zajedno zapeče u pećnici s mozzarellom.

Ime je dobio prema zitiju – vrsti cjevaste tjestenine koja je manja od rigatonija, ali veća od mezzanija. U Hrvatskoj se rijetko gdje može kupiti, ali se vrlo lako i uspješno zamjenjuje sa široko dostupnim pennima.

Upotrijebite li već gotovi umak Napolitana, cijelo je jelo vrlo jednostavno za pripremu i u vlastitom domu.

Fettuccini Hrana i piće Kriminalno dobar ručak: Recept za slavne fettuccine iz Sopranove kuharice

Sastojci za zapečene zitije:
600 ml gotovog umaka Napolitana 
450 grama talijanske kobasice
400 ml nasjeckanih rajčica iz konzerve
400 g sušene tjestenine ziti
250 ml bijelog vina
220 a mozzarelle
30 g maslaca
3 žlice naribanog parmezana
2-3 češnja češnjaka
sol i papar po želji
maslinovo ulje
svježi bosiljak

Priprema:

1. Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.

2. Na malo maslinova ulja pržite talijanske kobasice dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Tjestenina iz jednog lonca Hrana i piće Iz jednog lonca: Najlakši recept za ručak sa špagetima gotov u 20 minuta

3. Dodajte sitno nasjeckan češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.

4. Podlijte bijelim vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.

5. Dodajte sjeckane rajčice i umak Napolitana, ubacite maslac i malo svježeg bosiljka. Sve dobro promiješajte.

6. Dodajte kuhanu tjesteninu i polovicu naribane mozzarelle, pomiješajte pa sve zajedno prebacite u prethodno namašćenu vatrostalnu posudu.

7. Pospite ostatak mozzarelle i parmezana po vrhu složenca pa stavite u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva nekoliko minuta dok se sir ne rastopi i zapeče.

8. Poslužite toplo sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!